Şunun için etiket arşivi: tiyatro festivali

Hamlet Collage oyunu Tiyatro Festivali’nde sahne alırken , eserde rol üstlenen ünlü Rus oyuncu Evgeny Mironov’a, festivalin “Yaşam Boyu Başarı Ödülü” verildi.

Kanadalı tiyatro ve sinema yönetmeni Robert Lepage’ın uyarlayıp rejisörlüğünü yaptığı “Hamlet Collage”, İKSV tarafından gerçekleştirilen 22. İstanbul Tiyatro Festivali’nde sanatseverlerle buluştu. Moskova Golden Mask Festivali’nin iş birliğinde festivale konuk olan eser, Zorlu PSM’de sahnelendi.

Eserde rol alan Moskova’nın köklü tiyatrosu Theatre of Nations’ın sanat direktörü, ünlü Rus oyuncu Evgeny Mironov, Carl Fillion tarafından tasarlanan ve video sanatının imkanlarını sonuna kadar kullanan bir küp içinde, 11 Hamlet karakterini canlandırdı.

Sanatçı, tiyatronun önemine işaret ederek, “Hepimiz bir tiyatronun içinde yaşıyoruz ve hepimiz birer oyuncuyuz. Umut ediyorum ki tiyatro bizi güzelleştirsin. Bütün kötülüklerin üstesinden gelip, bizi güçlü ve sevecen kılsın. Ben buna inanıyorum ve sizlerin de inanmasını istiyorum.” dedi.

Üç tarafı açık ve video mappingin tüm özelliklerinin kullanıldığı bir küpün içinde gösteri sunan sanatçı, iki saati aşkın süre sahnede kaldı.

Sahne Tasarımını Carl Fillion’un üstlendiği gösteride, kostümleri François St-Aubin, ses ve müzikleri Josue Beaucage, videoları ise Lionel Arnould yaptı

Maltepe Belediyesi tarafından ilki düzenlenen Uluslararası Tiyatro Festivali kapsamında, duayen tiyatrocu Emin Olcay’a “Yaşam Boyu Başarı” ve Maltepe’yle bütünleşen “Mahallenin Muhtarları” dizisi ile tanınan oyuncu Cihat Tamer başta olmak üzere 6 tiyatrocuya da, emek ödülü verildi. Duygusal anların yaşandığı ödül töreninde konuşan Belediye Başkanı Ali Kılıç, “Birilerinin önünde düğme iliklemeyen, sadece devlet sanatçısı olayım da ne olursa olsun demeyen, halkımızla beraber olma erdemini, onurunu hala yaşatan siz değerli sanatçılarımızın önünde saygıyla eğiliyorum” dedi.

Maltepe Belediyesi’nce düzenlenen Uluslararası Tiyatro Festivali, beşinci gününde önemli oyunlara ev sahipliği yaptı. Festival kapsamında sabah saatlerinde Emin&Hayat Olcay Tiyatrosu’nun “Ağacın Şarkısı” adlı çocuk oyunu ve Azerbaycan Gence Devlet Dram Tiyatrosu’nun kadın-erkek ilişkilerini konu alan “Matruşka” isimli oyunu sahnelendi. Oyun gösterimleri sonrası festival anısına verilen ödül için düzenlenen törene 5 ülkeden ve Türkiye’nin 7 bölgesinden gelen 23 ekip, Emin Olcay, Hayat Olcay, Cihat Tamer ve Turgay Tanülkü gibi önde gelen tiyatrocular, belediye başkan yardımcıları, birim müdürleri ve davetliler katıldı. Festival anısına verilen “Yaşam Boyu Başarı Ödülü” Emin Olcay’ın olurken, ödülünü Belediye Başkanı Ali Kılıç’ın elinden alan Olcay, “Bunca yıllık sanat hayatımda bu festivalin düzenlenmesini her zaman düşlemişimdir. Başkanımız da bu onuru bana yaşattı. Ne kadar teşekkür etsem azdır. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun. Umarım birle başlar sonsuza kadar uzanır” dedi.

CİHAT TAMER’E ÖDÜL

Emek ödülünü alan ve Maltepe ile bütünleşen Mahallenin Muhtarları dizisinde muhtar rolünü oynayan usta oyuncu Cihat Tamer de, bir teşekkür konuşması yaparak, şunları söyledi: “Ben Maltepe’nin yabancısı değilim. 1992 yılında Mahallenin Muhtarları diye bir dizi çekmek için mekân arıyorduk. O kadar çok mekân aradık ki, rahat çalışabileceğimiz, trafiği çok yoğun olmayan bir mekân…Maltepe’nin Beşçeşmeler Mahallesi en uygun mekân olarak tespit edildi. Orada çekime başladık. Biliyorsunuz bu dizi, herkesin yıllarca özlemini çektiği o mahallelilik, komşuluk ilişkilerini, küçüğe sevgiyi, büyüğe saygıyı ve hiçbir menfaati olmadan yardımlaşmayı gösteren bir diziydi. 10 yıl biz burada misafir olarak bulunduk. Çok memnunum gerçekten ve de şimdi Başkanımızın da katkılarıyla burada böyle bir tiyatro festivalinin olması, 56 yıllık tiyatrocu olarak bana çok mutluluk verdi. Artık böyle bir ödül almak, ne denir bilemiyorum, konuşamıyorum da, çok teşekkür ediyorum.” Emek ödülünü alan diğer isimler Adnan Biricik, Cem Uslu, Hüseyin Köroğlu, Kımız Bozkır, Nedim Saban ve Tuncer Cücenoğlu da ödüllerini, Belediye Başkan Yardımcıları ve birim müdürlerinin elinden aldı.

“BU FESTİVAL İÇİN YÜREĞİM AYRI ÇARPTI”

Törende yaptığı konuşmada 12 Eylül’de başlayan tiyatro festivaline vurgu yapan, bu tarihin seçilmesinin oldukça önemli olduğunu ifade ederek, darbenin sanat ve sanatçı üzerindeki olumsuz etkilerinden bahseden Belediye Başkanı Ali Kılıç, “Birilerinin önünde düğme iliklemeyen, sadece devlet sanatçısı olayım da ne olursa olsun demeyen, halkımızla beraber olma erdemini, onurunu hala yaşatan siz değerli sanatçılarımızın önünde saygıyla eğiliyorum. Bu festivalin arkasında başarılı bir ekip var. Ekibim, burada bir tiyatro festivali yapmak istiyoruz dediğinde, inanın yüreğim ayrı çarptı. Her şeyi o kadar mükemmel organize ettiler ki bana bir şey bırakmadılar. 5 ülkeden onlarca tiyatrocuyu burada ağırladık. Hem beğeni, hem katılım, hem de ilk defa böyle bir festivali gerçekleştiriyor olmalarına rağmen organizasyonun mükemmelliği adına sahne arkası ve önündeki herkese, kardeşiniz, belediye başkanınız ve tiyatrosever olarak teşekkür ediyorum. Gördüğünüz gibi yan yana durduğumuz zaman bütün diktatörlüklere, darbelere karşı durmuş oluyoruz” diye konuştu.

OYNADILAR, YÜRÜDÜLER, DANS ETTİLER…

Ödül töreni sonrası Maltepe Meydanı’ndan, marşlar ve pankartlar eşliğinde Beşçeşmeler Meydanı’na doğru yürüyüşe geçen korteje vatandaşlar da katıldı. Sık sık durdurulan kortejdeki sanatçılara danslarla birlikte eşlik edilirken, kortejin Beşçeşmeler Meydanı’na gelmesiyle Sırbistan Dimitrijeviç ve Manasijeviç’in sokak oyunu “Savaş Karşıtı Kabare” sahnelendi. Etkinlikler sonrası sahne alan Anadolu Rock müziğin sevilen isimleri Moğollar grubundan Taner Öngür, Serap Yağız ve Kemal Küçükbakkal, geleneksel şarkılardan da oluşan bir konser vererek Maltepelileri coşturdu. Onlarca Maltepeli piste çıkarak dans etti.

tiyatro-kursu

tiyatro-kursuBursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı (BKSTV) ve ASSITEJ Türkiye Merkezi tarafından bu sene 21’incisi düzenlenen “Uluslararası Bursa Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali”, ‘Moliere Efendi’ adlı tiyatro gösterimiyle başladı.
Türkiye’nin en büyük ve en geniş çaplı sahne sanatları festivali olan 21. Uluslararası Bursa Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali, 7-22 Ekim tarihleri arasında Türkiye, Meksika, Uruguay, Çek Cumhuriyeti, İran, Rusya, Estonya,Yunanistan ve İtalya’dan olmak üzere toplam 9 ülkeden 24 ekibin iştirakiyle başladı. 17 ilçede yapılacak olan festival kapsamında 28 sahnede 70 gösteri sahneleyecek. 10 atölye çalışmasının yapılacağı festivalin, 10 binin üzerinde çocuk ve gence ulaştırılması hedefleniyor. Merinos AKKM Orhangazi Salonu’nda yapılan açılış törenine, Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Şükrü Köse, BKSTV Başkanvekili Mehmet Erbak, Assitej Türkiye Başkanı Prof. Dr. Tülin Sağlam, Büyükşehir Belediyesi eski dönem başkanı Ekrem Barışık, öğrenciler ve yabancı davetliler katıldı.
Başkanvekili Şükrü Köse, Bursa’nın tarihi, kültürü ve sosyal hayatıyla Türkiye’yi en iyi şekilde temsil eden şehirlerden birisi olduğunu söyledi. Büyükşehir Belediyesi’nin Bursa’yı Avrupa’nın ve dünyanın en gözde şehirlerinden biri yapmak amacıyla var gücüyle çalıştığını ifade eden Köse, Bursa’da üretilen değerlerinden bunu ispatladığını dile getirerek, “Uluslararası Bursa Festivali, Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması, Kukla ve Gölge Oyunları festivali gibi birçok organizasyonla şehrin kültürel hayatına katkıda bulunuyoruz. Şehir tiyatrosu ve diğer oluşumlar da Bursa’nın sanat hayatına renk katıyor. 1996’da başlatılan ve bu sene 21’incisi yapılan Uluslararası Bursa Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali de şehrin simgesi olmuştur. Geniş yelpazeyi kapsayan festivalle, yerli ve yabancı toplulukları 21 senedir Bursa’da buluşturuyoruz. Bu sene 9’u yerli olmak üzere 24 ekip katılmaktadır. 28 sahnede 70 gösteri sahneleyecektir. Festivalin 10 binin üzerinde çocuk ve gence ulaştırılması hedeflenmektedir. Ayrıca kardeş şehirlerimizden gelen konuklar festival havasını ve şehrin dokusunu hissedecektir. Festivalin gençlerimize ve çocuklarımıza yeni ufuklar açmasını diliyorum.
BKSTV Başkanvekili Mehmet Erbak ise, festivalde emeği geçenlere ve dünyanın 7 ülkesinden gençlere teşekkür etti.
Assitej Türkiye Başkanı Prof. Dr. Tülin Sağlam, bir festivalin 21 senedir yapılmasına katkı sunan Büyükşehir Belediyesi’ne, BKTSV’ye ve Assitej Türkiye’ye, festivale katılan sanatçılara ve tiyatroya her zaman destek olan seyirciye ve gençlere teşekkür etti.
Konuşmaların ardından BGST Tiyatro Boğaziçi’nin ‘Moliere Efendi’ adlı tiyatro oyunu sahnelendi. Oyun, öğrenciler tarafından büyük ilgi ve keyifle izlendi.

 

Kaynak: Milliyet

Devlet Tiyatrolarınca 17-27 Mayıs arasında düzenlenecek Antalya Uluslararası Tiyatro Festivali’nin açılışını, Hindistan’dan Taj Express grubu “Bollywood Müzikali” ile yapacak.

Devlet Tiyatroları tarafından düzenlenen “Antalya Uluslararası Tiyatro Festivali”, bu yıl 7. kez tiyatroseverler için perde açacak. Türkiye’den ve yurt dışından toplam 10 tiyatro topluluğunun 11 farklı oyun sergileyeceği festivalin açılışı, Hindistan’dan Taj Express grubunun sergileyeceği “Bollywood Müzikali” ile yapılacak.

Devlet Tiyatroları, Antalya Uluslararası Tiyatro Festivali ile Türkiye’nin tarihi ve sanatsal özelliklerini uluslararası bir platformda paylaşmayı hedeflerken, geride bıraktığı 6 yılda 31 ülkeye ev sahipliği yaparak 60 farklı oyun ve 129 temsil ile 74 bin seyirciye ulaştı.

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, bu yıl 17-27 Mayıs arasında Antalya’da düzenlenecek festivalin açılışını Hindistan’dan Taj Express grubu, “Bollywood Müzikali” ile yapacak.

istanbul-tiyatro-festivaliİstanbul Tiyatro Festivali’nin 2016 programında yer almak isteyen yerli projeler için başvuru tarihleri 30 Mart – 28 Ağustos 2015 olarak belirlendi.

20. İstanbul Tiyatro Festivali’ne katılmak isteyen yerli topluluklar için proje başvuruları 30 Mart Pazartesi gününden itibaren başlıyor. Başvurular için başvuru formu en geç 28 Ağustos 2015 tarihine kadar İstanbul Tiyatro Festivali Merkezi’ne (Sadi Konuralp Cad. No: 5 Nejat Eczacıbaşı Binası, Şişhane)  teslim edilebilir. Festivale başvuracak yerli yapımların daha önce İstanbul’da sahnelenmemiş olması gerekiyor.

20. İstanbul Tiyatro Festivali’ne seçilecek projeler iki aşamalı bir değerlendirme sonucunda belirlenecek. Değerlendirmeler, danışma kurulu ile birlikte başvuruların sona erdiği 28 Ağustos 2015 tarihinden sonra yapılacak.

İstanbul Tiyatro Festivali, 20. yaşını kutlayacağı 2016 yılında, izleyicilerini uluslararası ve ulusal düzeyde özel yapımlarla buluşturmaya hazırlanıyor. Geçen festivallerde olduğu gibi genç toplulukların gösterilerinin yer aldığı ‘Yeni Dalga’ ve Salon ile İstanbul Tiyatro Festivali ekiplerinin ortak çalışmaları sonucunda hayata geçirilen ‘Oyun Salonu’ projesi de yine festivalin ana programındaki bölümler olacak. Festival, önümüzdeki yıl da dünyaca ünlü tiyatro ve dans toplulukları ile Türkiye’den gösterileri, İstanbul’un farklı mekânlarında izleyiciyle buluşturacak.

Bilecik Belediyesi’nce bu yıl dokuzuncusu düzenlenen Ulusal Bilecik Tiyatro Festivali “Annemin Şoförü” adlı oyunla sona erdi.

bilecik-tiyatro-festivali

Belediye Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi’nde 17 Kasım’da başlayan ve 14 gün süren festivalin son oyunu “Annemin Şoförü”nü Hakan Altıner’i yönetti. Suna Keskin, Atila Pekdemir, Selda Özbek ve Damla Cercişoğlu’nun oyunculuğunu üstlendiği oyunda birbirini çok seven ama bir o kadar da “dediğim dedik” dört kişinin öyküsü anlatıldı.

Oyun sonunda oyunculara ödüllerini veren Belediye Başkanı Selim Yağcı, festivalin 10. yılını uluslararası düzeyde olabilecek şekilde kutlayacaklarını ifade etti:

“Bu yolculuğa çıktığımız 2004 yılında bir taraftan mahallelerimizdeki altyapı eksikliklerini giderirken diğer taraftan da sanat anlamında bir eserin temellerini attık. O gün başlamasaydık bugün sanatsal anlamda ihtiyaç olan bu noktaya çıkmamız mümkün değildi. 2004 yılında başlattığımız yolculukta bir hedefi ortaya koymuştuk. O gün, ‘Festivalin 10’uncusuna geldiğimizde uluslararası düzeyde kutlayacağız’ dedik. Bunu yapacağız. Açılışı ve kapanışıyla, Türkiye gündeminde Bilecik daha fazla yer tutacak. Bilecik’in tanıtımı noktasında yapılan etkinlikler son derece önemli.’

Etkinlikte, hayatını kaybeden tiyatro sanatçısı Nejat Uygur’un oğulları Süheyl ve Behzat Uygur kardeşler, torunu Mana Uygur ile Wilma Elles, Cengiz Küçükayvaz, Ercüment Balakoğlu, Serpil Tamur, Özge Özder, Berke Üzrek, Onur Yaprakçı, Şahin Sekman, Barbaros Uzunöner, Merve Servi,  Berke Hürcan, Can Törtop, Songül Öden, Levent Ülgen, Atila Pekdemir ve Suna Keskin’in de aralarında bulunduğu yaklaşık 100 sanatçı sahne aldı. Necla Uygur, Serpil Tamur, Hakan Altıner ve Yalçın Menteş’e ‘Kristal çınar onur’ ödüllerinin verildiği festivalde, aralarında ‘Şeyh Edebali’nin Osman Gazi’ye öğüdü’, ‘Dünyanın sonu.net’, ‘Haydi hayırlısı’, ‘Şenlik çıkmazı’, ‘Müziksiz evin konukları’, ‘Tuzak’, ‘Hz. Ömer, adalet mülkün temelidir’in bulunduğu birçok oyun sahnelendi.

Kaynak: Al Jazeera