Şunun için etiket arşivi: Sabahattin Ali

Maltepe Belediyesi, Türk edebiyatının unutulmaz yazarı ve şairi Sabahattin Ali’yi, 72’nci ölüm yıldönümünde İnstagram ve Youtube üzerinden düzenlediği canlı yayın programıyla andı. Gazeteci Nebil Özgentürk’ün moderatörlüğünde gerçekleştirilen programda Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, Sabahattin Ali’ye duyduğu hayranlığı anlatırken, müzisyen Soner Olgun da sazıyla türküler söyledi.

Türk edebiyatının unutulmaz yazarı ve şairi Sabahattin Ali, 72’nci ölüm yıldönümünde Maltepe Belediyesi’nin internet üzerinden düzenlediği canlı yayın programıyla anıldı. Maltepe Belediyesi instagram hesabı Başkan Ali Kılıç’ın YouTube kanalı üzerinden yapılan yayının moderatörlüğünü gazeteci Nebil Özgentürk üstlendi. Özgentürk, roman ve şiirleri büyük ilgi gören Sabahattin Ali için anma programı düzenlediklerini belirterek “Bu güzel olmayan zamanlarda katledilen bir ozanımızı yad ediyoruz. Sabahattin Aliler ölmez. Sonsuza kadar yaşar. Sabahattin Ali çok büyük bir isim, Sinop Cezaevi’nde yatmak herkesin harcı değildi o zamanlarda ve o, orada her şeye karşı umudunu koruyor. Bugünlerde de umudumuzu korumak zorundayız ya, Sabahattin Ali umudumuzu koruma duygusu veriyor” dedi.

“İSMİNİ KÜLTÜR MERKEZİMİZE VERDİK”

Yayına katılarak anmaya ortak olan Belediye Başkanı Ali Kılıç ise şunları söyledi: “Sabahattin Ali’yi ortaokul yıllarımdan ağabeylerimden öğrendim ben. Hayatımda önemli bir yeri oldu, Sinop Cezaevi’ni ziyaret ettim. Göreve geldiğimde de yaptığım ilk iş, Sabahattin Ali’nin doğduğu ilçeyle Maltepe’yi kardeş ilçe yapmak oldu. Sabahattin Ali ismini bir kültür merkezimize verdik, insanlarımız orada her gün okuma yapıyor. Ortadan kaldırılan yazarlarımızın, aydınlarımızın kısacık ömürlerine asırlık eserler sığdırdığını ve genç kuşaklara aktarılmasının son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Sevgili Nebil Özgentürk siz de iyi ki varsınız ve bunu bizlere aktarıyorsunuz.” Yayına katılan bir diğer isim Sabahattin Ali’nin kızı Filiz Ali de, babasının ölümünden duyduğu büyük üzüntü ve acıyı bir paylaştı. Müzisyen Soner Olgun, usta yazarın “Göklerde Kartal Gibiydim”, bestesini Zülfü Livaneli’nin yazdığı “Leylim Ley” isimli eserlerini sazı eşliğinde seslendirerek usta yazarı andı.

KAYIP KEMİKLERİN İZİNDE

Yayın sonrası Nebil Özgentürk’ün hazırladığı “Kayıp Kemiklerin İzinde” isimli belgeselin gösterimi yapıldı. Belgeselde faili meçhul bir cinayete kurban giden Sabahattin Ali’nin kaybının ardından 70 yıl sonra, kızı Filiz Ali’nin babasının öldürüldüğü ormanın derinliklerindeki olay yerine gidişi anlatıldı.

Sabahattin Ali’nin dört hikâyesi “Bu Dünya Böyledir İşte!” adlı dinletiyle İş Sanat’ta seyirciyle buluşacak. Tilbe Saran, Metin Belgin, Bülent Emin Yarar ve Hakan Gerçek’in hikâyeleri seslendireceği bu özel dinletide Seda Şubaşı keman ve Şemsa İdil Ural çello çalacak.

Sabahattin Ali (1907-1948),kırsal kesim insanının çaresizliğini, içine düştüğü traji-komik durumu, ironik ve yalın bir dille anlattığı dört hikâyesiyle bir kez daha İş Sanat’ta seyirciyle buluşuyor. “Bu Dünya Böyledir İşte!” adlı dinletide, Sabahattin Ali’nin “Katil Osman”, “Ayran”, “Kafa Kâğıdı” ve “İki Kadın” adlı hikâyeleri, eski bir radyo kayıt stüdyosunun canlandırıldığı sahne düzeninde müzikle birlikte seslendiriliyor.

Atilla Birkiye’nin metinlerini düzenlediği, Mehmet Birkiye’nin sahneye uyarladığı dinletinin müzik direktörlüğünü Serdar Yalçın üstleniyor. Tilbe Saran, Metin Belgin, Bülent Emin Yarar ve Hakan Gerçek’in hikâyeleri seslendireceği bu özel dinletide Seda Şubaşı keman ve Şemsa İdil Ural çello çalacak. 8 Nisan 20.30’da İş Sanat’ta ücretsiz olarak gerçekleşecek dinletiyi kaçırmayın.

Sabahattin Ali’nin ölümsüz eserlerinden biri olan To Be House of Production kapsamında geçen sene ilk kez tiyatro sahnesine taşınan ve 2017-2018 sezonunda kapalı gişe oynayan Kürk Mantolu Madonna, 19 ve 20 Ekim’de Uniq Hall’de.

Usta yönetmen ve oyuncu Engin Alkan’ın Raif Efendi olarak sahnede olacağı oyunun kadrosunda Tuba Ünsal, Alper Saldıran, Sercan Badur, Sacide Taşaner, Lila Gürmen, Emrah Altıntoprak, Oya Kaptanoğlu, Özge Özel, Gökdağ Yalçın ve Kayhan Yıldızoğlu yer alıyor.

Tuba Ünsal ; ‘Tiyatrodaki kadar benim oyunculuğumu geliştiren başka bir eğitim dalı yok, o yüzden çok mutluyum en iyi şartlarda bunu yapabildiğim ve bu cesarete sahip olduğum için. İşimi tüm kalbimi koyarak yapıyorum.Yeni sezonu yine kapalı gişe oyunla açtık Maria Puder olmak beni her zaman çok heyecanlandırıyor.’

Kürk Mantolu Madonna,Yılın En İyi Oyunu, En İyi Sahne Tasarımı ve En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu gibi farklı dallarda aldığı ödüllerle de sezonun en çok ses getiren tiyatro oyunu oldu.

Sabahattin Ali, ölümünün 70. yıldönümünde Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi’nde düzenlenen özel gecede anıldı.

Şişli Belediyesi’nin önderliğinde gerçekleşen etkinlikte tiyatrocu Levent Üzümcü’nün anlatımıyla Sabahattin Ali’nin hayatı, şiirleri ve Türkiye’de aydın olmanın zorlukları ele alındı.

Sabahattin Ali’nin ölümünün 70. yıl dönümü için düzenlenen anma etkinliğinde ilk olarak Sabahattin Ali’nin yaşam öyküsü anlatıldı. Usta edebiyatçının şiirleri okundu ve unutulmaz eserleri konuşuldu ve sanatçının günümüze yansıyan bestelenmiş çok sayıda şiiri seslendirildi.

ŞİİRLERİ BESTELENDİ, MİLYONLARIN GÖNLÜNDE TAHT KURDU

Sabahattin Ali’nin Leylim Ley, Göklerde Kartal Gibiyim, Çocuklar Gibi, Aldırma Gönül, Ben Sana Vurgunum, Dağlar, Geçmiyor Günler, Bir Yürek Kaldı Avucumda, Kara Yazı, Benimsin Diyemediğim ve Melankoli gibi unutulmaz eserleri, müzisyen Coşkun Öz ve orkestrası tarafından seslendirildi. Türk toplumuna mal olan eserler izleyenlerden büyük alkış aldı.

İki saat süren etkinlik sanat severlerin hem kulağının pasını sildi hem de edebiyat tarihimizin önemli isimlerinden Sabahattin Ali’yi anma fırsatı verdi.

İnternet üzerinden kitap satışı gerçekleştiren sitelerin verilerine dayanılarak hazırlanan 2017 yılının en çok satan kitapları listesi açıklandı.

2017’nin zirvedeki kitapları Zülfü Livaneli’nin Elia ile Yolculuk kitabı, Hayvanlardan Tanrılara Sapiens, Azra Kohen’in Aeden ve Sabahattin Ali’nin Kürk Mantolu Madonna oldu.

En çok satan kitaplar listesinde zirvedeki Zülfü Livaneli’nin kitabı Elia ile Yolculuk kitabını Yuval Noah Harari’nin “Hayvanlardan Tanrılara Sapiens” isimli kitabı takip etti. İnsanların küresel ekosistemde oynadıkları rolden, imparatorlukların yükselişine ve modern dünyaya kadar pek çok konuyu inceleyen kitap, 2017 yılının en çok satan ikinci kitabı olmayı başardı.

Stefan Zweig’in “Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu” isimli kitabı en çok satan üçüncü kitap olurken yine Stefan Zweig’in “Olağanüstü Bir Gece” kitabı dördüncü sırada yer aldı.

Zülfü Livaneli’nin Ocak ayında yayımlanan “Huzursuzluk” kitabı en çok satan beşinci kitap olmayı başardı. Altıncı sırada yine Stefan Zweig’in “Ay Işığı Sokağı” adlı kitabı yer aldı. Azra Kohen’in fantastik-kişisel gelişim türündeki kitabı “Aeden” en çok satan yedinci kitap oldu. Stefan Zweig’in modern klasikleri dizisi içerisinde yer alan “Bir Çöküşün Öyküsü” sekizinci, Paulo Coelho’nun “Simyacı” kitabı en çok satanlar listesinde dokuzuncu, Sabahattin Ali’nin ve Türk edebiyatının kült eserleri arasında yer alan “Kürk Mantolu Madonna” ise 2017 yılının en çok satan onuncu kitabı oldu.

2017’NİN EN ÇOK OKUNAN KİTAPLARI LİSTESİ ŞÖYLE:

Zülfü Livaneli – Elia ile Yolculuk

Yuval Noah Harari – Hayvanlardan Tanrılara Sapiens

Stefan Zweig – Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu

Stefan Zweig – Olağanüstü Bir Gece

Zülfü Livaneli – Huzursuzluk

Stefan Zweig – Ay Işığı Sokağı

Azra Kohen – Aeden

Stefan Zweig – Bir Çöküşün Öyküsü

Paolo Coelho – Simyacı

Sabahattin Ali – Kürk Mantolu Madonna

KİTAP OKUMAYA GÜNDE 1 DAKİKA AYIRIYORUZ!

Ajans Press ve PRNet’in medya analizinde kitap konulu 130 bin 217 haber çıkışı tespit edilirken, medyadan öne çıkan başlıklarda Türkiye’nin en çok kitap okuyan ilinin Ankara olduğu bilgisi dikkat çekti. Urfa ise en az kitap okuyan il oldu.Öne çıkan bir diğer başlık ise Türkiye’deki bireylerin kitap okumak için günde sadece ortalama bir dakika ayırdığı başlığı oldu.