Şunun için etiket arşivi: Oyuncak Müzesi

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Borusan Holding sponsorluğunda bu yıl “Doğanın Şarkısı” temasıyla düzenlenecek 42. İstanbul Müzik Festivali, 31 Mayıs-27 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek.

Festival programı, düzenlenen toplantıyla açıklandı.

42.müzik festivali

Toplantıda konuşan İstanbul Müzik Festivali Direktörü Yeşim Gürer Oymak, “Doğanın Şarkısı” teması üzerine kurgulanan festivalde, doğanın sesinin sadece tematik eserler yoluyla değil, bu yıl ilk kez açık havada gerçekleştirilecek “Pazar Klasikleri” konserleriyle de müzikseverlere ulaştırılacağını söyledi.

Oymak, festivalde bu yıl, senfoni ve oda orkestraları, vokal müzik konserleri, oda müziği ve resitaller olmak üzere baroktan çağdaş müziğe uzanan toplam 26 etkinliğin yer alacağını ifade ederek, “Ayrıca, konser öncesi sohbetler, konser programı üzerine anlatılar da devam edecek. Bu yıl klasik müziği kapalı mekanlardan çıkararak açık havaya taşıyacağız. ‘Pazar Klasikleri’ başlığı altında İstanbul’un çeşitli mekanlarında ücretsiz konserler gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

Festivalin 2011’den bu yana, Türkiyeli ve yabancı bestecilere eser siparişi vererek, çağdaş müzik repertuvarını zenginleştirme yönünde önemli çalışmalar yaptığını anlatan Oymak, birçok festival ve orkestranın artık İstanbul Müzik Festivali’ni eser sipariş eden bir kurum olarak tanıdığını vurguladı.

Oymak, daha sonra festivalin, Güher ve Süher Pekinel ile İKSV Kurumsal Kimlik Danışmanı Bülent Erkmen’in işbirliğinde hazırlanan afişini de tanıttı.

Borusan Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Borusan Kocabıyık Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Hamedi de 2014’ün, hem Borusan hem de Borusan Kültür Sanat için büyük önem taşıdığını belirterek, holdinglerinin bu yıl kuruluşunun 70. yılını, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın da 15. yaşını kutladığını söyledi.

Sanatın birleştirici gücünün her zamankinden daha büyük önem taşıdığını düşündüklerini belirten Hamedi, “Borusan’ın toplumun kültür ve eğitim seviyesini yükseltmek adına doğrudan ya da dolaylı olarak gerçekleştirdiği çalışmaların sürekliliğini sağlayabilmek ve bu çalışmaların güzel meyvelerini alabilmek, kurucumuz Asım Kocabıyık’ın vizyonu ve Borusan’ın kurum felsefesinin özüne işleyen anlayışını devam ettirmeyi görev edinen biz ikinci kuşak için gurur verici. 2013 her açıdan ülkemiz için sınayıcı bir yıl oldu. Tüm bu toplumsal hareketliliğin içinden, birlik ve beraberlik duygusuyla farklılıkları hor görmeyen, aksine bunu kucaklayan bir anlayışla çıkmayı diliyoruz. Dileğimiz, festivalimizin bu önemli değerleri sanatla gündemimize başarıyla taşıması” ifadelerini kullandı.

Festival programı

42- İstanbul Müzik Festivali, 31 Mayıs’ta Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi’nde gerçekleştirilecek açılış konseriyle başlayacak.

Konserde, uluslararası yarışmalardan ödüllerle dönen başarılı genç viyolonselci Dorukhan Doruk’a, şef Gürer Aykal yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşlik edecek.

sinfonia varsoviaFestival, Steven Isserlis, Isabelle van Keulen, Alexander Raskatov, Nelson Freire, Pepe Romero, Krzysztof Penderecki, Xavier de Maistre, Yuja Wang gibi isimler ile dünyanın önde gelen orkestralarından Sinfonia Varsovia ve Venezüella Teresa Carreno Gençlik Orkestrası’nın da aralarında bulunduğu 800’e yakın yerli ve yabancı sanatçıyı İstanbul’da ağırlayacak.

Programında senfoni ve oda orkestraları, vokal konserler, resitaller olmak üzere toplam 26 konserin yer aldığı festival, bu yıl farklı mekanlarda dinleyicilerle buluşacak.

Festivale, Burgazada Meydanı’nın yanı sıra Aya İrini Müzesi, Süreyya Operası, Surp Vortvots Vorodman Kilisesi, İş Sanat Kültür Merkezi, Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi ve Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall ev sahipliği yapacak. Festival bu yıl ayrıca “Pazar Klasikleri” başlıklı ücretsiz konserlerle Maçka Cumhuriyet Parkı, İstanbul Oyuncak Müzesi, Sakıp Sabancı Müzesi “Atlı Köşk” bahçesi ve Avusturya Kültür Ofisi bahçesi gibi mekanlarda da müzikseverlere ulaşacak.

Festivalin, 40. yılında ülke çapında genç yetenekleri keşfetmek ve teşvik etmek amacıyla başlattığı “İstanbul Müzik Festivali Genç Solistini Arıyor” projesi bu yıl piyano ana sanat dalında gerçekleştirilecek.

Proje kapsamında, ülke çapında yapılacak seçmeler sonucunda jüri tarafından belirlenen genç bir piyanist, festival kapsamında bir konser vermeye hak kazanacak.

Alexander Raskatov

Alexander Raskatov

Festivalde yer alan bir diğer önemli gençlik projesi ise El Sistema’nın kurucusu Jose Antonio Abreu’nun öncülüğünde başlayan Simon Bolivar Müzik Vakfı’nın orkestra eğitim programının en öne çıkan bileşenlerinden biri olan Venezüella Teresa Carreno Gençlik Orkestrası konseri olacak.

El Sistema’nın içinden yetişmiş yeteneklerden biri olan müzik direktörü Christian Vasquez’in yönetiminde festivale konuk olan 240 kişilik devasa orkestra, İstanbullularla buluşacak.

42- İstanbul Müzik Festivali’nde, 2014’te kutlanan Polonya-Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 600. yıl dönümü kutlamaları kültür programı çerçevesinde üç konser düzenlenecek.

Müzisyen Alexander Raskatov’un, festivalin siparişi üzerine bestelediği “Crying in the Wilderness” adlı yeni yapıtının dünya prömiyerinin yanı sıra Sinfonia Varsovia iki özel konser için festivalin konuğu olacak.

Sinfonia Varsovia, ilk konserde piyanist Piotr Anderszewski’ye eşlik ederken, ikinci konserde Krzysztof Penderecki’nin yönetiminde, bestecinin 2. Senfoni’sinin Türkiye prömiyerinin yanı sıra Julian Rachlin’in katılımıyla Mendelssohn’un keman konçertosunu seslendirecek.

“Yaşam Boyu Başarı” ve “Onur” ödülleri

42- İstanbul Müzik Festivali’nin “Onur Ödülü”, dünyanın önemli orkestraları ve seçkin şefleriyle sürdürdüğü müzik kariyeri ve aynı zamanda Ahmed Adnan Saygun’un eserlerinin dünyaya tanıtılmasına ve sevilmesine öncülük eden Gülsin Onay’a festivalin açılış töreninde takdim edilecek.

Festivalin “Yaşam Boyu Başarı Ödülü” ise “yaşayan en büyük” orkestra şeflerinden biri olan Zubin Mehta’ya 21 Haziran’da Aya İrini Müzesi’nde verilecek.

Konak Belediyesi’nin butik müzeler zincirinin 5. halkası olan Kadın Müzesi bugün açılıyor. İzmirlileri butik müzecilik kavramıyla tanıştıran Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan; Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi, İzmir Mask Müzesi, İzmir Neşe ve Karikatür Müzesi ile Radyo ve Demokrasi Müzesi’nin ardından Kadın Müzesi’ni turizme ve kente kazandırıyor.

kadin muzesi

Müzenin kuruluş amacı ise; Anadolu kadınının unutulan geçmişini, gücünü tüm dünyaya hatırlatmak, Anadolu kadınının yaratıcılığını ortaya çıkarmak, kendine güvenini desteklemek ve kendi geçmişine ait anıların canlandığı özel bir mekan yaratmak.

Geçici sergi salonu, video art, geçmişten günümüze kadınlar, antik dönemde Anadolu’da kadınlar, öncü kadınlar, koleksiyon eserler, protesto ve kadınlar, enstelasyon odası, atölye, arşiv, depo, kütüphane ve yönetici odası olmak üzere müzede toplam 13 oda bulunuyor. Müzenin her odası farklı konseptlerde hazırlandı.

Müzenin girişinde ziyaretçileri ilk olarak Mustafa Kemal Atatürk’ün Nebile Hanım ile Viyana Başkatibi Tahsin Bey’in 1929 yılında Ankara Palas’ta yapılan düğünlerinde Mustafa Kemal Atatürk’ün, manevi kızı Nebile Hanım ile dans ettiği fotoğraf karşılıyor. Merdiven çıkışında ise ilk tiyatro sanatçısı Afife Jale, ilk gravür sanatçısı Aliye Berger, ilk kadın siyasi parti lideri Behice Boran, ilk milletvekillerinden Benal Arıman, ilk kadın hemşire Esma Deniz, olimpiyatlarda yarışan ilk kadın sporcu Üner Teoman, dünyadaki ilk kadın petrol mühendisi Halide Ural Türktan, dünyadaki ilk kadın askeri pilot Sabiha Gökçen, dünyanın ilk kadınyargıtay üyesi Melahat Ruacan gibi ilklere imza atan 50 kadınımızın adı ve yer alıyor.

izmir kadin muzesi

Tarihte yer alan ‘Siyanürlü Altın’a Hayır’, ‘Cumartesi Anneleri’, ‘Kürtaj hakkımızdır, bedenimiz bizimdir’, ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ gibi kadın protestoları, yürüyüşleri de hikayeleriyle birlikte müzede yer alıyor.

Muazzez İlmiye Çığ, Afet İnan’ın kızı Ari İnan, Ayşen Gruda, Nurhan Damcıoğlu, Gürdal Mumcu, Zuhal Yorgancıoğlu gibi iz bırakan kadınlar da özel eşyalarını bağışlayarak müzeye katkıda bulundular.

Nesne merkezli müzecilik anlayışından ziyade insan merkezli müzecilik anlayışının en önemli örneklerinden biri olan kadın müzesinde amaçlarının kadınlara ait özel bir mekan yaratmak olduğunu söyleyen Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, “Bu mekanda hedeflenen, kadını içinde yaşadığı toplumdan soyutlayıp bir kadın erkek ayrımcılığı yaratmak değil, kadının yaratıcılığını ve üretkenliğini ortaya çıkaracak orijinal eserlerin ve görsel işitsel malzemelerin bir araya getirilmesiyle toplum ile olan bağlarını güçlendirmek ve unutulan geçmişini bir müze ile fark edilir kılmaktır” dedi. Tartan müzenin misyonunu da şöyle özetledi:“İzmir Kadın Müzesi’nin misyonu: Anadolu kadınının unutulan geçmişini, gücünü tüm dünyaya hatırlatmak, Anadolu kadınının yaratıcılığını ortaya çıkarmak, kendine güvenini desteklemek, kendi geçmişine ait özel bir mekan yaratmak. Çünkü Hitit, Yunan ve Roma’nın Ana Tanrıça’sından; Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve özellikle de Cumhuriyet kadınına kadar Anadolu kadını, uzun tarihi boyunca her zaman kendi seçtiği yolda yürüyen öncü kadın olmuştur. Anadolu Kadını hakkında ne biliyoruz? Ana Tanrıça Nasıl ve Neden Ortaya Çıktı? Ne oldu da kadının konumu değişti? Ortaçağ’da Anadolu kadını nasıl yaşardı? Kurtuluş Savaşı’nda uzun süre cephelerde savaşan kadınlarımız kimlerdi? Osmanlı Hanımı kimdi ve nasıl yaşardı? Cumhuriyet’in ilk ressamının, ilk fotoğrafçısının, ilk şarkıcısının, ilk tiyatrocusunun adlarını ve yaşamlarını biliyor muyuz? Bütün bu sorulara cevap bulabilecek, Anadolu kadınının gerçek değerini tekrar hatırlatmak için yola çıktık. Anadolu kadınlarının hikayelerini anlatıyor ve sizleri de bu hikayeleri dinlemeye çağırıyoruz.”

kaynak:[-]

oyuncakmuzesiNar Sanat’ın Değişik yaş gruplarındaki “Drama” öğrencileri ve “Annem ve Ben” resim grubundaki öğrencileri Pazar günü (26 Mayıs 2013 tarihinde ) Oyuncak müzesini ziyarete gidiyor. (http://www.istanbuloyuncakmuzesi.com/ )

Müzik bölümü öğrencilerimiz ve velilerimizden Oyuncak müzesine gidecek olanlar var ise adlarını ve kişi sayısını sekreterliğe yazdırmaları gerekmektedir.

Nar Sanat adresi için tıklayınız

Nar Sanat Telefonu : 0212 570 80 68

Ve 0530 880 78 80

-İSTANBUL-

-Nar Sanat İstanbul Eğitim ve Kültür Sanat Derneği ve  kuruluşu olan M.E.B. Özel Nar Sanat Eğitim Kursu işbirliği ile Nar Sanat İstanbul Türk Müziği Topluluğu Konseri ; Şef Mert ERAĞAN yönetiminde. 

 detay bilgiyi 0212 570 80 68 nolu telefondan öğrenebilirsiniz.  Tarih : 30 Mart 2012 (Cuma) Saat : 20:00

Konser Yeri : Bakırköy İş adamları Derneği . Adres :  İncirli Cad. Yeşil Ada Sok. No: 2/A Bakırköy

(Nar Sanat Binasından bir önceki Sokak- Ticaret Lisesine giden sokakta 2. Bina)

31. İstanbul Film Festivali, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda 31 Mart’ta başlayacak.

Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda 31 Mart’ta düzenlenecek törenle başlayacak 31. İstanbul Film Festivali kapsamında sinemaseverler, 23 bölümde 7 sinemada 200’ün üzerinde film izleyebilecek.

Bülent Ortaçgil, yarın Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde vereceği konserde, son albümü ”Sen”in yanı sıra eski albümlerinden sevilen parçalarını seslendirecek.

Piyanistler Kai Schumacher ve Toros Can, yarın Borusan Müzik Evi’nde müzikseverlere buluşacak.

Anadolu etnik müzik sanatçısı Ahmet Aslan, yarın Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu’nda sahne alacak. Türkçe, Kurmanci ve Zazaca seslendirdiği türkülerle Dersim bölgesinin inanç, antropolojik ve psikolojik yapısını yansıtan Aslan’a konserde, Drama Ensemble eşlik edecek.

Ahmet Özhan, 31 Mart Cumartesi günü CRR Konser Salonu’nda sevenleriyle buluşacak.

Aynı gün, Küçükçekmece Oda Orkestrası Halkalı Kültür ve Sanat Merkezi’nde konser verecek.

Ülker Sports Arena Sahnesi, 31 Mart Cumartesi günü Gece müzik topluluğu ve Sıla’ya evsahipliği yapacak.

Kıraç, ”Derindekiler” isimli 3D albümünün şarkılarını 31 Mart Cumartesi günü ve 1 Nisan Pazar günü Büyükçekmece Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenleyeceği 3D konserde seslendirecek.

Caz vokalisti Şirin Soysal, 31 Mart Cumartesi günü Borusan Müzik Evi’nde sevenleriyle buluşacak.

”Ayten Alpman İle Bir Başkadır Müzik” konseri, 31 Mart Cumartesi günü İstanbul Jazz Center’da gerçekleştirilecek.

Aynı gün, Paris doğumlu İsrailli şarkıcı Yael Naim, garajistanbul’da sahne alacak.

İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu, 1 Nisan Pazar günü CRR Konser Salonu’nda ”Ölümünün 300. yıl dönümünde Itri” adlı konser verecek. Konserde, büyük bestekarın değişik formlardaki eserlerine yer verilecek.

Fazıl Say ve Patricia Kopatchinskaja, 2 Nisan Pazartesi günü İstanbul Kültür Merkezi Akıngüç Oditoryumu ve Sanat Merkezi’nde dinleyenleri piyano ve kemanın tınılarıyla buluşturacak.

-Melihat Gülses ve Dragos Musiki Derneği, Yeditepe Üniversitesi sahnesinde-

Melihat Gülses ve Dragos Musiki Derneği Korosu, 3 Nisan Salı günü Yeditepe Üniversitesi İnan Kıraç Sahnesi’nde ”Aile Evi Umut Konseri” adlı konser verecek.

Üç kıtadan ilham alan iki perküsyoncu Amy Salsgiver ve Alex Baker, ”Naked Drum Project” ile özgün besteleri ve çağdaş repertuvarı, kendilerine ve çalgılarına has bir yorumla 4 Nisan Çarşamba günü Borusan Müzik Evi’nde dinleyenlere sunacak.

İranlı solist Ali Reza Ghorbani ve ve Tunuslu solist Dorsaf Hamdani, 5 Nisan Perşembe günü CRR Konser Salonu’nda ”Ivresse” projesini müzikseverlerle paylaşacak.

Daimi şefleri Alexander Liebreich yönetimindeki Münih Oda Orkestrası, 5 Nisan Perşembe günü İş Sanat’a konuk olacak.

Karlsruheli üçlü Kammerflimmer Kollektief, Nova Muzak Serisi’nin bu ayki etkinliğinde 5 Nisan Perşembe günü Borusan Müzik Evi’nde sahne alacak.

-Devlet ve şehir tiyatroları-

İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda 30 Mart-5 Nisan tarihleri arasında Beykoz Ahmet Mithat Efendi Sahnesi’nde ”Zalim Mahmut”, Cevahir sahnelerinde ”Yanık”, ”Sezuan’ın İyi İnsanı”, ”Aşkın Sıradanlığı” ve ”At”, Küçük Sahne’de ”Kendi Kendine Konuşmaktır Aşk” ve ”Ne Güzel Şey Hatırlamak Seni”, Küçükçekmece DT Sahnesi’nde ”Açıl Kafam Açıl” ve ”Zalim Mahmut”, Üsküdar Stüdyo Sahnesi’nde ”Michalengelo” ve Üsküdar Tekel Sahnesi’nde ”Antigone” ve ”Birdy” adlı oyunlar sahnelenecek.

Aynı tarihlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda izlenebilecek oyunlar ise şöyle:

”Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde ”Aşk Halleri”, ”Benim Arkadaşım Yok” ve ”Zırhlı Kurt(Kösem Sultan İle Avcı Mehmed)”, Gaziosmanpaşa Ferih Egemen Sahnesi’nde ”Boncuk” ve ”Deniz Kızı”, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde ”Otobüs” ve ”İstanbul Hatırası”, Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde ”Toros Canavarı”, ”Çiçek Prenses” ve ”Buluşma Yeri”, Kağıthane Küçük Kemal Sahnesi’nde ”Boya Benek” ve ”Benim Arkadaşım Yok”, Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde ”İntiharın Genel Provası”, Fareli Köyün Kavalcısı” ve ”Günlük Müstehcen Sırlar”, Ümraniye Sahnesi’nde ”Kargaşa”, ”Karagöz Balıkçı” ve ”Aşk Halleri”, Üsküdar Müsahipzade Sahnesi’nde ”Ben Sinema Artisti Olmak İstiyorum” ve ”Dullar”, Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde ”Gönlümdeki Osman Hamdi Bey”, ”Şahmeran” ve ”Çığ”.

-Sahne sanatları-

Kraliçe Lear, yarın ve 31 Mart Cumartesi günü Kenter Tiyatrosu’nda, 1 Nisan Pazar günü ise Caddebostan Kültür Merkezi’nde sergilenecek.

Ali Tokul’un yazdığı, Çanakkale Savaşı’na ilişkin ”Sahibini Arayan Mektuplar” oyunu, yarın Halkalı Kültür ve Sanat Merkezi’nde tiyatroseverlerle buluşacak.

İnsanların tercihleri ve sonuçları üzerine derin bir toplumsal eleştiri ve yüzleşmeye davet eden ”Kapılar” adlı oyun, yarın Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde sahnelenecek.

Caddebostan Kültür Merkezi, yarın tiyatrogerçek tarafından sahnelenen Cemal Süreya’nın şiirlerinden ve bazı düz yazı metinlerinden oluşan ”Üstü Kalsın” oyununa evsahipliği yapacak. Müziğin şiirlere eşlik ettiği gösteri, simgeler ve çağrışımlarla düzenlenmiş sahne atmosferinde Hakan Gerçek ve Tilbe Salim, şairin büyüleyici şiirlerine hayat verecek.

Sadri Alışık Tiyatrosu’nun komedi türündeki oyunu ”Oğluma Bir Haller Oldu”, yarın Akatlar Kültür Merkezi’nde izlenebilecek.

”Annem Yokken Çok Güleriz” adlı oyun, 31 Mart Cumartesi günü Caddebostan Kültür Merkezi’nde izleyiciyle buluşacak

Cem Davran ve Erkan Can’ın rol aldığı ”Alevli Günler”, 4 Nisan Çarşamba günü Caddebostan Kültür Merkezi’nde tiyatroseverlerin karşısında olacak.

1916 yılında geçen ve gerçek olaylardan hareketle kurgulanan ”Medine Müdafaası” oyunu, 5 Nisan Perşembe günü Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde sahnelenecek.

-Çocuklar için-

Akbank Çocuk Tiyatrosu’nun sahneye koyduğu ”En Mutlu Kim” çocuk oyunu, 31 Mart Cumartesi günü Akbank Sanat’ta izlenebilecek.

”Bay Vıcık! Köpek Çiço’yu Rahat Bırak!”, 31 Mart Cumartesi günü Beşiktaş Belediyesi Akatlar Kültür Merkezi’nde, ”Biz Kocaman Bir Aileyiz”, 1 Nisan Pazar günü Müjdat Gezen Tiyatrosu Savaş Dinçel Sahnesi’nde, ”Ali Baba’nın Çiftliği”, 31 Mart Cumartesi günü Halis Kurtça Kültür Merkezi’nde ve 1 Nisan Pazar günü Akatlar Kültür Merkezi’nde çocuklarla buluşacak.

Fulya Fuar-Sanat Merkezi, 31 Mart Cumartesi günü ”Mozart ve Perileri”ne, Caddebostan Kültür Merkezi ise aynı gün ”Bir Kümes Müzikali”ne evsahipliği yapacak.

-Sergiler-

Sokak sanatı ”graffiti”yi iç mekanlara taşıyan ”Outside-in” sergisi, 5 Nisan-5 Mayıs tarihleri arasında ALANistanbul’da gerçekleştirilecek.

Çiğdem Michalski, William Buchina, Nils Petter Löfstedt&Erik Vestman, Merve Şendil, Gamze Özer, Tayfun Serttaş, Merve Morkoç, Various&Gould’ın eserlerinin yer aldığı sergi, sosyolojik angajmanların ötesinde yeni bir estetik olasılık arayışı ve girişimi olarak dikkati çekiyor.

Necdet Öksüz’ün son dönem çalışmaları 5-25 Nisan tarihleri arasında Artisan Sanat Galerisi’nde görülebilecek.

Figüratif resme dinamik kompozisyonlarla yeni bir soluk getiren ressam Zeynep Akgün’ün ”Koma” isimli sergisi, 4-29 Nisan tarihleri arasında Artgalerim Nişantaşı’nda ziyaret edilebilecek.

Avusturyalı sanatçı, performansçı ve yazar Ona B’nin ”Siyasi Sloganlardan Türk Filmi Afişlerine” sergisi, yarın garajistanbul’da sanatseverlerle buluşacak.

Emine Akbucak’ın ışık-zaman-mekan olgusu üzerine fotoğraf çalışmalarını içeren ”Dioptrics” başlıklı fotoğraf sergisi, 1-14 Nisan tarihleri arasında Galeri Artist Çukurcuma’da gezilebilecek.

-ESKİŞEHİR-

“Palto” ve “Küçük Kara Balık” adlı Oyunlar sahnelenecek.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda “Keşanlı Ali Destanı”, “Açık Aile”, “Bay Kolpert”,

“Palto” ve “Küçük Kara Balık” adlı Oyunlar sahnelenecek.

Haldun Taner’in ölümsüz tiyatro eseri “Keşanlı Ali Destanı”nın yönetmenliğini Kazım Akşar üstleniyor. Mert Kırlak, Gonca Yakut, Burcu Tutkun Oruç, Berkay Akın, Özgür Onan, Mete Ayhan, Tolga Tümer ve Mustafa Kılıkçı’nın rol aldığı Oyun 31 Mart’ta saat 20.00’da, 1 Nisan’da ise saat 18.00’da Sanat ve Kültür Sarayı’nda izleyiciyle buluşacak.

İtalyan yazar Dario Fo’nun yazdığı, çevirisini Füsun Demirel’in yaptığı

“Açık Aile” adlı Oyunu Tolga Tümer yönetiyor. Özlem Boyacı ve Korel Cezayirli’nin rol aldığı Oyunda, kadın ve erkek ilişkileri farklı bir bakış açısıyla anlatılıyor. Oyun, Tepebaşı Sahnesi’nde 4 ve 5 Nisan’da saat 20.00’da izlenebilecek.

Kitapları dünyanın birçok diline çevrilen İranlı yazar Samed Behrengi’nin ödüllü çocuk masalı “Küçük Kara Balık” Şehir Tiyatroları sanatçısı Ali Eyidoğan tarafından Oyunlaştırıldı. Dünyaya meraklı küçük bir balığın özgürlüğe uzanan yolculuğunun anlatıldığı Oyunda Emre Demirci, Zuhal Lale, Ozan Çolak, Şayan Noyan, Çisem Erdoğan, İlker Alemdar ve Saffet Öztürk rol alıyor.

Oyun, 3 Nisan’da saat 11.00’da, 5 Nisan’da saat 14.00’da Çağdaş Cam Sanatları Müzesi Çocuk Sahnesi’nde sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

Nikolay Gogol’un yazdığı, Cemal Süreya’nın çevirdiği, Erdal Küçükkömürcü’nün yönettiği “Palto” adlıOyunda şehir tiyatrosu sanatçılarından Özlem Akdoğan, Basri Albayrak, Ali Eyidoğan, Emir İzci, Hakkı Kuş, Burcu Tutkun Oruç ve Serkan Sezgin rol alıyor. “Palto”, yarın ve 4 Nisan’da saat 20.00’da TepebaşıSahnesi’nde sanatseverlerle buluşacak.

Alman tiyatrosunun genç yıldızlarından David Gieselmann’ın “Bay Kolpert” adlı Oyun ise Mehmet Ergen yönetmenliğinde yarın saat 20.00’da Tepebaşı Sahnesi’nde izlenime sunulacak.

-SİVAS-

Sivas Devlet Tiyatrosu (SDT) bu hafta “Ortak Ağıt” adlı Oyunla tiyatroseverlerle buluşacak.

Hasan Öztürk’ün kaleme aldığı, Bengisu Gürbüzer Doğru’nun yönettiği Oyunun dekor tasarımını Murat Gülmez, giysi tasarımını Ceren Karahan, ışık tasarımını Hakan Özdemir, dans düzenini Yener Turan üstleniyor.

Özge Günay, Kerem Yücel, Burçhan Göze, Veysel Zurnazanlı, Volkan Gündüz, Can Atak, Nagehan Yazıcı, İlhan Gözde Giray, Filiz Demiralp ve Ufuk Bostancı’nın rol aldığı Oyun, bugün ve yarın 19.30’da, 31 Mart’ta ise saat 14.00 ve 19.30’da sahnelenecek.

Oyunda, acımasız bir krala kahinlerinin yeni doğacak bir çocuğun onu tahtından indireceğini ve krallığına son vereceğini söylemesi üzerine kralın yeni doğan çocukları öldürmesi ve doğumları yasaklaması konu ediliyor.

SDT, 4 Nisan Çarşamba günü saat 10.30 ve 13.30’da “Dans Eden Eşek” adlı çocuk Oyununu sahneleyecek. Eric Vos’un yazdığı, Can Gürzap’ın çevirisini yaptığı Oyunda Özge Günay, Begüm Şahin, Kerem Yücel, Can Atak, Burcu Ongun Altay ve Burçhan Göze rol alıyor. Oyunda, hırsızlık yapmak ya da dürüst insan olmak arasında seçim yapan iki kafadarın hikayesi anlatılıyor.

-KONYA- 
Konya Devlet Tiyatrosu, Gaziantep ve Kahramanmaraş’ta ”İbiş’in Rüyası” adlı oyunu sahneleyecek -Şanlıurfa’da iki tiyatro oyunu sanatseverlerle buluşacak -Diyarbakır Devlet Tiyatrosu bu hafta ”Nereye ” ve ”Kurnaz Avukat” isimli oyunları sahneleyecek
Konya’da, Van Devlet Tiyatrosu, “Entrikalı Dolap Komedyası” adlı tiyatro Oyununu izleyicilerin beğenisine sunacak.

Van Devlet Tiyatrosu, Yunus Emre Gümüş’ün yazdığı, Cem Zeynel Kılıç’ın yönettiği “Entrikalı Dolap Komedyası” adlı Oyunu bugün ve yarın saat 19.30’da, 31 Mart Cumartesi saat 14.00 ve 19.30’da, 1 Nisan Pazar günü ise saat 15.00’da izleyiciyle buluşturacak.

Zeynep Yalçın, Serkan Yakan, Özgür Titiz ve Tolga Gülcüler’in rol aldığı Oyunda, iyilik ve kötülük karşıtlıkları bir elbise dolabı etrafında “dolap çeviren” insanlar aracılığıyla sahneye yansıtılıyor.

Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu, yarın Mevlana Kültür Merkezi’nde Türk Sanat Müziği Konseri düzenleyecek.

-KAYSERİ- 

9. Erciyes Kış Turizm Festivali ve 2. Engelliler Buluşması, hafta sonu Erciyes Dağı’nda yapılacak.

30 Mart ile 1 Nisan arasında yapılacak festivale Türkiye genelinden 150 engelli sporcu katılacak.

Festival kapsamında engelliler kızak yarışması, anneler kayak yarışması, paraşütlü kayak (snowkite), havai fişek gösterisi, meşaleli kayak gösterisi düzenlenecek.

Konya Devlet Tiyatrosu, ”İbiş’in Rüyası” adlı oyunu Gaziantep ve Kahramanmaraş’ta sahneleyecek.

Tarık Buğra’nın yazdığı, Tomris Çetinel’in yönettiği oyunda, hayalleri uğruna evde kaçan Nahit’in başından geçenler anlatıyor.

Dekor tasarımını Sertel Çetiner, giysi tasarımını Sevgi Türkay, ışık tasarımını Hakan Özdemir ve İlyas Erdurucan’ın hazırladığı oyunda Asım Tuncay Aynur, Ahmet Çökmez, Ferdi Dalkılıç, Yiğit Gümüşada, Ozan Umut Çobanoğlu, Nevra Sayar, Ebru Erbaş, Özlem Özkan ve Ayşe Seval Ersu rol alıyor.

”İbiş’in Rüyası” adlı oyun, bugün Kahramanmaraş Necip Fazıl Kısakürek Sahnesi’nde, yarın ve 31 Mart’ta Gaziantep Onat Kutlar Sahnesi’nde izlenebilecek.

Antalya Devlet Tiyatrosu ”Toros Canavarı” adlı oyunu Kahramanmaraş’ta sanatseverlerle buluşturacak.

Aziz Nesin’in yazdığı, Ali Meriç’in yönettiği oyunda, ailesiyle kirada oturan ve ev sahibi tarafından evden çıkarılmak istenen Nuri Sayaner ile ev sahibi arasında geçenler anlatıyor.

Dekor ve giysi tasarımını Gül Emre, ışık tasarımını Namık Gürsoy’un hazırladığı oyunda Fatih Kahraman, Senem Şahin, Kader Gözpınar, Sedat Mayadağ, Gerçek Sağlar, Selim Türkışık ve Ebru Sırkıntı rol alıyor.

Oyun 3, 4 ve 5 Nisan’da Necip Fazıl Kısakürek Sahnesi’nde izlenebilecek.

Şanlıurfa’da bu hafta iki tiyatro oyunu sanatseverlerle buluşacak.

Şanlıurfa Belediyesi tiyatro ekibi, 31 Mart Cumartesi günü, çocuk oyunu ”Teneke Şövalyeler”i saat 13.00’te Şair Nabi Kültür Merkezi’nde seyirciyle buluşturacak.

Aynı gün ve yerde, saat 19.30’da ”Urfa’dan Manzaralar” adlı tiyatro oyunu da izlenebilecek.

-DİYARBAKIR- 

Diyarbakır Devlet Tiyatrosu (DDT) bu hafta ”Nereye” ve ”Kurnaz Avukat” oyunlarını seyirciyle buluşturacak.

DDT, Hüseyin Alp Tahmaz’ın yazdığı, Emrah Eren’in yönettiği ”Nereye” adlı oyunu sahnelemeye devam ediyor.

Avrupa’ya kaçak göçmen olarak gitmek üzere kapalı kamyon kasasında yola çıkan mültecilerin yaşam öykülerinin anlatıldığı oyunda Ali Çelik, Mümtaz Aydoğan Mengi, Ozan Hafızoğlu, Fatih Yurdakul,İrem Ölmez ve Ercan Kılıçarslan rol alıyor. Kostümü Melih Karakurt’a, ışığı İzzetin Biçer’e ait oyun, bu akşam, yarın ve 31 Mart’ta Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Sanat Merkezi Orhan Asena Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak.

DDT, 1 Nisan’da küçük seyirciler için ”Kurnaz Avukat”ı sahneleyecek.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu da Sophokles’in en önemli yapıtlarından, Celal Mordeniz’in yönettiği ”Antigone”yi izleyiciyle buluşturacak. Oyun, Kürtçe olarak cumartesi günü Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda izlenebilecek.

     -MARDİN- 

Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi Dilek Sabancı Sanat Galerisi’nde açılan, küratörlüğünü fotoğraf tarihçisi Engin Özendes’in üstlendiği ”Seyreyle Ara Güler Mardin’de” fotoğraf sergisi devam ediyor.

Usta fotoğrafçı Ara Güler’in fotoğraflarının yer aldığı sergi ”Tanımak ve Anlamak” ile ”Yüz Yüze” başlıklı iki bölümden oluşuyor.

114 eserin yer aldığı sergi, bir yıl süreyle vatandaşların ziyaretlerine açık olacak.

 

-İZMİR-

BAHARIN KENDINI HISSETTIRMEYE BASLAMASIYLA ACIK MEKANLARDAKI ETKINLIKLERE HAZIRLANAN IZMIR, SANATSEVERLERI YOGUN BIR GUNDEMLE KARSILIYOR.

Baharın kendini hissettirmeye başlamasıyla açık mekanlardaki etkinliklere hazırlanan İzmir, sanatseverleri yoğun bir gündemle karşılıyor.

İzmir Devlet Senfoni Orkestrası (İZDSO), yarın akşam Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde vereceği konserde, Antonin Dvorak’ın eserlerini yorumlayacak.

Konserin solistliğini kemanıyla 2008 Rhineland-Palatinate Genç Müzisyenler Ödülü’nü alma başarısını gösteren 1982 doğumlu Anna Sophie Dauenhauer üstlenecek.

Ünlü besteci Antonin Dvorak’ın Keman konçertolarının seslendirileceği bu özel konserde orkestrayı piyano, kontrbas, koro müziği, koro şefliği ve deneysel kompozisyon dallarında adından söz ettiren şef Stefano Mazzoleni yönetecek.

”Bir Yaz Gecesi Rüyası” balesini geçen hafta İzmirli sanatseverlerle buluşturan İzmir Devlet Opera ve Balesi (İZDOB), bu hafta da sezonun iddialı çalışmalarından Puccini’nin ”Turandot” operasıyla perdelerini açacak.

Aytaç Manizade tarafından sahneye konulan ”Turandot”, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde 31 Mart Cumartesi ve 2 Nisan Pazartesi akşamları sahnelenecek.

Puccini’nin 1924’te ölmeden önce yazdığı ancak son iki sahnesi Franco Alfano tarafından tamamlanan ”Turandot” operasında, şiddete maruz kalan babaannesinin hatıraları nedeniyle kendini yalnızlığa mahkum eden, kendisiyle evlenmek isteyen prensleri ise üç sorudan oluşan sınava tabi tutan ve başarısız olanları ölüme yollayan Çin Prensesi ”Turandot” ile azmi, zekası ve aşkıyla Turandot’un kalbindeki buzları eritmeye çalışan Tatar Prensi Calaf’ın öyküsü anlatılıyor.

Anadolu Filarmoni Orkestrası, yarın İzmir’in Menderes ilçesinde kurumsal kimliğini kazandıktan sonraki ilk konserini verecek. Konserde, Anadolu Filarmoni’ye çobanlardan ve köy sakinlerinden oluşan koro da eşlik edecek.

Yöre halkını yalnız müzikle değil sanatın her dalıyla tanıştırmayı amaçlayan etkinlik sırasında, resim ve heykel sanatçısı Cahit Koççoban da yörenin kültürüne ait bir temayı işleyeceği tablosunu 18 köy halkı adına Çatalca köyü muhtarlığına hediye edecek.

-30. İzmir Tiyatro Günleri-

Dokuz Eylül Üniversitesi, Ege Üniversitesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Devlet Tiyatrosu’nun iş birliğiyle düzenlenen, açılışı 27 Mart Salı Günü yapılan 30. İzmir Tiyatro Günleri, 12 Nisan’a kadar çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapacak.

Bu yıl 30. kez düzenlenecek İzmir Tiyatro Günleri, ilk kez uluslararası boyuta taşınıyor. İspanya, İtalya ve KKTC’den tiyatro gruplarının da katılacağı Tiyatro Günleri kapsamında 11 etkinlik düzenlenecek.

Etkinlikler, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi, Güzel Sanatlar Fakültesi Özdemir Nutku Sahnesi, İsmet İnönü Sanat Merkezi, İzmir Sanat ile Atatürk ve Sabancı kültür merkezlerinde düzenlenecek.

-İZDT’de bu hafta-

İzmir Devlet Tiyatroları (İZDT) bu hafta 4 salonda perdelerini tiyatroseverler için açacak.

İZDT’nin Konak Sahnesi, 3 Nisan Salı gününe kadar ”Satıcının Ölümü” adlı oyunu izleyiciyle buluşturacak. Arthur Miller’in yazdığı, Barış Eren’in yönettiği ”Satıcının Ölümü”, 1929 ekonomi krizinin Amerikan toplumu üzerindeki yıkıcı etkisini anlatıyor.

Sanatseverler, 3 Nisan Salı akşamından itibaren ise ”Bir Garip Orhan Veli” adlı oyunu izleyebilecek. Tayfun Eraslan’ın yönettiği tek kişilik oyun, Orhan Veli’nin Murathan Mungan tarafından derlenen şiirlerinden oluşuyor ve izleyiciyi kimi zaman gülümseten, kimi zaman da duygulandıran bir yolculuğa çıkarıyor.

Konak Melek Ökte Sahnesi, ”Edi’nin Annesi Nerede- isimli çocuk oyunuyla sezonun yeni oyunlarından ”Don Kişot’un Maceraları”nı dönüşümlü olarak izleyiciyle buluşturacak. Hans Ostarek’in yazdığı, Yücel Erten’in çevirdiği oyunu Yunus Emre Bozdoğan yönetiyor. Fatih Veli Ölmez’in müziklerini hazırladığı oyun, Cervantes’in unutulmaz Don Kişot karakterinin dilden dile dolaşan maceralarını farklı anlatıcıların gözünden renkli bir üslupla izleyiciye aktarıyor.

Karşıyaka Ragıp Haykır Sahnesi’nde ise hafta boyunca ”Halktan Biri” adlı oyun sahnelenecek. Sam Bobrick’in yazdığı, Metin Oyman’ın yönettiği oyun ilginç bir konuya sahip. Oyunda, hayatından ve ülkesinin gidişatından mutsuz olan, bu mutsuzluğunu da ABD başkanlarına yazdığı sayısız mektupta anlatan Travis Pine’ın CIA ajanlarının evine yaptığı ziyaretle değişen hayatı anlatılıyor.

Tiyatroseverler, Karşıyaka Oda Tiyatrosu’nda ise 3 Nisan Salı ve 4 Nisan Çarşamba akşamları ”Henry ve Alice’in Gizli Yaşamı”nı izleyebilecek. David Tristram’ın yazıp Sinan Pekinton’un yönettiği iki perdelik oyunda, iletişim sorunu yaşayan çiftin öyküsü anlatılıyor.

-Sergiler, etkinlikler-

İzmir Devlet Resim Heykel Müzesi, Emine Bıyıklı’nın ”Bir Yitik Zaman” adlı resim sergisine ev sahipliği yapıyor.

Sanatseverler, Konak Belediyesi Neşe ve Karikatür Müzesi’nde ”kadın Konulu Karikatürler” karma sergisini gezebilecek.

Konak Belediyesi Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde Figen Onat, Zeynep Türkileri, Tülay Baytosun, Emel Say, Özgül Evren Atasoy, Hüseyin Çaygül, Funda Yalçın, Fatma Atagan, Erengül Mülayim’in çalışmalarından oluşan karma resim sergisi bugünden itibaren İzmirlilerin beğenisine sunuluyor.

Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi, her cumartesi olduğu gibi bu hafta da Deniz Özgökbel’in Karagöz-Hacivat gösterisine ev sahipliği yapacak.

İzmir Arena’da yarın akşam Manga konser verecek, aynı saatlerde Türkiye’yi Eurovision’da temsil etmeye hazırlanan Can Bonomo Ooze Venue’de sahne alacak.

 

-SAMSUN-

SAMSUN DEVLET OPERA VE BALESI BU HAFTA ”DON KISOT”, ”BREMEN MIZIKACILARI” VE ”SESLERLE ANADOLU” ILE SEYIRCI KARSISINA CIKACAK.

Samsun Devlet Opera ve Balesi bu hafta ”Don Kişot”, ”Bremen Mızıkacıları” ve ”Seslerle Anadolu” ile seyirci karşısına çıkacak.

Samsun Devlet Opera ve Balesi, bugün Saat 20.00’de ”Don Kişot” adlı baleyi yeniden sahneleyecek.

Babası Lorenzo tarafından istemediği bir erkekle evlendirilmeye çalışılan Kitri, sevgilisi Basil ve onlara yardım eden Don Kişot’un hikayesinin anlatıldığı eserin orkestra şefliğini Bujor Hoinic ile Tolga Taviş yaptı.

Koreografisi klasik balenin babası sayılan ünlü koreograf Marius Petipa’ya ve Alexander Gorsky’e ait eser, 1869’da gerçekleştirilen ilk koreografiye sadık kalınarak Nugzar Magalasvili ile Medeia Magalasvili tarafından sahneye konuldu.

Samsun Devlet Opera ve Balesi ayrıca yarın saat 10.30’da ”Bremen Mızıkacıları” isimli çocuk müzikalini minik sanatseverler için tekrar sahneleyecek.

Sahipleri tarafından evlerinden kovulan Düldül, Karabaş, Mırnav ve İbikli’nin müzisyen olmak için birlikte Bremen’e gitmeye karar vermeleriyle başlayan olayların anlatıldığı eseri Heinz Wunderlich yazdı, müziklerini Josef Breuer yaptı ve Fatih Şanal sahneye koydu.

Samsun Devlet Opera ve Balesi, 2 Nisan Pazartesi Günü saat 20.00’da da Çarşambayı Sel Aldı, Ben Seni Sevdiğimi Dünyalara Bildirdim, Allı Turnam, Beyaz Giyme Söz Olur, Amman Avcı, Geçti Dost Kervanı, Bolu Beyi, Çökertme, Hekimoğlu, Yüksek Yüksek Tepelere gibi pek çok türkünün görsel ögeler ve danslarla hayat bulduğu ”Seslerle Anadolu”yu yeniden sahneleyecek.

Turne sahnesi olarak hizmet veren Samsun Devlet Tiyatrosu’nda ise 3 Nisan Salı ve 4 Nisan Çarşamba günü, Ankara Devlet Tiyatrosu’nca hazırlanan ”Yosunlar” isimli oyun sahnelenecek.

Şahin Örgel’in yazdığı, Murat Çidamlı’nın sahneye koyduğu oyunda, kendi aralarında zaman zaman acımasız intikam oyunları oynayan, aileleri ve hayat tarafından yalnızlaştırılmış iki yaşlı adamın yaşantısıkomik dille anlatılıyor.

Gazi Sahnesi’nde bugün saat 20.00’da Samsun Seyir Tiyatrosu’nca hazırlanan ”Vay Başımıza Gelenler” adlı oyun seyirciyle buluşmaya devam edecek.

Klasik Türk Müziği Korosu, yarın saat 20.00’da Atatürk Kültür Merkezi’nde bahar konseri verecek. Arzu Kopuzlu Çelik yönetimindeki koro, klasik Türk müziğinin seçkin eserlerini seslendirecek.

Atatürk Kültür Merkezi’nde 31 Mart Cumartesi günü saat 20.00’da Samsun Büyükşehir BelediyesiKonservatuvarı da konser verecek. Koro şefi Cavit Ersoy’un çalıştırdığı müzisyenler Türk sanat müziğinden örnekler seslendirecek.

İl Özel İdaresi Sergi Salonu’nda Fotoğraf ve Kültür Sanat Derneği’nin (FOKUS) siyah beyaz fotoğraf sergisi 1 Nisan Pazar gününe kadar açık olacak.

 

-TRABZON-

Trabzon Devlet Tiyatrosu, ”Bir Anarşistin Kaza Sonucu Ölümü” adlı oyunu sahneliyor.

Dario Fo’nun yazdığı, Füsun Demirel’in Türkçeye çevirdiği oyunun yönetmenliğini Mehmet Atay üstleniyor. Eserin dekoru Sinan Yardımedici, kostümleri Gülümser Erigür, ışık tasarımı Nihat Bahar, müzikleri Musa Göçmen tarafından hazırlandı.

Ersan Utku Ölmez, Ceyhun Gen, Fatih Topçuoğlu, Yavuz Topçuoğlu, Kadri Özcan, Uğur Keleş, Nazlı Ceren Agron ve Mehmet Fukul’un rol aldığı oyun bugün ve yarın saat 20.00’da, 31 Mart Cumartesi ise saat 13.00 ve 20.00’da Atapark Haluk Ongan Sahnesi’nde tiyatroseverin beğenisine sunulacak.

Trabzon Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde ”11 Renk Resim-Heykel” adlı sergi yer alıyor. Tolga Akalın, İrfan Bilgin, Mümin Candaş, Kenan Demir, Bora Dervişoğlu, Sezgin Erkol, Necati Seydi Ferahoğlu, Nurgül Ferahoğlu, Sebahattin Kılıç, Özgür Özmen ve Orhan Zafer’in eserlerinin yer aldığı sergi 31 Mart Cumartesi gününe kadar gezilebilecek.

Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’nde ”Su Ebru” adlı ebru sergisi sanatseverlerin beğenisine sunuluyor. Ebru sanatçısı Nurcihan Velioğlu ile öğrencileri Aydan Demet, Hülya Erdener, Oya Eren, Sevil Yıldırım, Nihan Engin ve İlhan Barutçu’nun çalışmalarının yer aldığı sergi 31 Mart Cumartesi gününe kadar açık kalacak.

-ORDU-

Ordu Kültür Sanat Merkezi’nde hizmet verecek Ordu Devlet Tiyatrosu, Ankara Devlet Tiyatrosu’nca hazırlanan ”Genç Osman” isimli oyunla perdelerini açacak.

Turan Oflazoğlu’nun yazdığı, Şakir Gürzumar’ın sahneye koyduğu oyun, bugün ve yarın saat 20.00’da Ordulu sanatseverlerle buluşturulacak. Oyunun dekor tasarımı Sertel Çetiner, giysi tasarımı Gülümser Erigür, ışık düzeni Şükrü Kırımoğlu, müzikleri Can Atila imzasını taşıyor.

Ordu Belediyesi Karadeniz Tiyatrosu (OBKT) da yarın akşam ve 3 Nisan Salı günü 20.00’da ”Eşeğin Gölgesi” adlı oyunu sahnelemeye devam edecek.

Haldun Taner’in yazdığı, Murat Demirbaş’ın sahneye koyduğu oyun, şehirdeki panayıra çalışmak için giden berber Şaban’ın, kiraladığı eşeğin sahibiyle arasında geçen olayları konu alıyor.

-ÇORUM-

Turne sahnesi olarak hizmet veren Çorum Devlet Tiyatrosu, yarın saat 20.00’da ve 31 Mart’ta saat 14.00 ile 20.00’de, Ankara Devlet Tiyatrosu’nca hazırlanan ”Sönmüş Yıldızlar” adlı oyuna ev sahipliği yapacak.

Kerim Tinçurin’in yazdığı, Albina Garifullina’nın Türkçeye çevirdiği, Raşid Zagidullin’in yönettiği oyunun dekor ve giysi tasarımını Sergey Skomorohov, ışık tasarımını Ahmet Karademir, müziklerini Çingiz Abızov yaptı. Geniş bir oyuncu kadrosuna sahip oyunda Tatar efsanesi Server ile İsmail’in aşkı anlatılıyor.

-Zonguldak-

Zonguldak’ta İstanbul Devlet Tiyatrosu (İDT) ‘Sihirli Hediyeler” adlı çocuk oyununu sahneleyecek.

İDT, Ayşen İnci’nin yazdığı ve yönettiği ”Sihirli Hediyeler” adlı oyunu yarın ve 31 Mart’ta Atatürk Kültür Merkezi’nde sanatseverlerle buluşturacak.

Emine Şule Gezgöç, İlksen Ökte, Direnç Dedeoğlu, Hakan Dülger, Güneş Çağlar, Rezzak Aklar, Muharrem Türkseven, Fırat Demir, Hakan Bulut, Tuğba Çom, Tuğba Yüksel San, Derya Şener ve Yiğithan Zirek’in rol aldığı oyunda, zalim bir kralın yönettiği, fakir insanların yaşadığı bir ülkede karlı bir kış gecesi yaşlı bir adamın anneleriyle yaşayan üç kardeşin kapısını çalması, yoksulluklarına rağmen bu iyi insanların dedeyi sevgiyle ağırlamaları, ayrılırken dedenin onlara verdiği eski püskü hediyelerin sihirli olduğunu ve hayatlarını nasıl değiştireceğini bilmemeleri anlatılıyor.

 -ZONGULDAK-

Zonguldak’ta kültür sanat etkinlikleri kapsamındaİstanbul Devlet Tiyatrosu (İDT) ‘Sihirli Hediyeler” adlı çocuk oyununu sahneleyecek.

Zonguldak’ta kültür sanat etkinlikleri kapsamındaİstanbul Devlet Tiyatrosu (İDT) ‘Sihirli Hediyeler” adlıçocuk oyununu sahneleyecek.

İDT, Ayşen İnci’nin yazdığı ve yönettiği “SihirliHediyeler” adlı oyun, 30-31 Mart tarihlerinde AtatürkKültür Merkezi’nde izleyenlerle buluşturacak.

Emine Şule Gezgöç, İlksen Ökte, Direnç Dedeoğlu, Hakan Dülger, Güneş Çağlar, Rezzak Aklar, Muharrem Türkseven, Fırat Demir, Hakan Bulut, Tuğba Çom, Tuğba Yüksel San, Derya Şener ve Yigithan Zirek’in başlıca rol aldığı oyunda, zalim bir kralın yönettiği, fakirinsanların yaşadığı bir ülkede, karlı bir kış gecesi yaşlı bir adam anneleriyle birlikte yaşayan üç kardeşinkapısını çalması, yoksulluklarına rağmen bu iyi insanların dedeyi sevgiyle ağırlamaları, ayrılırken dedenin onlara verdiği eski püskü hediyelerin sihirli olduğunu ve hayatlarını nasıl değiştireceğini bilmemeleri anlatılıyor.

-ANTALYA-

ANTALYA DEVLET OPERA VE BALESI (ANTDOB), UNLU ALMAN BESTECI CARL ORFF TARAFINDAN OLUSTURULAN SAHNE KANTATI CARMINA BURANA’YI, 120 KISILIK KADROYLA SESLENDIRECEK.

Antalya Devlet Opera ve Balesi (ANTDOB), ünlü Alman besteci Carl Orff tarafından oluşturulan sahne kantatı Carmina Burana’yı, 120 kişilik kadroyla seslendirecek.

”Yeni bir şey yaratmak istiyorsan mutlaka eski olanı kullan” anlayışına sahip Carl Orff’un Münih yakınlarındaki bir manastırda bulunan 200 kadar şiir ve şarkıdan esinlenerek oluşturduğu Carmina Burana, dünyada ilk kez 1937 yılında gösterime konuldu. Ünlü bestecinin Trionfi (Zaferler) üçlemesinin ilki olan ve Rönesans döneminden etkiler taşıyan Carmina Burana, orkestra, koro ve solistlerden oluşan geniş kadrosuyla en etkileyici eserler arasında yer alıyor.

ANTDOB sahnesinde, orkestra, solist ve korodan oluşan 120 kişilik kadroyla seslendirilecek eserde orkestrayı şef Hakan Kalkan, 56 kişilik koroyu da Cansel Ruhselman yönetecek. 3 Nisan’da gerçekleştirilecek konserde soprano Nurdan Aydın, tenor Devrim Demirel ve bariton Tamer Paker sahne alacak. Piyanoda ise Yücel Yalçın ve Onur Altıparmak yer alacak.

-Dans ve müziğin kusursuz uyumu-

Antalya Devlet Opera ve Balesi’nin sahnelediği modern dans prodüksiyonlardan Güldestan, Türk toplumunun kültürel geçmişini bugünün yaşamıyla modern şekilde bağdaştırıyor. Eser, geçmişten bugüne izler bırakarak gelen bir yaşamı, dans ve müziğin kusursuz uyumu ile izleyiciye sunuyor. Tasavvuf anlayışıyla sarmalanmış modern bir dans gösterisi olan Güldestan, sanatseverleri göçebe bir toplumun köklerinden tutarak günümüz yaşamının içine doğru çeken bir yolculuğa çıkarıyor.

Arkın Zirek’in sahneye koyduğu, koreografisi Beyhan Murphy, müzikleri ise Mercan Dede imzasını taşıyan Güldestan, bugün ve 31 Mart’ta sahnelenecek. Halit Ergenç’in seslendirdiği metinler Orhan Pamuk, fotoğraflar ise Ara Güler imzasını taşıyor. Eserde dekor tasarımı Işın Mumcu, kostüm tasarımı İsmail Dede, ışık tasarımı ise Micheal Odam’a ait.

-Çocuklara ”Kuklacı-

ANTDOB sanatçıları 2 Nisan’da ”Kuklacı” adlı çocuk müzikalini sahneleyecek. İtalyan yazar Carlo Collodi’nin çocuk romanı olan Pinokyo’nun hikayesini konu alan ”Kuklacı”, müzikli çocuk oyunu olarak çocuk izleyicilerle buluşacak.

Müziklerini Melih Seskır’ın yaptığı, metnini Ferdi Merter’in yazdığı müzikali, Melih Öztürk yönetti. Çocukları eğlenceli bir yolculuğa çıkaracak Kuklacı’da dekor Filiz Dinç, kostüm ise Aydan Çınar’a ait. Eserde Ceren Tereci ”Pinokyo”, Baturalp Bilgili ”Gepetto”, Heyecan Gizem Yakan ”Cırcır Böceği”, Mahir Seyrek ”Tilki”, Sinem Seçil Baddal ”Kedi”, Zafer İşgören ”Öğretmen”, Onur Alpaslan ”Müdür”, Arzu Aydoğdumu ”Peri”, Müge Yıldıran ”Melek”, Ercan Uğur ”Şeytan” rolüyle sahne alacak. Eserin korrepetitörü ise Onur Altıparmak.

”Haydi Çocuklar Operaya” etkinliğiyle ANTDOB sanatçıları 4 Nisan’da minik izleyicilerle buluşacak. Çocuklarda opera bilincinin geliştirilmesini hedefleyen etkinlik, eğitici özelliğe de sahip. Operaya gelen çocuklar, sahnelenecek eserin dekorunu görme ve opera hakkında bilgi alma fırsatı bulacak, daha sonra şovu seyredecek.

Eserler, Haşim İşcan Kültür Merkezi’nde izlenebilecek.

-ADT-

Antalya Devlet Tiyatrosu (ADT) oyuncuları bugün, yarın ve 31 Mart’ta ”Eşeğin Gölgesi” adlı oyunu sahneleyecek. Oktay Gözpınar, Bahar Işık, Uğur Sertel, Gökhan Tüzün ve Murat Bölük’ün rol aldığı oyunda, şehirdeki panayıra gitmek isteyen Berber Şaban bir eşek kiralar. Yolculuk sırasında aşırı sıcaktan bunalan Şaban, biraz dinlenmek için durur ve eşeğin gölgesine oturur. Eşek sahibi Mestan, ”Ben sana eşeği kiraladım, gölgesini değil” diyerek gölge kirası ister. Bunun üzerine iki taraf arasında çıkan tartışma, ülkenin eşekçiler ve gölgeciler olarak ikiye bölünmesiyle sonuçlanan politik bir davaya dönüşür.

-ABT’den ”Tersine Dünya-

Antalya Büyükşehir Belediye Tiyatrosu (ABT), bugün ve yarın Orhan Kemal’in eseri ”Tersine Dünya”yı sahneliyor. Mustafa Gültekin tarafından sahneye uyarlanan eserin yönetmenliğini Ankara Devlet Tiyatrosu sanatçısı Murat Çidamlı yaptı. Oyunun müzikleri Tolga Cebi, koreografisi Binnaz Dorkip, dekoru Cenap Aydınoğlu, kostümleri Gizem Karasu ve ışığı ise Özgür Dokuyucu’ya ait.

ABT oyuncularının tamamına yakınının yer aldığı eserde, kadın ve erkek rollerinin yer değiştirdiği hayali bir dünya seyirciye sunuluyor. Erkeklerin evlerde oturup çocuk baktığı, çamaşır, bulaşıkla uğraştığı, kadınların ise bitirim olup serserilik yaptığı ”Tersine Dünya”da bir yandan da toplumsal yapıdaki çarpıklıklar mizahi bir dille gözler önüne seriliyor.

Prof. Dr. Metin Balay’ın yazdığı ve yönettiği ”İnadına Yaşamak”, 31 Mart’ta ABT sahnesinde olacak. Müfit Kayacan, Mehmet Özgür ve Murat Ercanlı’nın rol aldığı oyunda, günlük hayatın koşuşturması içinde farkına varılmadan yaşanıp giden, ancak sahnede karşımıza çıkınca akıllarımızda yer eden hikayelerde seyirci bazen gülüp, bazen de duygusallaşacak.

ABT oyuncuları aynı Gün minik izleyiciler için Özer Tunca’nın yazıp yönettiği ”Üç Kafadar Hırsız Kuklacı Olursa” oyununu sahneleyecek. Oyunda aylaklık yapmaktan bir türlü çalışmaya fırsat bulamayan 3 tembel arkadaş, karınlarını doyurmak için hırsız olmaya karar verirler. Ancak soymak için girdikleri evde buldukları kuklalar ve kostümlerle öyle bir oyuna dalarlar ki hem açlıklarını, hem de hırsızlığı unutup bambaşka bir dünya keşfederler.

Oyun içinde oyun oynayarak, emeğin ve Alın terinin güzelliğinin anlatıldığı ”Üç Kafadar Hırsız Kuklacı Olursa”nın en özel ve dikkat çekici tarafı ise aktörler tarafından sahnede Canlı olarak oynatılan kuklalar. Bülent Patoğlu, Erdal Gürcan ve Mustafa Doğan Ayhan’ın rol aldığı oyunda, kuklalara müzik ve şarkılar da eşlik ediyor. Oyunun müzikleri Oktay Köseoğlu, kukla tasarımı Okan Karacan, dekor ve kostümleri ise Gizem Karasu tarafından yapıldı.

-Öğrenciler sergide yaratıcılıklarını buluşturdu-

Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğrafçılık Bölümü öğrencilerinin atölye dersleri kapsamında ürettikleri çalışmalardan oluşan sergi, Olbia Sanat Galerisi’nde açıldı. Sergide 18 öğrencinin geleneksel yöntemlerle ve teknolojinin olanaklarından yararlanarak yarattığı belgesel, tanıtım ve sanat fotoğraflarından oluşan 57 eseri yer alıyor.

Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nafia Özdemir Hanyaloğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencilerin üniversite eğitimleri süresince aldıkları özgün bilgileri yaratıcı yapıtlar ortaya koyarak sergilediklerini belirtti.

Çağdaş sanatın kaygılarını, düşünce tarzını kavramış, kültürel birikimi zengin, görüntü üretiminde teknik üstünlük ve beceri kazanmış, sorumluluk sahibi, yaratıcı bireyler yetiştirmek istediklerini anlatan Hanyaloğlu, öğrencilerin fotoğrafın kullanıldığı tüm alanlarda üretim yapabilecek bilgi birikimi ve deneyim kazanacaklarını belirtti.

Sergi, 6 Nisan’a kadar gezilebilecek.


İstanbul’da bulunan Resmi ve Şahıslara ait Müzelerin adreslerini aşağıda bulabilirsiniz. Bildiğiniz gibi diğerlerini dün yayınlamıştık.

Hat Sanatları Müzesi

Beyazıt Medresesi’nde yer alan müzede bir çok ünlü hattata ve hattat padişahlara ait hatlar, levhalar, tuğralar ve Kuranlar sergilenmektedir.

Müze, pazar ve pazartesi günleri dışında her gün 09.00 – 16.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Beyazıt Meydanı, 34490, Beyazıt İstanbul
Tel: 0212 527 58 51

Hava Kuvvetleri Müzesi

1971’de İzmir’de açılan Hava Kuvvetleri Müzesi, şehre uzaklığı ve ulaşım zorluğu nedeniyle 1985’te İstanbul’da Yeşilköy’e taşındı. Müzede, en eskisi 1912 yılına ait olmak üzere Hava Kuvvetleri’nin bugüne kadar kullandığı tüm uçaklardan birer örnek sergilenmektedir.

Hava Harp Okulu K.lığı Hava Kuvvetleri Müzesi Komutanlığı  34149  Yeşilköy – İSTANBUL
Tel: 0212 663 24 90 – 2211

Oyuncak Müzesi

Şair ve yazar Sunay Akın’ın, ailesine ait Göztepe’deki köşkte açtığı Oyuncak Müzesi, büyük küçük herkesi hayaller dünyasına taşıyor. En eskisi 1817 yılına ait olan yaklaşık 4000 oyuncağın sergilendiği müzenin tohumları, Akın’ın Almanya’nın Nürnberg kentindeki oyuncak müzesini ziyaret etmesiyle atılmış. Müzeciliğe ilgisi çocukluk yıllarına dayanan Sunay Akın, Türkiye’de de bir oyuncak müzesi kurmaya karar verince, gittiği şehirlerden çeşitli oyuncaklar toplayarak koleksiyonu oluşturmaya başlamış.

Pazartesi hariç her gün ziyarete açık olan müzede, oyuncak bebeklerden kurşun askerlere, arabalar, trenler gibi araçlara kadar her türden oyuncak sergilenmekte.

Ömerpaşa Caddesi Dr. Zeki Zeren Sokağı No:17 Göztepe / İstanbul
Tel: 0216 359 45 50 / 51

İstanbul Demiryolu Müzesi

2005 yılında ziyarete açılan ve 145 metrekarelik bir alanda hizmet veren müzede 300 adet kültür varlığı sergilenmektedir. Pazar, pazartesi ve bayram günleri dışında her gün açık olup, ücretsiz gezilebilir.

Sirkeci Tren Garı
Tel: 0212 520 65 75 / 7885
Faks: 0212 512 64 44

 Türkiye İş Bankası Müzesi

14 Kasım 2007 tarihinde halka açılan Türkiye İş Bankası Müzesi, Banka’nın kuruluşundan bugüne iktisadi, sosyal ve kurumsal gelişimine ait verilerin bir araya getirildiği, korunduğu ve toplumsal paylaşıma açıldığı bir kurum tarihi müzesidir.

Kuruluş çalışmaları yaklaşık iki yılı bulan ve çok kalabalık bir ekip çalışmasıyla ortaya çıkarılan İş Bankası Müzesi’nin küratörlüğünü Prof. Dr. Zafer Toprak üstlenmiş, kurgu ve tasarımını Burçak Madran, grafik tasarımını Emre Senan, tarihi Müze binasının mimari projesini ise Ayşe Orbay hazırlamıştır.

Pazartesi günleri, resmi tatiller ve dini bayramların ilk günleri ile 1 Ocak günü hariç her gün 10.00 – 18.00 saatleri arası açık.

Hobyar Mah. Bankacılar Cad. No: 2 Bahçekapı Eminönü İstanbul
Tel: 0212 511 13 31
Faks: 0212 526 77 29

Dolmabahçe Sarayı Müzesi

Pazartesi, Perşembe günleri dışında her gün, 01 Ekim-28 Şubat arasında 09.00-15.00, 01 Mart-30 Eylül arasında 09.00-16.00 saatlerinde ziyarete açık. Giriş tam 10 TL, indirimli 1 TL. 212-236 90 00 (20 hat) Beşiktaş

 Hilmi Nakipoğlu Fotoğraf Makineleri Müzesi

Hafta içi her gün 09.00-17.00 saatlerinde açık. Giriş ücretsiz.

212-543 09 20 Bakırköy

Karikatür ve Mizah Müzesi

Pazar-Pazartesi haricinde her gün 10.00-16.30 arasında ziyaret edilebilir. Giriş ücretsiz.

212-521 12 64 Fatih

Miniatürk

Yaz döneminde hafta içi 09.00-19.00, haftasonu 09.00-21.00 arasında, kış döneminde hafta içi ve hafta sonu 09.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Giriş tam5 TL, indirimli 3 TL.

212-222 28 82 Sütlüce

Osmanlı Bankası Müzesi

Her gün 10.00-18.00 arasında ziyaret edilebilir. Tam 3 TL, indirimli 1 TL.

212-334 22 70 Karaköy

Pera Müzesi

Salı – Cumartesi 10.00 – 19.00, Pazar 12.00 – 18.00 arası açık. Pazartesi, dini bayramlar ve 1 Ocak’ta kapalı. Giriş tam 7 TL, indirimli 3 TL.

212-334 99 00 Tepebaşı

PTT İstanbul Müzesi

Cumartesi-Pazar ve resmi tatil günleri dışında her gün 08.30-12.30 ve 13.30-17.30 arasında ziyaret edilebilir.

212-520 90 37 Eminönü

Rahmi M. Koç Müzesi

Salı – Cuma 10.00-17.00, Cumartesi-Pazar 10.00-19.00 arasında açık. Giriş tam 7 TL, indirimli 3.5 TL.

212-369 66 00 Hasköy

Sadberk Hanım Müzesi

Çarşamba günleri dışında 10.00 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Tam7 TL, indirimli 2 TL.

212-242 38 13/14 Büyükdere

Tanzimat Müzesi

Pazar dışında her gün 09.00 – 16.00 saatleri arasında ziyarete açık.

212-512 63 84 Sirkeci

Topkapı Sarayı Müzesi

Salı günleri hariç her gün 09.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Giriş ücreti 10 TL.

212-512 04 80 Sultanahmet

TOPKAPI MÜZESİ HAKKINDA DETAYLI BİLGİ İÇİN TIKLAYIN…

Türk ve İslam Eserleri Müzesi

Pazartesi hariç 09.00 – 17.00 arasında açık. Giriş 5 TL.

212-518 18 05 Sultanahmet

Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi

Cumartesi günleri 11.00-18.00 saatleri arasında açık olup diğer günler kapalı. Giriş 5 TL.

212-299 45 39 Tarabya

Yapı Kredi Bankası Vedat Nedim Tör Müzesi

Haftaiçi 10.00-19.00, Cumartesi günleri 10.00-18.00, Pazar günleri 13.00-18.00 saatleri arasında açık. Giriş ücretisiz.

212-252 47 00 Beyoğlu

Yerebatan Sarnıcı Müzesi

Haftanın yedi günü 09.00-18.30 arasında açık. Giriş TC vatandaşları için 3 TL, yabancılar için 10 TL.

212-522 12 59 Sultanahmet

Yıldız Şehir Müzesi

Pazar ve Pazartesi günleri dışında 09.00 – 16.30 arasında açık. Giriş ücretsiz.

212-258 53 44 Yıldız