Şunun için etiket arşivi: neşet ertaş

Mersin Devlet Opera Ünlü halk ozanı Neşet Ertaş’ın senfonik olarak yorumlanan türküleri, Çukurova Üniversitesi Kongre Merkezi’nde sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Orkestra şefliğini, Neşet Ertaş’ın eserlerini senfonik şekilde yeniden düzenleyen Serdar Yalçın’ın, koro şefliğini Anıl Aydın’ın üstlendiği konserde, Bengi İspir Özdülger (Soprano), Nihan Çetin Aydın (Mezzo-soprano), Onur Polat (Tenor) ve Mehmet Yılmaz (Bas) solist olarak yer aldı.

Programda “Ahirim Sensin”, “Neredesin Sen”, “Gönül Dağı”, “Yazımı Kışa Çevirdin”, “Al Elma Boyanır Mı”, “Mühür Gözlüm”, “Niye Çattın Kaşlarını”, “Dertli Yoldaş”, “Zahidem”, “Ah Yalan Dünya”, “Kesik Çayır Biçilir Mi”, “Doyulur Mu”, “Dane Dane Benleri Var” ve “Yanıyorum” eserleri seslendirildi.ve Balesi (MDOB), Adana turnesi kapsamında “Senfonik Neşet Ertaş Türküleri” konseri verdi.

Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB),halk ozanı olan Neşet Ertaş’ın eserlerini, senfoniyle harmanlayarak, sanatseverlere sundu.

Kültür Merkezi Opera Sahnesi’nde gerçekleştirilen konserde orkestra şefliğini, Neşet Ertaş’ın eserlerini senfonik şekilde yeniden düzenleyen Serdar Yalçın, koro şefliğini ise Anıl Aydın yaptı.

MDOB Müdürü ve Sanat Yönetmeni soprano Bengi İspir Özdülger, mezzo soprano Nihan Çetin Aydın, tenor Onur Polat ve bas Zafer Erdaş solist olarak sahnede yer aldı.

Konserde ‘Ahirim Sensin’, ‘Neredesin Sen’, ‘Gönül Dağı’, ‘Yazımı Kışa Çevirdin’, ‘Al Elma Boyanır mı’, ‘Mühür Gözlüm’, ‘Niye Çattın Kaşlarını’, ‘Dertli Yoldaş’, ‘Zahidem’, ‘Ah Yalan Dünya’, ‘Kesik Çayır Biçilir mi’, ‘Doyulur mu’, ‘Dane Dane Benleri var’ ve ‘Yanıyorum’ eserleri seslendirildi.

Biletleri günlerce önceden tükenen yaklaşık 2 saatlik konserin sonunda salonu dolduranlar, performanslarından dolayı sanatçıları uzun süre alkışlarken, MDOB Müdürü Bengi İspir Özdülger ise, “Neşet Ertaş’ın eserlerini çok sesli yaparak hem Avrupa’ya, hem de dünyaya sunabilmeyi amaçladık. Biz bu türkülerin çok sesli olarak, senfonikleştirilerek söylenmesini, yorumlanmasını çok önemsiyoruz. Bu nedenle her konserimiz Mersinli sanatseverler bizi yalnız bırakmayarak salonumuzu dolduruyor” dedi.

Mersin Devlet Opera ve Balesi halk ozanımız Neşet Ertaş’ın eserlerini, sanatseverlerle buluşturdu.

Konsere, Vali Ali İhsan Su, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Önder Gürbüz, Vali Yardımcısı Abdullah Şahin, İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı Albay Oğuz Bavbek, Başsavcı Vekili Ömer Faruk Güngör, Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz gibi önemli yaklaşık 700 sanatsever katıldı.

Konserin orkestra şefliğini, Neşet Ertaş’ın eserlerini senfonik şekilde yeniden düzenleyen Serdar Yalçın, koro şefliğini ise Anıl Aydın yaptı. MDOB Müdürü ve Sanat Yönetmeni soprano Bengi İspir Özdülger, mezzo soprano Nihan Çetin Aydın, tenor Onur Polat ve bas Zafer Erdaş solist olarak sahnede yer aldı. Konserde ‘Ahirim Sensin’, ‘Neredesin Sen’, ‘Gönül Dağı’, ‘Yazımı Kışa Çevirdin’, ‘Al Elma Boyanır mı’, ‘Mühür Gözlüm’, ‘Niye Çattın Kaşlarını’, ‘Dertli Yoldaş’, ‘Zahidem’, ‘Ah Yalan Dünya’, ‘Kesik Çayır Biçilir mi’, ‘Doyulur mu’, ‘Dane Dane Benleri var’ ve ‘Yanıyorum’ herkes tarafından bilinen ve sevilen eserlerini seslendirdiler.

Konser yaklaşık 2 saat sürdü. Konserin sonunda dinleyiciler, performanslarından dolayı sanatçıları uzun süre alkışlarken, MDOB Müdürü Bengi İspir Özdülger ise “Onun varlığı, bize gösterdiği eserlerini, hediyesini herkese yansıtabilmek istiyoruz.Eserlerini çok sesli yaparak hem Avrupa’ya hem de dünyaya sunabilmeyi amaçladık. Biz bu türkülerin çok sesli olarak, senfonikleştirilerek söylenmesini, yorumlanmasını çok önemsiyoruz. Bu nedenle her konserimiz Mersinli sanatseverler bizi yalnız bırakmayarak salonumuzu dolduruyor” diyerek sözlerini tamamladı.

 

Unesco tarafından ‘Yaşayan İnsan Hazinesi’ kabul edilen ve 25 Eylül 2012’de vefat eden Neşet Ertaş Kartal Belediyesi tarafından hazırlanan programla anıldı.

Abdallık geleneğinin son temsilcisi Neşet Ertaş’ın ölümünün 6. yılında Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen anmaya Kartal Belediyesi Başkan Yardımcıları Ali Apaydın, Gökhan Yüksel, Cengiz Türkmen, Cumhuriyet Halk Partisi Kartal İlçe Başkanı Muammer Çelebi ve Kadın Kolları Başkanı Nejla Erdem, Kartal Belediyesi Meclis Üyeleri, Kartal Belediyesi Birim Müdürleri, Kartallı Muhtarlar, Kırşehirliler Derneği Üyeleri, Siyasi Parti Temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda Neşet Ertaş hayranı katıldı.

Gecede Yılmaz Özdemir, bozkırın tezenesi ve bozkırın garip bülbülü Neşet Ertaş’ın hayatını anlattı ve kendi yazmış olduğu “ Neşet Ertaş” şiirini salonu dolduran konuklarla paylaştı. Yılmaz Özdemir’in okuduğu şiirin ardından Türk Halk Müziği sanatçısı İsmail Altunsaray sazıyla ve sesiyle Ertaş’ın türkülerini seslendirdi. “Ahirim sensin”, “Zahidem”, “Gönül dağı”, “Bir bakışta yaktın beni” gibi birçok türküsüyle gönüllere taht kuran Neşet Ertaş’ı anma gecesinde duygu dolu anlar yaşandı.

Gecenin sonunda Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Gökhan Yüksel, “Değerli Kartallılar unutulmaz bir akşam yaşadık. Birbirinden güzel türküleri üstadımın dilinden dinledik. Büyük üstat sahneye çıkmadan önce diyordu ya; – Bizimkiler burada mı? Kırşehirliler burada mı? Ama sonra sahneye çıktı ve baktı ki Türkiye’nin her yerinden insan var. Bir baktı ki Neşet Ertaş Türkiyeli olmuş. Neşet Ertaş bizim en büyük değerlerimizden biri olmuş. Kartal Belediyesi olarak Sayın Belediye Başkanımız Altınok Öz’ün öncülüğünde Neşet Ertaş’ı Kartal Meydanı’nda Kartallılarla buluşturmanın onurunu ve gururunu yaşıyoruz. Vefat etmeden önce o muhteşem gecede büyük ustayı Kartallılarla buluşturmuştuk. Bugün de onun anısına değerli sanatçımız bize unutulmaz bir akşam yaşattı. Bu yüzden çok çok teşekkür ediyorum. Ve plaketimizi sizleri Kartallıları hatırlaması için kendisine sunuyorum. Sanatın, kültürün, değerlerimizin başkenti Kartal’da bu gecede bizimle birlikte olduğunuz için çok teşekkür ediyorum” dedi. Plaketi alan İsmail Altunsaray, “Neşet Ertaş’ın ruhu adına bu gecede burada olan bütün herkese teşekkür ediyorum. Dünya var oldukça Neşet Ertaş’ın ruhu da var olacaktır” dedi. Dünya Kırşehirliler Derneği üyeleri de sanatçıya teşekkür ederek çiçek takdiminde bulundu.

Türk halk müziğinin en duayen isimlerinden olan Neşet Ertaş ölümünün altıncı yılında çeşitli etkinliklerle anılıyor.

İşte ölümsüz usta Ertaş’ın hayat hikayesi:

Bozlak türkülerini ” feryat ” olarak isimlendiren Ertaş, 1938 yılında Kırşehir’in Çiçekdağı ilçesinde hayata gözlerini açtı. Müzik hayatına başlamasındaki en önemli etken kendisi gibi saz üstadı olan babası oldu. Sanatçının çaldığı ilk çalgı annesinin yaptığı oyuncak bağlamaydı. Küçük yaşta bağlama ve keman çalmayı öğrendi. Küçükken babasıyla köyün eğlencelerinde saz çalıp türkü söylerlerdi.

8 yıl boyunca Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Kırıkkale, Keskin, Yerköy, Kayseri, Yozgat gibi yerleri gezerek babası ile birlikte geçimlerini sağlamaya çalıştı. Hal böyle olunca okula gidemeyen Ertaş’a, ağabeyi okuma ve yazmayı öğretti.

14 yaşında ilk albümünü yaptı.

Babasıyla aynı ruha sahip olduğunu her zaman niteleyen Ertaş, 1950’li yılların başında İstanbul’a gelerek babasının yazmış olduğu ” Neden Garip Garip  Ötersin Bülbül” adlı türküsüyle ilk plağını müzikseverlerine sundu. İstanbul Şen Çalar Plak’tan çıkan bu çalışmasıyla herkesin sevgisini kazanan Ertaş, geniş kitlelere ulaşmış ve tüm Anadolu da dinlenen bir ozan haline gelmiştir.

Geniş halk kitlelerinin yanı sıra musiki çevrelerinde de büyük ilgi uyandıran usta müzisyen “Garip” takma adıyla yazdığı şiirlerinde kendi hayatını tanıttı.

” Türkülerinin Babası “, ” Anadolu Efsanesi “, “Abdal Müzisyen” lakaplarıyla tanınan sanatçı İstanbul’da geçirdiği 2 yıldan sonra Ankara’ya yerleşti ve sanat hayatına burada devam etti.

Ankara Radyosu’nda “Mahalli Sanatçı” unvanıyla programlar yapmaya başladı. Yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle enstrüman çalamamaya başlayan Ertaş, kardeşinin de daveti üzerine tedavisi için Almanya’ya yerleşti.

Türkiye’de çıkardığı plaklar, yaptığı radyo programları, konserler ve düğün performansları sayesinde büyük bir üne sahip olan Neşet Ertaş, Almanya’daki birinci kuşak Türk göçmenlerin de gönlünü kazandı.

Gelenekten gelen türküleri kendine has üslubuyla icra eden Ertaş, 2000’de İstanbul’da verdiği konserle sevenlerinin karşısına yıllar sonra yeniden çıktı.

“Devlet Sanatçısı” unvanını reddetti.

Ertaş, Süleyman Demirel’in cumhurbaşkanlığı döneminde kendisine teklif edilen “Devlet Sanatçısı” unvanını ise “Herkes bu devletin sanatçısı” diyerek kabul etmedi. Abdallık kültürünün son efsanesi olarak bilinen Ertaş, hayatta olduğu dönemde “Unesco Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi” kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca “Yaşayan İnsan Hazinesi” ilan edildi.

Eserlerinde Anadolu insanının acı ve kederini dile getirdiğini ifade eden Ertaş’a, İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuvarı tarafından 2011’de fahri doktora unvanı verildi.

Aynı zamanda sanatçının bağlamadaki tavrı ve türküleri konservatuvarlarda ders olarak okutuldu. Hayatı ve eserleri Prof. Dr. Erol Parlak tarafından iki ciltlik bir kitap halinde yayımlanan Neşet Ertaş, 25 Eylül 2012’de İzmir’de prostat kanserine yenik düşerek 74 yaşında vefat etti.

Şişli Belediyesi, Türk müziğinin iki ölümsüz ustasını anıyor. Sadece türküleriyle değil aydın kimlikleriyle de kalplere köprü kurmuş iki halk ozanını, Ruhi Su ve Neşet Ertaş’ı özel etkinliklerle anıyor.

Sanata ve sanatçıya verdiği önemle dikkat çeken Şişli Belediyesi, Türk müziğinin değerlerini yaşatmaya devam ediyor. Eserleriyle gönüllere taht kurmuş iki büyük ustadan Ruhi Su 22 Eylül Cumartesi günü, Neşet Ertaş ise 25 Eylül Salı günü gerçekleştirilecek etkinliklerle Şişli Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi’nde anılacak.

Ruhi Su anısına özel gece: Mahsus Mahal

Anadolu’nun sesi olarak nitelendirilen halk ozanı Ruhi Su, ölümünün 33. yılında özel bir geceyle anılacak. Adını hayat arkadaşı Sıdıka Su için bestelediği 3 kıtalık nihavent türküsü Mahsus Mahal’dan alan gecede, sanat yönetmenliğini Emin İgüs’ün üstlendiği bir konser verilecek.Akordeon ustası Muammer Ketencioğlu, ses sanatçısı Tuncer Tercan ve Ruhi Su Dostlar Korosu’nun sahne alacağı konser, sanatçı Orhan Aydın’ın sunumuyla 22 Eylül Cumartesi 20.00’de Şişli Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek.

Neşet Ertaş için sahnedeler
Ömrü boyunca elinde sazıyla insanlığa hizmet yolunda ışık olmayı sürdürmüş halk ozanı Neşet Ertaş da ölümünün 6. yılında özel bir programla anılacak. Sunumunu Başak İkiz’in üstlendiği anma programında Ertaş’ın hayatından kesitler aktarılırken Türk halk müziği sanatçıları Nida Ateş, Ender Balkır ve Ayfer Vardar da sahne alacak. Etkinlik 25 Eylül Salı 20.30’da Şişli Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek.

Kırşehir Belediyesi, 2’nci Neşet Ertaş Kültür Sanat Festivali için özel pul bastırdı.

Cumhurbaşkanlığı himayesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kırşehir Valiliği, Kırşehir Belediyesi, Ankara Güzel Sanatlar ve Müzik Üniversitesi’nin organize ettiği 3-4-5 Ağustos 2018 tarihlerinde düzenlenecek 2’nci Neşet Ertaş Kültür Sanat Festivali anısına ve posta hizmetlerinde kullanılmak üzere PTT işbirliği ile özel tasarlanmış pul bastırdı.

Festivalin tanıtımına katkı sağlaması hedeflenen pullar, PTT Başmüdürlüğü tarafından Kırşehir Belediyesi’ne teslim edildi.

Belediyenin posta hizmetlerinde kullanılmak üzere özel tasarlanmış ve Kırşehir Belediyesi logolu posta pulunun önemini vurgulayan Başkan Bahçeci, “Bu yıl 2’ncisini düzenleyeceğimiz Neşet Ertaş Kültür Sanat Festivali anısında büyük ozan Neşet Ertaş’ın da resminin bulunduğu bir pul basımı gerçekleştirdik. Belediye olarak gönderdiğimiz mektup, tebrik kartlarında ve diğer posta işlerinde bastırdığımız pulları kullanacağız. Festivalimizin tanıtımına da katkısı olacağını düşündüğümüz pulların basımında emeği geçen PTT yetkililerine teşekkür ediyorum” dedi.