Şunun için etiket arşivi: malatya

Uluslararası Malatya Film Festivali ödül töreninde en iyi fil ödülünü ”Küçük Şeyler” kazandı.

Malatya Valiliği, Malatya Büyükşehir Belediyesi, Battalgazi ve Yeşilyurt Belediyeleri’nin işbirliği ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla 9’uncu Malatya Uluslararası Film Festivali ödül törenini gerçekleştirdi.

Sinema dünyasının ünlü isimleri ve davetliler, Malatya Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki tören öncesinde kırmızı halıda yürüyerek, basın mensuplarına poz verdi.

Davetliler daha sonra festivalin kapanış programının düzenlendiği salona geçti. Festivalde yarışan filmlerden kesitler gösterildi.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan’ın katıldığı törende ödüller ve sahipleri şöyle oldu:

“En İyi Film ‘Küçük Şeyler‘, ‘En İyi Yönetmen’ Kapan filmini çeken Seyid Çolak, ‘En İyi Kadın Oyuncu’ Başak Özcan, ‘En İyi Erkek Oyuncu’ Alican Yücesoy, ‘En İyi Görüntü Yönetmeni’ Andreas Sinanos, ‘En İyi Müzik’ Ali Saran, ‘En İyi Senaryo’ Omar ve Biz filmiyle Mehmet Bahadır Er.”

Öte yandan kısa metraj dalında “Taş Stone’ filmiyle Alican Yücesoy birinci olurken, vefa ödülü ise merhum sanatçı Tarık Ünlüoğlu adına eşi Gülanay Kalkan Ünlüoğlu’na verildi.

Malatya Valisi Aydın Baruş ile Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ise festivale desteklerinden dolayı ilgililere teşekkür etti.

9-16 Kasım 2017 tarihleri arasında Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenecek 7. Malatya Uluslararası Film Festivali, bu yılki yenilikler kapsamında, ‘Festivale Doğru’ başlığıyla önemli bir sempozyuma ev sahipliği yapıyor. Festivale bir ay kala gerçekleştirilecek “TÜRK SİNEMASINDA YEREL KODLAR” başlıklı sempozyumda, 100 yılı geride bırakan Türk sinemasının yerel değerler ve yerliliğe bakışını çok sayıda önemli ismin katılımıyla etraflı biçimde masaya yatırılacak.

22 ve 23 Eylül tarihlerinde Malatya’da düzenlenecek sempozyum, beş ayrı oturumdan oluşacak. Yönetmen, yapımcı, sinema yazarı ve akademisyenlerin konuşmacı olarak katılacağı sempozyum, ‘Yerellik/Yerlilik Ekseninde Türk Sinema Tarihine Bakış’ altbaşlığını taşıyor. Sempozyum, Türk sinemasının yerel kodlarla ilişkisinden geleneğe bakışına, yerlilik arayışlarından yeni Türk sinemasının ilham kaynaklarına değin çok sayıda başlıkta akademik tebliğ ve konuşmalardan oluşacak. İshak Aslan, Abdulhamit Güler, Hediyetullah Aydeniz, İhsan Kabil ve Faysal Soysal’ın oturum başkanlıklarını üstleneceği etkinlikte sinemaseverler de soru ve görüşleriyle katkıda bulunabilecek.

ÇOK SAYIDA SİNEMACI KATILIYOR
Sinema yazarı Tuba Özden Deniz koordinatörlüğünde gerçekleştirilecek sempozyuma (oturum sırasına göre) Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı, sinema yazarı Barış Saydam, Arş. Gör. Mesut Bostan, sinema yazarı ve 7. Malatya Uluslararası Film Festivali Direktörü Suat Köçer, yönetmen Mesut Uçakan, Hüseyin Etil, yönetmen Nazif Tunç, Öğr. Gör. Dr. Yusuf Ziya Gökçek, yönetmen Derviş Zaim, Öğr. Gör. Meltem İşler Sevindi, Hilal Turan, yönetmen Atalay Taşdiken ve yönetmen Reis Çelik, konuşmacı olarak katılacaklar.

İRAN SİNEMASI ÖRNEĞİ TARTIŞILACAK
Festival kapsamında gerçekleştirilecek oturumlardan birinde ise yerel kültürünü evrensel boyutlara taşıma noktasında tüm dünyada beğeni toplayan İran Sineması örneği üzerinde durulacak. Yönetmen Faysal Soysal’ın oturum başkanlığını yapacağı İran Farabi Sinema Kurumu’nun yöneticilerinden Amir Esfandiari ile İran sinemasına yönelik çalışmalarıyla tanınan sinema yazarı Rıza Oylum, konuşmacı olarak katılacak. Sempozyumda sunulan akademik tebliğler ve konuşmalar kitap haline getirilerek Malatya Uluslararası Film Festivali kitaplığına kazandırılacak.

film festivali

6_malatya_uluslararasi_film_festivalinin_tarihleri_aciklandiBu yıl 6-12 Kasım’da düzenlenecek festivalde, yaklaşık 140 filmin gösterimi yapılacak. Ulusal ve uluslararası yarışma bölümlerinin yanı sıra, dünya sinemasına damga vuran filmler, çocuk filmleri ve kısa filmler gösterilecek.

Etkinliğin açılış töreni, 6 Kasım’da “Onur Ödülü” takdimleriyle başlayacak. 12 Kasım’daki Festival Ödül Töreni’nde ise Ulusal ve Uluslararası Uzun Film yarışmaları ve Ulusal Kısa Film Yarışması’nın kazananlarına ödülleri takdim edilecek.

Festivalin Danışma Kurulu’nda, sinema yazarımız Kerem Akça, Roma Türk Film Festivali Kurucusu Serap Engin, yapımcı Mehmet Çam, senarist-yönetmen Ümit Ünal, oyuncu İpek Tuzcuoğlu ve senarist-akademisyen Özgür Şeyben yer alacak.

İlk kez geçen sene verilen “Sinema Emek Ödülleri”, bu yıl da takdim edilecek. “Ulusal Uzun Yarışma” kategorisindeki yapımlar için “En İyi Film”, “En İyi Yönetmen”, “En İyi Kadın Oyuncu”, “En İyi Erkek Oyuncu”, “En İyi Senaryo”, “Fahri Kayhan En İyi Müzik” ödüllerinin yanı sıra halk oylamasıyla belirlenecek filme de “Kemal Sunal Halk Ödülü” verilecek.

Malatya Kongre ve Kültür Merkezi ile İnönü Üniversitesi Kütüphane ve Seminer Salonu’nda gösterilecek “engelsiz filmler”, kısa ve belgesel filmlerin yanı sıra çocuk filmleri ücretsiz izlenebilecek.

Görme engelliler için diyaloğun olmadığı sahnelerin anlatıcı tarafından tasvir edileceği, işitme engelliler için ise tüm seslerin özel altyazıyla beyaz perdeye aktarılacağı filmlerin gösterimi yapılacak. Festivalde ayrıca Malatya’daki Suriyeliler için konteynerkentte ve mahkumlar için Malatya Cezaevi’nde özel gösterimler düzenlenecek.

unesco arguvan türküleri

Arguvan türküleri UNESCO tarafından dünya kültür mirası listesine alındı.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) Arguvan türkülerini somut olmayan dünya kültür mirası listesine aldı. Bir süre önce yapılan başvurunun karara bağlanmasıyla Arguvan Türküleri ulusal ve uluslararası alanda kültür mirası bağlamında değerlendirilecek.

 

Hollywood’da Film Müziği Olmuştu

Türküleri ile yurt içinde ve yurt dışında büyük bir ilgi gören Arguvan, dünya sinemalarında önemli yeri olan Hollywood’da film müziği de olmuştu.

“Exodus: Tanrılar ve Krallar” filminde Hz. Musa’nın düğün sahnesinde bir Arguvan türküsü olan ‘Sunam’ çalınmıştı. Ramses’in üvey kardeşi olarak yetiştirilen Hz. Musa’nın Yahudi olduğunu keşfetmesiyle başlayan Arguvan türküsü “Sunam”ın film müziği olduğu hikaye, Musevilerin Mısır’dan çıkışını konu alıyor.

Kayıtlara geçen 500’ün üzerinde türküsü olan Arguvan, ozanları ile de adından söz ettiriyor. Küçük yaştan itibaren türkülerle büyüyen ozanlar Arguvan türkülerinin geçmişten günümüze taşınmasında etkili oluyorlar.

Arguvan Belediyesi’nin çalışmaları sonucu, Arguvanlı ozanların günümüze taşıdığı yüzlerce türkü Unesco Somut Olmayan kültür Mirası Listesi’ne girdi.