Şunun için etiket arşivi: Tiyatro BeReZe

“Marifet iltifata tabidir”

Direklerarası Seyircileri Seçici Kurulu 2011-2012 sezonunda, İstanbul’da 226 oyunu seyrederek “Performans” ve “Tasarım” kategorilerinde en başarılı bulduğu sanatçıları belirledi. İstanbul’daki oyunların ödülleri 27 Mayıs 2012 tarihinde Yunus Emre Kültür Merkezi’nde düzenlenecek törenle sanatçılara sunulacak.

 

Direklerarası Seyircileri Logosu

“Prodüksiyon”ödülü “Ölümüne” ile Kent Oyuncuları’na“Yönetmen” ödülüBertolt Brecht’in ünlü eseri “Sezuan’ın İyi İnsanı” oyununu İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda sahneye koyan Yücel Erten’e verildi.

İstanbul dışında ödül kazanan kurum ve sanatçıların adları ile ödül dağıtım törenlerinin yer ve saatleri ayrıca duyurulacaktır.

İstanbul Tiyatroları Direklerarası Seyirci Ödülleri

Prodüksiyon:Ölümüne, Kent Oyuncuları

Müzikal Prodüksiyon: Külhanbeyi Müzikali, Bakırköy Belediye Tiyatroları

Tek Kişilik Prodüksiyon: Disco 5 No’lu, Destar-Theatre , Mirza Metin

Yönetmen: Yücel Erten, Sezuan’ın İyi İnsanı, İstanbul Devlet Tiyatrosu

Oyun Yazarı: Irmak Bahçeci, Michelangelo, İstanbul Devlet Tiyatrosu ve Ebru Nihan Celkan, Tetikçi, Bulut

Erkek Oyuncu:Atilla Şendil, Michelangelo, İstanbul Devlet Tiyatrosu

Kadın Oyuncu: Şebnem Köstem, Hedda Gabler, İBB Şehir Tiyatroları

Yardımcı Erkek Oyuncu: Turan Günay, Kırmızı, İstanbul Devlet Tiyatrosu

Yardımcı Kadın Oyuncu:Zeynep Özden, Kazaen (Beyoğlu’nda Çarpışmalar), Tiyatro Pera
Canlandırmada Bütünlük (Ensemble): Largo Desolato, Ekip

Küçük Salon Erkek Oyuncu: Yiğit Sertdemir, Gerçek Hayattan Alınmıştır, Altıdan Sonra Tiyatro

Küçük Salon Kadın Oyuncu: Aslıhan Azeri, Bernarda Alba’nın Evi, Oyunbaz

Komedi Erkek Oyuncu: Ünal Yeter, Kocasını Pişiren Kadın, Tiyatro 3

Komedi Kadın Oyuncu: Melda Gür, Canlı Yayın, Sahnekarlar

Komedi Toplu Canlandırma (Komedi Ensemble): Bölge Hastanesi, Tiyatro Adam

Sahne Tasarımı:Behlüldane Tor, Michelangelo, İstanbul Devlet Tiyatrosu

Kostüm Tasarımı: Tomris Kuzu, Şark Dişçisi, İBB Şehir Tiyatroları

Işık Tasarımı:Önder Arık, Antigone, İstanbul Devlet Tiyatrosu

Özgün Tiyatro Müziği: İki Şehir, Ağaç İrfan, Oynayan İnsan Tiyatrosu

Efekt Tasarımı: Ersin Aşar, Ateşli Sabır (Postacı), İBB Şehir Tiyatroları

Koreografi: Nebi Birgi, Sidikli Kasabası Müzikali, İstanbul Devlet Tiyatrosu

Yenilikçi Tiyatro: Hikayeden Memurlar, Tiyatro BeReZe

Özgün Yeni Oyun: Şiddet Üçlemesi 1 / Ayna, Tiyatro Artı

Sürekli Mükemmeliyet: Çolpan İlhan

Yılın “Demokrasi” Temasına Uyan Oyun

Tiyatro alanındaki sivil toplum örgütlerinin 2011-2012 Tiyatro sezonu için belirledikleri “Demokrasi” temasına İstanbul’da uyan oyunlar:

Ateşli Sabır (Postacı), İBB Şehir Tiyatroları
Günlük Müstehcen Sırlar, İBB Şehir Tiyatroları

Ümit Veren Yeni Tiyatro Grupları:
Tiyatro Ak’la Kara, Tom, Dick ve Harry
Tiyatro Hal, Eksik
Tiyatro Barbone, İki Dünya Oteli

 “Genç Yetenek” Teşvik Ödülleri

Murat Kapu, Barzo ile Konserve, Altıdan Sonra Tiyatro
Barış Gönenen, Limonata, Sıfırnoktaiki
Deniz Elmas, Aşkın Sıradanlığı, İstanbul Devlet Tiyatrosu
Cihan Sağlam (Genç Oyun Yazarı), Kuş Kafesi, The Club

Özel Ödüller

Bir Damdaki Kemancı Hikayesi / Hayata, Yıldırım Spor Kulübü Tiyatro Topluluğu
7 Kocalı Hürmüz – Yönetmen Bülent Öner / Anadolu Holding Tiyatro Grubu
BuluşmaHamlet – Satge

Direklerarası Seyircileri Jüri Özel Ödülü

Anlaşılmaz Konuşmalar, Tiyatroperest

Tiyatro Basın ve Halkla İlişkiler ve Tiyatro Yöneticileri

Program bilgi akışındaki duyarlılıkları nedeniyle;

Balam Kenter,  Kenter Tiyatrosu
Sezin  Gündoğan, Maya Sahnesi
Pelin Turancı, Tiyatro Ak’la Kara

www.direklerarasi.org

 

14. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali başlıyor

14. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali, 04-14 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek. Yunanistanlı tiyatro grubu Antamapantahoy’un “Müziğin İpleri ” adlı oyunuyla başlayacak olan festivalde ünlü yönetmen Derviş Zaim’e de onur ödülü verilecek

 İstanbul’u adeta bir kukla şölenine çeviren 14. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali, bu sene 4-14 Mayıs tarihleri arasında izleyici ile bulaşacak. Cengiz Özek’in sanat yönetmenliğinde gerçekleşecek olan festivalin açılışı 4 Mayıs’ta Kenter Tiyatrosu’nda Yunanistanlı tiyatro grubu Antamapantahoy’un “Müziğin İpleri” adlı gösterisiyle yapılacak. Festivale sergi ve film gösterileri de ayrı bir renk katacak. Festival’de Almanya , ABD , Fransa , Endonezya, Hollanda, Norveç, İsveç, İtalya , İspanya , Avusturya, Slovenya ve Türkiye’den önemli kukla tiyatroları sahne alacak.

FESTİVAL ONUR ÖDÜLÜ DERVİŞ ZAİM’E
Son filmi “Gölgeler ve Suretler”de gölge oyunu metaforu üzerinden 1974 Kıbrıs harekâtına giden süreci işleyen ünlü yönetmen Derviş Zaim’e geleneksel gölge tiyatrosunun özünü evrensel ve çağdaş bir bakışla yorumladığı için, Uluslararası İstanbul Kukla Festivali onur ödülüne “Gölgeler ve Suretler” filmiyle layık görüldü. Film ayrıca, festival kapsamında bir kez daha izleyici ile buluşacak.

DEĞİŞİK KUKLA TEKNİKLERİ, KUKLA SEVERLERİ COŞTURACAK!
“Müziğin İpleri” adlı gösterisiyle festivalin açılışını yapacak olan Yunanlı topluluk Antamapantahoy, kukla ve mim tekniklerini kullanarak izleyicilere keyifli bir gösteri sunacak.

Festivale Almanya ’dan katılan Kabare Pupala ipli kukla tiyatrosunun en güzel örneklerini sunacak. Avusturya’dan Lab.luck’dan değişik tiyatro disiplinlerinin bir araya getirildiği “Mutluluk hangi yönde” adlı oyunu, Endonezya’dan Behind the Actors geleneksel tiyatro formuyla günümüz tiyatrosunun güzel bir sentezi ile izleyicilerin karşısına çıkacak.

Fransa ’dan La Salamandre’den cam küre ile ipli kuklanin kontağını, Hollanda t’ Magisch Theatertje ve Ananda Puijk Company yoğun görselliğe sahip karışık kukla teknikleri bir araya getirildiği “Cantos Animata” ve “Momentum”, İspanya ’dan Toni Rumbau – La Fanfarra’nin gölge tiyatrosu ve el kuklası tekniklerinin bir araya kullanıldığı “Full Hands” adlı oyunu, İsveç’den Staffan Bjorklunds Teater’dan özellikle 3 yaş üstü çocuklar için masa kuklası tekniğinde “Two on toe’u, kukla sanatının farklı tekniklerini sunacak.

İtalya ’dan Gianluca Di Matteo Napoli’nin geleneksel el kuklası Pulcinella’yi, Norveç’den canlı jazz müziği eşliğinde değişik tekniklerde yorumlanan kuklaları, Slovenya’dan Puppet Theatre Nebo masa kuklası tekniğinde ilginç bir çalışma festival seyircileriyle bir araya gelecek.

Türkiye’den Ahşap Çerçeve’nin son oyunu “Hamlet”’i, Bakırköy Belediye Tiyatrolarından Ali Yenel’in sahneye koyduğu “Aklı Havada” adlı oyunu, Cengiz Özek Gölge Tiyatrosundan Karagözün modern bir şekilde yorumlandığı “Çöp Canavarı” ve “Büyülü Ağaç’ı, İBB Şehir Tiyatroları’ndan 2010/2011 tiyatro mevsimi oyunlarından “Surname 2010”, “Karagöz Balıkçı” ve “Cambazhane” adlı oyunları, Kent Oyuncularından çocuklar için hazırlanmış “Rapunzel’i, Kurmalı Salyangoz’dan “Dört Mevsim” adlı oyunu, Tiyatro BeReZe’den ise obje tiyatrosu tekniğinde “Kayıp Eşya Bürosu” ile festivale renk katacak.

SERGİ, FİLMİ KONFERANSLAR DA FESTİVAL KAPSAMINDA
Festival kapsamında ayrıca kukla severler sergi, film ve konferanslarla zenginleştirilmiş bir festival deneyimi yaşayacaklar. Bu yıl festival kapsamında İpin Ucu, Gölgenin Doğuşu: Endonezya, Karagöz Figürleri sergilerini gezebilecekler. Anders Rønnow Klarlund’un 2004 yılında çektiği,kurgusu ve kukla kullanımı açısından sinemaseverlerden büyük ilgi gören “İpler” filmi de sinemaseverlerle buluşacak.

Barcelona ’dan festivale katılan Toni Rumbau hazırladığı oyunun yanı sıra 13 Mayıs 14.00’da Mimar Sinan Üniversitesi, Sahne Dekorları ve Kostümü Bölümü’nde kukla meraklıları ile bir araya gelecek.

FESTİVAL BÜTÜN İSTANBUL’A YAYILIYOR
Fransız Kültür Merkezi, Cervantes Kültür Merkezi, Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu, İtalyan Kültür Merkezi, Avusturya Kültür Ofisi, Pera Müzesi , Ümraniye Meydan AVM ve Kukla İstanbul tarafından desteklenen festival, Fransız Kültür Merkezi, Kukla İstanbul, Kenter Tiyatrosu, Sefaköy ve Halkalı Kültür Merkezi, Kozyatağı Kültür Merkezi, Devlet Tiyatrolari Küçük Sahne, Pera Müzesi , Yunus Emre Kültür Merkezi ve Ümraniye Meydan AVMde izlenebilecek.