Şunun için etiket arşivi: İstanbul Teknik Üniversitesi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Türk Müziği Devlet Konservatuvarı (TMDK) “Türk Müziği 245. Yıl” albümü hazırladı. Sevcan Orhan’dan İsmail Altunsaray’a, Yaprak Sayar’dan Dilek Türkan’a Türk Müziği’nin güçlü sesleri albümdeki eserleri seslendirdi.

Türkiye’nin ilk Türk Müziği Devlet Konservatuvarı olan İTÜ TMDK, Türk kültür ve sanat dünyasına sanatçı yetiştirmeye ve eser üretmeye devam ediyor. Uzun süredir hazırlıkları süren Türk Müziği albümü tamamlandı. Genel Sanat Yönetmenliğini İTÜ TMDK öğretim üyesi Prof. Adnan Koç’un üstlendiği albümde 5 adet Türk Halk Müziği, 5 adet Türk Sanat Müziği ile 3 adet Türk Sanat Müziği sözsüz (Enstrümantal) eser olmak üzere toplam 13 eser yer aldı. Sevcan Orhan’dan İsmail Altunsaray’a, Yaprak Sayar’dan Dilek Türkan’a Türk Müziği’nin güçlü sesleri albümdeki eserleri seslendirdi.

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, dünyanın ilk teknik üniversitelerinden olan İTÜ’nün kesintisiz akademik eğitimiyle 245 yılı geride bıraktığını hatırlatarak, “245. Yıl Albümü, İTÜ’nün 2.5 asırlık tarihinin hoş sedasından ülkemize bir armağandır” diye konuştu.

Prof. Dr. Karaca, “gurur kaynağımız” dediği İTÜ TMDK’nın Türkiye’nin sanat alanında geçmişle gelecek arasında güçlü bağlar kurduğunu vurguladı. Türk Müziği’nden sözlü ve sözsüz eser karmasıyla oluşturulan bu albümün kültürel zenginliğimize katkı sağladığını belirten Prof. Dr. Karaca, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir ülkenin müziğini tanımadan, anlamadan, hissetmeden o ülkeyi oluşturan parçaları tam manasıyla kavramanın mümkün olmadığına inanıyorum. Bu kavrayışı ülkemiz adına gerçekleştiren İTÜ TMDK’nın üstlendiği misyonu ve yaptığı yayınları bilhassa önemsiyoruz. Bu albüm, dünyanın ilk teknik üniversitelerinden biri olarak 1773 yılında kurulan ve kesintisiz akademik eğitimiyle 245 yılı geride bırakan İTÜ’nün İTÜ’nün 2.5 asırlık tarihinin hoş sedasından ülkemize bir armağandır. Bu özel albümün ortaya çıkışından dinleyiciye ulaşmasına kadar her aşamasında katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum.”

Prof. Adnan Koç: “İTÜ’nün 245. yılını taçlandırıyoruz”
İTÜ TMDK öğretim üyesi Prof. Adnan Koç, İTÜ markası ve kalitesi güvencesi ile kültür, sanat ve müzik yolculuğuna hız kesmeden devam ettiklerini söyledi. Prof. Koç, yüzlerce mezun ve akademik kadronun sanat ve müzik gündemine yön verdiğini hatırlatarak, “Genç sanatçıların performansıyla oluşturulan bu albümde İTÜ’nün 245. yılını taçlandırıyoruz” diye konuştu.

İTÜ TMDK Türk Müziği 245. Yıl Albümü Hakkında:
Albümde 5 adet Türk Halk Müziği, 5 adet Türk Sanat Müziği ile 3 adet Türk Sanat Müziği sözsüz (Enstrümantal) eser olmak üzere toplam 13 eser yer aldı. Sözlü eserlerin birini İTÜ TMDK Ses Eğitimi Bölümü öğrencilerinden oluşan koro, diğerlerini ise İTÜ TMDK Mezun solistleri seslendirdi. Sevcan Orhan’dan İsmail Altunsaray’a, Yaprak Sayar’dan Dilek Türkan’a Türk Müziği’nin güçlü sesleri albümde yer aldı.

Albümün bütününe 21 kişiden oluşan yaylı çalgılar oda orkestrası eşlik etti. Albümün Genel Sanat Yönetmenliğini Prof. Adnan Koç yaparken, eserlerin düzenlemesini ve orkestra şefliğini İTÜ TMDK Öğr. Gör. Oğuzhan Balcı gerçekleştirdi. Albüm İTÜ MİAM stüdyosunda kaydedildi. Albümde yer alan eserlerin THM ve TSM çalgı eşliklerini İTÜ TMDK öğretim görevlileri yaptı.

İstanbul Teknik Üniversitesi, sanatla bütünleşen teknik üniversite kimliğini güçlendirmeyi sürdürüyor. Bu yıl ilk kez gerçekleştirilen Sanatkule etkinlikleri, dopdolu içeriğiyle sanatseverleri ağırlıyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi sanatseverler için bir yeniliğe daha imza attı. İTÜ Güzel Sanatlar Bölümü tarafından bu yıl ilk kez gerçekleştirilen “Sanatkule”etkinliği kapsamında akademisyenlerin ve öğrencilerin çalışmalarından oluşan sergi, gösterim ve performansları, 1 Haziran 2018 Cuma gününe kadar sanatseverlerle buluşacak. Taşkışla Yerleşkesinde yer alan Güzel Sanatlar Bölümü’nün yer aldığı kulede süren etkinlikler, ziyaretçileri kısa bir sanat yolculuğuna çıkaracak.

Sanatsız olmaz
İTÜ Güzel Sanatlar Bölüm Başkanı Doç. Dr. Oğuz Haşlakoğlu, Sanatkule etkinlikleri hakkında bilgi verdi. Doç. Dr. Haşlakoğlu, Sanatkule etkinliklerini gelenekselleştirmeyi istediklerini belirterek şunları söyledi:

“İTÜ Güzel Sanatlar Bölümü olarak, öğrencilerimizin ve hocalarımızın yıl içinde yaptıkları çalışmaları her sene gelenekselleştirecek şekilde sanatseverlerle buluşturma düşüncesiyle yola çıktık. Taşkışla binasındaki 4 kuleden birinde bulunan Güzel Sanatlar Bölümü koridorlarında etkinliklerimizi gerçekleştirmek istedik. Fikrimizi paylaştığımız herkes çok heyecanlandı ve etkinlik hazırlıkları kısa süre içinde tamamlandı.”

Sanatla köprüler kuruyoruz

Güzel Sanatlar Bölümü’nün bilim, sanat ve teknolojiyi birlikte düşünebilen ve çağın çok yönlü dinamiklerini kavrayan, yenilikçi, toplumsal hayata katkı sunan öğrenciler yetiştirmeyi hedeflediğini belirten Doç. Dr. Haşlakoğlu, “Sanat,tüm meslekler ve disiplinlerin tamamlayıcısıdır. Sanatsız hiçbir şey olmaz. Hayal gücü sadece sanata mahsus olarak anlaşılmamalı. Öğrencilerimize kendi alan çalışmalarıyla sanat arasında köprü kurmalarını sağlıyoruz. Sanatkule etkinliğimiz de bu çalışmaların somut bir örneğidir. Sanat alanında üreten hocalarla öğrencilerimiz aynı etkinlikte buluştu. Etkinlik kapsamında öğrencilerimizin ve öğretim görevlilerimizin eserlerini, sergi, sunum, gösterim ve performanslarını izleyebilirsiniz.” diye konuştu.

Öğrencilerin yıl içindeki çalışmaları da sergileniyor

İTÜ Güzel Sanatlar Bölüm Başkan Yardımcısı Öğretim Görevlisi Aynur Karakaş Karaağaç,öğrencilerin çalışmaları hakkında bilgi verdi:

“Sanatkule etkinliğinin ilkini gerçekleştirmenin heyecanını yaşıyoruz.Ona yakın derste öğrencilerimizin yıl içinde yaptıkları çalışmaları sanatseverlerin beğenisine sunmak istedik. 100 öğrencimizin çalışması bu sergimizde yer alıyor. Atölye çalışmalarından seçki yaptık. Önümüzdeki yıllarda seçkilerimizi daha da çeşitlendirmek istiyoruz. Etkinlik kapsamında serginin yanı sıra performans ve teorik sunumlar da olacak. Şu anda 12 akademisyen ve 100 öğrencimizin 10’a yakın derste yaptıkları çalışmalardan seçkiler yer alıyor.”

Bütün sanat dalları bir arada

Etkinlik kapsamında moda tasarımından resime, seramikten gravüre, fotoğraftan desene, konserlerden film gösterimine kadar pek çok etkinlik bulunuyor.

Sergide eserleri yer alan isimlerden bazıları şöyle:

Ahmet Keskin (Fotoğraf) / Aylin Akarvardar (Moda Tasarımı), Aynur Karakaş Karaağaç (Seramik) / Başak Avcı (Resim),Desen Halıçınarlı (Gravür) / Ferhan Gözgü Çelik (Resim) / Güngör Güner (Seramik) Hülya Küpçüoğlu (Resim) / Korkut İlhan (Fotoğraf) / Oğuz Haşlakoğlu (Resim), Selçuk Fergökçe (Resim) / Yener Pınarbaş (Resim)

Söyleyişiler

Yüksel Demir, Doç. Dr. “Bir Esin Kaynağı Olarak Antarktika”, Doç. Dr. Ebru Yetişkin“Blok Zinciri ve Günümüz Sanatı”,Öğr. Gör. Dr. Aslıhan Erkmen Birkandan, “Ortaçağ Anadolu Mimarisi’nde Geometrik Bezeme”, Başak Avcı, “Bir Araştırma Olarak Performatif Çizim Pratiği” başlıklı söyleyişi olacak.

Film Gösterimi ve Performanslar

Fatih Hacıosmanoğlu “On Adım” filmi ve“Beden Performansı’