Şunun için etiket arşivi: grup yorum

İzmir’de İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde 20 Aralık’ta sevenleriyle buluşan Grup Yorum, bir hafta sonra bu kez İstanbul’da konser vermeye hazırlanıyor.

gruo yorum

Konserde amaçlarının Ruhi Su’yu bugünün müzikal zenginlikleriyle yeni kuşaklara anlatmak olduğunu dile getiren Grup Yorum , bunu da türkülerin tadını bozmadan, taklitçiliğe kapılmadan yapmaya çalıştıklarını belirtti.

ruhi-su

Grup Yorum, “30’uncu yılımıza yaklaştığımız şu günlerde, Ruhi Su’nun da aramızdan ayrılışının 30’uncu yılında, sizleri ustamızın o gür sesini yüreklerimizde hissedeceğimiz büyülü bir konsere davet ediyoruz” diyor. Konser 27 Aralık’ta İstanbul Bostancı Gösteri Merkezi’nde.

Grup Yorum’un yüz binlerce izleyiciyle buluştuğu “Bağımsız Türkiye” konserinin üçüncüsü bu yıl da 13 Nisan’da Bakırköy’de gerçekleştirilecek.

Genco Erkal’ın sunacağı konserde Cahit Berkay, Niyazi Koyuncu, Suavi, Yasemin Göksu gibi sanatçılar da Grup Yorum’a eşlik edecek.

2013 yılındaki konserden bir görüntü

2013 yılındaki konserden bir görüntü

İstanbul- Müziği ve konserlerinden çok, polisin, düzenlediği baskınlar, gözaltılar, işkenceler ve tutuklamalar ile gündemde tuttuğu Grup Yorum, ısrar ve inatla müziğini sürdürüyor ve her yıl yüz binlerce seveni ile buluşuyor. İlki 2011’de düzenlenen “Bağımsız Türkiye” konserinin bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirecek olan Grup Yorum, sevenleriyle yine Bakırköy Halk Pazarı’nda buluşacak. 2011’de 150 bin kişinin izlediği konseri geçen yıl 350 bini aşkın kişi izlemişti.

Grup Yorum konser afiş

Grup Yorum konser afiş

Grup Yorum, bu yıl ise 14 Nisan Pazar günü, yine aynı yerde Bakırköy Halk Pazarı’nda, saat 15.00‘de üçüncüsünü düzenleyeceği “Bağımsız Türkiye” konserini 500 bin kişinin izlemesini hedeflediklerini açıkladı. Ücretsiz olarak gerçekleşecek halk konserinde, daha yayınlanmadan el konulan yeni albüme ait iki şarkı da ilk kez halkla buluşacak. 18 kişilik orkestra da Grup Yorum’a konser boyunca eşlik edecek.

Katılacak sanatçılar

Önceki Bakırköy konserinden bir görüntü

Önceki Bakırköy konserinden bir görüntü

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Grup Yorum’a birçok konuk sanatçı eşlik edecek. Grup Yorum’un söyleyeceği bazı şarkılarda solistlik yapacak sanatçılar ise şöyle: Adile Yadırgı, Sinan Tuzcu, Dolunay Soysert, Derya Alabora, Mehmet Aksoy, Bülent Emrah Parlak, Işıl Özgentürk, Hüseyin Turan, Ayla Yılmaz, Efkan Şeşen, Barış Atay, Eşber Yağmurdereli, Yaşar Kurt, Derya Petek, Apolas Lermi, Cahit Berkay, Erdal Bayrakoğlu, Grup Abdal, Hakan Yeşilyurt, Karmate, Marsis, Nejat Yavaşoğulları, Niyazi Koyuncu, Okşan Dede, Sadık Gürbüz, İsmail Hakkı Demircioğlu, Selçuk Balcı, Suavi, Yasemin Göksu.

Genco Erkal da okuyacağı şiirlerle konserde sahne alacak

Geçen yılki konserde şair Nihat Behram sunuculuk yapmıştı ve şiirlerini okumuştu; konserde Aynur Doğan, Pınar Aydınlar, Aylin Aslım, Zülfü Livaneli ve Hüseyin Turan da Grup Yorum şarkıları söyleyerek eşlik etmişti.

Bakırköy Halk Pazarına Nasıl giderim

Aşağıdaki haritadan Bakırköy (İncirli ) Metrobüs durağından ve Bakırköy Metro Durağından Grup Yorum’un konser vereceği Bakırköy Halk Pazarına alanına gidiş yolunu görebilirsiniz.

Haritayı büyütmek için lütfen zerine tıklayınız.

Haritayı büyütmek için lütfen zerine tıklayınız.

Editör : Genelde makale yerine haber yayınlamaya çalışıyoruz. Fakat arada bir dikkat çekici makale bulunca yayınlamak hoş oluyor. Fakat yayınlamaya değer yazı bulmakta bazen zorlanabiliyoruz. İrdelediği konu anlamında oldukça iyi bir makale. Hani son yıllarda moda olan sözcük ile  söylemek gerekirse “Okunası” bir yazı.  (Yazı olduğu gibi http://evrensel.net ‘de KADRAJ adlı köşesinde yazan Sayın Özcan YAMAN’a aittir)

Özcan YAMAN

Özcan YAMAN

Son yıllarda çokca duyduğumuz, katıldığımız  sanat festivalleri, sanat günleri, bienaller, contemproray’ler ve bazıları daha spesifik halde gerçekleştirilen fotoğraf, sinema, kısa film vd. Adlarla düzenlenen etkinlikler ne  işe yararlar? İlk bakışta büyük, çok büyük sanat etkinlikleri. Paraların su gibi aktığı, boy boy reklamların yapıldığı yerli ve yabancı bir sürü sanatçının katıldığı organizasyonlar. Bu konu değişik yönleriyle ele alınabilir. Benim üzerinde durmak istediğim, organizasyon ve izleyici ilişkisi.

Şimdi bazı arkadaşlar onca sorun varken bula bula sanat faaliyetlerini mi buldun diyecekler. Doğrudur, güncel bir yığın sorun yaşanırken bir grup insanın / iktidarın sanat manat derdi o kadar önemli mi? Evet önemli…

“Noviembre” isimli İspanyol filminin son sahnesi  şöyledir. “Sanat, geleceği içinde barındıran bir silahtır.”  Ve sanat-manat…
Hem izleyen olarak hem katılımcı olarak bazılarının içinde yer aldığım bu etkinlikler de şunu gördüm; –
A) Devlet ve kurumları (resmi), büyük sermaye şirketi ya da her ikisinin organize ettiği bol sponsorlu etkinlikler hem reklam (Yalnızca paralı değil, ana haberlere bile konu olabilen haber niteliğiyle de medyada yer alan / gizli reklam diyelim) hem katılımcı sanatçı bolluğu, hem izleyici sanatçı bolluğu  hem de sanatseverler (izleyici) gibi  yani reklam diliyle ‘hedef kitle’yi vuran organizasyonlar olabiliyor.
B) Dernek, vakıf, oda, parti gibi kurumların kendi tabanlarına hitap eden küçük çaplı etkinlikler de yapılıyor. Bunlar daha çok bağış toplamaya yarayan kültür ve sanat faaliyetleri olarak düzenlenen konserler şeklinde gerçekleşiyor.
C) Sanat kurumlarının başında olup, yaptıkları etkinlikler vardır. Bursa Fotofest, Tekirdağ fotoğraf Günleri gibi. Film günleri vd. Bunlarda sponsorluk ilişkilerine göre izleyicilerle buluşabiliyor ya da buluşamıyorlar. Bazıları gelenekselleşebiliyor ya da kaybolup gidiyor.
D) Bir de yerel yönetimlerle iş birliği yapılarak destekle ( sponsorluk değil!) uluslararası veya ulusal sanat etkinlikleri var. Amaç Sanatın aracılığı ile yaşamın sorgulanması… Bazen izleyicisi ile buluşan bazen de buluşamayan.
E) Sanattan elde edilen birikimle “ücretsiz” yapılan, büyük kitlelerle buluşulan, sanatçıların kolektif destek verdikleri Grup Yorum’un gelenekselleştirdiği halk konserleri var.
Bu şekilde daha bir çok kategorilere ayırabiliriz…
Peki neden sanat bu kadar çok sevilir? Başta büyük sermaye olmak üzere devletin kurumları destek olur? Çünkü sanat İDEOLOJİKTİR. Çünkü sanat SİYASİDİR. Çünkü sanat GÖRÜNÜRLÜK sağlar…

Onun içindir ki her sanatsal etkinlik sınıfsal bir içerik taşır. İktidarlar sanatı çok sever. (bkz. Hitler ve Almanya tarihi) İktidara gelmek isteyenler sanatı kullanır. (bkz. Mediciler/Floransa) Sermaye sanatı çok sever (bkz. Sosyal sorumluluk projeleri vs.) Hükümetler icraatlarını sanatı kullanarak görünürlüklerini arttırırlar. (bkz. AKP’nin projeleri) neyse uzatmayayım.

Sanat dendiğinde yukarıda saydığımız sorunlu alanlarla ilişki içinde olanlar var. Siyasi ve ideolojik yanı bir kenara bırakıp (bıyık-sakal hikayesi gibi) sanatsal etkinlik(!)  yaptıklarını iddia edenler, hem de Meseleyi sınıfsal boyuttan, ekonomik ihtiyaçlar boyutuna çekip haklılık peşinde koşan kişi ve kurumlar. İçeriği muhalif, biçimi iktidardan yana) neyse…
Birde son katıldığım “Uluslararası Çukurova sanat günleri” gibi iyi niyetli, bir kaç kişinin omuzunda halka ulaşma ve sanatın diliyle derdini anlatma gayretinde olan girişimler. Suriye gerginliğinden konukları gelemeyen, ekonomik sıkıntılarını imece yöntemiyle çözmeye çalışan, biçimsel olarak mütevazı içerik olarak dolu dolu olan, ancak 10 yıllık birikimle yüzlerce sanatçının katıldığı ( bir çoğu isim yapmış) gelenekselleşmiş ama kitleselleşememiş sanat günleri var Adana’nın. Bu konu tartışılmaya değer. Kimi halk gelmiyor diyebilir. Kimi iktidarın borazanını çalmadığı için halka ulaşılamıyor diyebilir. Kimi şu düşüncenin adamları kimi bu  düşüncenin adamları diyerek destek vermediklerini söyleyebilir ama tartışılmalı. Daha önceleri yazmıştım. Adana merkezde yapılan bir sanat etkinliğine (Ki 10 yıldır yapılıyor ve katılım fena olmuyormuş) katılacak, sendikalar başta olmak üzere parti-ler, sanat dernekleri, işçi, köylü, şehirli, genç, yaşlı, öğrenci  kimse yaşamıyor muydu?

Evet sanat önemli. Haftaya devam edelim, tartışalım.  Özellikle 1 Mayıs öncesi…

Not: Konuyla ilgili düşüncelerinizi (isterseniz görselle birlikte) gönderirseniz bu köşede paylaşırız. (Yazarın ilgili yayındaki köşesi olup e-mail :[email protected] yazılabilir)

 

 

Kaynak :[-]

 Grup Yorum’dan Bakırköy Halk Pazarında 14 Nisan 2013 tarihinde  ‘Bağımsız Türkiye’ konseri.

Grup Yorum gelenekselleştirdiği “Bağımsız Türkiye Konserleri’nin üçüncüsünü 14 Nisan Pazar günü Bakırköy’de gerçekleştirilecek.

DHKP-C operasyonu kapsamında bir çok üyesi tutuklanan grubun şafak baskınlarında daha yayınlanmadan el konulan yeni albümüne ait iki şarkıda ilk kez bu konserde halkla buluşacak. Konsere aralarında Cahit Berkay, Nejat Yavaşoğulları, Suavi ve Genco Erkal’ın da bulunduğu çok sayıda sanatçı destek verecek.

bakırköy-grup-yorum-Bakırköy

Grup yorum Bakırköy halk pazarı konserinde-2012 Konserinden görüntü.

İlki 2011’de 150 bin kişi ile gerçekleştirilen konserin geçen yıl düzenlenen ikincisine 350 bin kişi katıldı. Bu yıl da “emperyalizme ve faşizme karşı tam bağımsız Türkiye” sloganı ile düzenlenecek konsere 500 bin kişinin katılması hedefleniyor. Bakırköy Halk Pazarı’nda 14 Nisan Pazar günü gerçekleştirilecek konser saat 15.00’tebaşlayacak. Grup Yorum’un söyleyeceği şarkılara Adile Yadırgı, DeryaPetek, Apolas Lermi, Cahit Berkay, Erdal Bayrakoğlu, Grup Abdal, Hakan Yeşilyurt, Karmate, Marsis, Nejat Yavaşoğulları, Niyazi Koyuncu,Sadık Gürbüz, Selçuk Balcı, Suavi, Yasemin Göksu solistlik yapacak. Genco Erkal da okuyacağı şiirlerle konserde sahne alacak. 18 kişilik orkestranın eşlik edeceği konserde İdil Halk Oyunları Ekibi ve Beşik Halk Dansları Topluluğu da dans gösterisi yapacak. Ücretsiz olarak isteyen herkesin katılabileceği konser için davetiye de gerekmiyor.

grup yorum konseri 2013Cezaevinden davetiye var

Konserin duyurusunu yapmak için ise operasyonlarda tutuklanan isimler cezaevinde elleriyle karikatürlü davet metinleri hazırladılar. Tek tek el yazısı ile kaleme alınan davetiyelerde şu satırlar yer aldı: “Şafak baskınlarına, işkenceli gözaltılara, yasaklara, tutuklamalara, ev hapislerine, ‘11 kapılı kozmik oda ’ yalanlarına inat Grup Yorum 14 Nisan 2013 Pazar günü bir kez daha Bakırköy Pazar Alanı’nda olacak. Türkülerini yüzbinlerle söyleyecek. Baskılara inat umudun türküsünü, bağımsızlık ve özgürlük şarkılarını hep birlikte söyleyelim.”

Geçen yıl yapılan (2012 yılı) 15  Nisan konserine dair haberi okumak için TIKLAYINIZ

 Kaynak : ()
 
 
 
Bakırköy Metrosundan ve metrobüs durağından Konser Alanına Gidiş yolunu aşağıda haritada görebilirsiniz (Bakırköy halk pazarı haritası) (Büyütemek için haritaya yıklayınız)
bakırköy-metro-metrobus-halk-pazarı-grup-yorum-konser-alanı
 

GRUP YORUM BAKIRKÖY

Bağımsız Türkiye Konseri, 15 Nisan 2012’de Bakırköy Halk Pazarı Alanı’nda Yapılacak.

Grup Yorum, geçtiğimiz yıl Bakırköy’de düzenlediği ve 150 bine yakın dinleyicinin katıldığı Bağımsız Türkiye Konseri’nin ikincisini vermeye hazırlanıyor. 15 Nisan’da ‘ON’ların Türküsü’ başlığıyla düzenlenecek konserde, Grup Yorum’a, Zülfü Livaneli, Aylin Aslım, Hüseyin Turan, Aynur Doğan ve şiirleriyle Nihat Behram eşlik edecek. 15 Nisan’da Bakırköy Halk Pazarı Alanı’nda düzenlenecek konser, ücretsiz olacak. Grup Yorum’un konserine bu yıl 300 bin dinleyicinin katılması bekleniyor.

Orkestra eşliğinde verilecek konser LED ekranlardan da yansıtılacak. Yorum’un konukları arasında Zülfü Livaneli, Aylin Aslım, Aynur Doğan, Hüseyin Turan ve Nihat Behram da yer alacak.

 

Bakırköy Metrosundan Konser Alanına Gidiş (Bakırköy halk pazarı hartası)