Şunun için etiket arşivi: fahri karaduman

Son dönemde büyük beğeniyle izlediğimiz Türk dizilerinin hemen hemen bir çoğunda bağlama vurgusu yapıldığını fark ettiniz mi?

Reyting rekorları kıran dizilerde Türk yapımcılar özellikle bu yıl senaryolarında müziğe önemli yer ayırdı. İzleyicinin de etkilenmesini ve bu enstrüman yönelmesini sağlayan dizileri sizler için araştırdık.

ÇUKUR – BAĞLAMA

Show Tv’de yayınlanan Çukur dizisi pazartesi günlerinin tartışmasız birincisi olmaya devam ederken, senaryosunu Gökhan Horzum’un yazdığı, yönetmenliğini ise Sinan Öztürk’ün üstlendiği dizi de sık sık bağlama sahnelerinin bulunması izleyicilerin dikkatinden kaçmıyor. Dizin ilk bölümlerinde de Aras Bulut İynemli’nin hayat verdiği Yamaç karakteri elektro gitar çalıyordu.

Dizide rap müzikte ön plana çıkartılıyor. Gazapizm‘in Heyecanı Yok şarkısı Çukur’da yer aldıktan sonra adeta patlama yaptı.  Heyecanı Yok şarkısının 45. Pantene Altın Kelebek Yılın Şarkısı ödülünü de aldığını hatırlatmakta fayda var.

Ayrıca Çukur dizisinin yanı sıra Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz, Söz ve Bir Zamanlar Çukurova dizilerinde de bağlama enstrümanına yer veriliyor.

İSTANBULLU GELİN – KEMAN & PİYANO

Başrollerinde Özcan Deniz, Aslı Enver ve İpek Bilgin’in yer aldığı Star Tv’nin dikkat çeken dizisi İstanbullu Gelin, senaryosunda yer alan keman ve piyano sahneleriyle dikkat çekiyor.

Özellikle Aslı Enver’in dizi de hayat verdiği Süreyya karakterinin kemana olan tutkusu, keman çalışı da izleyicileri adeta büyülüyor. Süreyya’nın yanı sıra dizi de Esma karakterine can veren İpek Bilgin’in piyano sahneleri de seyircilerden büyük beğeni topluyor.

İstanbullu Gelin’in yanı sıra bu sezon Show Tv’de yayınlanan Gülperi dizisinde keman ve Fox Tv’de yayınlanan Yasak Elma dizisinde ise piyanoya yer veriliyor.

Milli Eğitim Bakanlığı’na Özel Nar Sanat Eğitim kursumuzda piyano ve keman eğitmenliği yapan Fahri Karaduman’ın; Arka Sıradakiler, Doktorlar, Şöhret, Vatanım Sensin, Cesur ve Güzel, Seviyor Sevmiyor, Yüksek Sosyete, Şefkat Yerimdar, Dayan Yüreğim, Rüya, Kaybolan Yıllar, Serçe ve Söz’den sonra Gülperi dizisinde de imzası bulunuyor.

Bütün bu popüler dizilerin yanı sıra Çocuklar Duymasın ve Jet Sosyete de gitar ve Sen Anlat Karadeniz dizisinde ise kemençe ön plana çıkartılıyor.

Özel Nar Sanat Eğitim Kursu piyano ve keman eğitmeni Fahri Karaduman’ın Star Tv’de yayınlanan Söz dizisi için çaldığı parça 2017 Pantene Altın Kelebek ödülü kazandı.

Bu yıl 44.’sü düzenlenen Altın Kelebek Ödül Töreni’nde “En iyi dizi müziği” kategorisinde Star Tv ekranlarında yayınlanan Söz dizisinin müziğini yapan Atakan Ilgazdağ kazandı. En iyi dizi müziği ödülünü kazanan Söz dizi müziğinin keman sololarını eğitmenimiz Fahri Karaduman çalmıştı.

Eğitmenimiz Fahri Karaduman yaptığı açıklamada ödülü aldıkları için çok mutlu olduğunu belirterek; “2017 yılının altın kelebek ödülünü solo kemanlarını benim çaldığım ve beraber çaldığımız yaylı grubu arkadaşlarım grup İstanbul Strings… Tabi bunların müziklerini, bestelerini, aranjörlüğünü yapan, değerli dostum, kardeşim Atakan Ilgazdag’ı ve emeği geçen herkesi tebrik ederim” dedi.

Nar Sanat Eğitim Kursu olarak eğitmenlerimiz ile çektiğimiz eğitici videolar ile enstrümanların tanıtımını ve başlangıç seviyesindeki bilgileri sizler ile buluşturmaya devam ediyoruz.

Türkiye’nin ünlü keman virtüözlerinden biri olan keman eğitmenimiz Fahri Karaduman ile çektiğimiz ‘Keman Öğreniyorum 1’ videosunu geçtiğimiz hafta yayınlamıştı. Bugün ise videonun ikinci bölümünü yayına aldık.

Keman eğitmenimiz geçtiğimiz hafta yayınlanan videoda kemanın tarihinden bahsetmiş ve keman hakkında merak edilenleri anlatmıştı.

Bugün yayınladığımız eğitim videosunda ise ‘Keman ve yayın nasıl tutulması gerektiğini gösterdi ve keman üzerindeki notaları’ anlattı.

Keman eğitmenimiz Fahri Karaduman’ın anlatımıyla yayınladığımız ‘Keman Öğreniyorum’ videolarının birinci ve ikincisini aşağıdan izleyebilirsiniz. İyi seyirler.

Özel Nar Sanat Eğitim Kursu keman ve piyano eğitmeni Fahri Karaduman ile çocuklarda müzik eğitiminin nasıl olması gerektiğine dair bir röportaj yaptık.

Nar Sanat: Kemana kaç yaşında başlanmalı?
Fahri Karaduman: Kemana 6 ile 13 yaş arasında başlanması gerekiyor. Ağaç yaşken eğilir. Çocuğun algıları bu yaşta daha açık olduğu için beynini daha iyi kullanabilir ve daha iyi bölümlendirebilir.

N.S: Peki 13 yaşın üstündekiler kemana başlayamaz mı?
F.K: Elbette başlayabilirler. Neticede bu bir hobi. Keman için herhangi bir üst sınır koymak doğru olmaz.

N.S: Peki siz kaç yaşında kemana başladınız?
F.K: 10 yaşında kemana başladım. Kemandan önce bir haftalık kanun deneyimim oldu. Kanundaki akort problemini fark edince kemanı tercih ettim. 2 yıl boyunca kemanı kendi kendime çözmeye çalıştım. Sonradan bu iki yıllık kendi başına çalışmanın çok yanlış olduğunu fark ettim. Yanlış bir şey çalışıp öğrendikten sonra düzeltmesi çok zordur. Ama bütün gayretlerim sonucunda 12 yaşında Konservatuar sınavlarında keman bölümünü kazanarak akademik olarak eğitime başladım.

N.S: Kemanın diğer enstrümanlardan farkı nedir?
F.K: Keman çalması diğer enstrümanlara göre daha zor bir enstrümandır. Fakat kemanın bu zorlu süreci aşılırsa, sizi müthiş bir dünya beklemektedir. Her enstrümanda beynimiz pek çok parçaya bölünmek zorunda kalıyor ancak kemanda bu durum farklı. Kemanda beynimizi aynı anda sayamayacağımız çok bölüme ayırmak durumunda kalıyoruz. Beyninizi bu şekilde çalıştırmayı öğrendikten sonra her konuda başarı sizi bekliyor olacaktır.

Bunca senelik birikimimle kemana baktığım zaman hissettiğim şey: Dört mevsim ve dört tel eşittir keman.

N.S: Aileniz bu süreçte size destek oldu mu?
F.K: O dönemde ailemde de çoğunlukla herkes müzikle uğraşıyordu. Müzik eğitimim ailemin müzik konusunda bilgili olması nedeniyle disiplinli ve ağır şartlarda geçti. Ama iyi ki bana böyle bir eğitim sunmuşlar. 18 yaşına kadar ne öğrendiyseniz o bilgiler ve eğitim kalıcı yer ediyor. Çocuklarını müziğe yönlendirmek isteyen ebeveynlere tavsiyem; çocuklarının anlayacağı dilde ve eğlenceli bir müzik programı benimsemeleridir. Çocuklarını zorla müziğe yönlendirmek isteyen ebeveynler, bu süreçte ters etkiyle karşılaşabilir.

N.S: Peki ama bir çocuğun müziğe yeteneği olduğu nasıl anlaşılır?
F.K: Ailesi çocuğunun müziğe yeteneği olup olmadığını anlamak istiyorsa ilk olarak çocuğunun müzik enstrümanlarına karşı duyarlılığına dikkat etmeli. Eğer çocukta enstrümanlara karşı bir duyarlılık söz konusuysa acele etmemek gerektiğini belirtmeden geçemeyeceğim. Çünkü çocuklar çabuk sıkılır ve karar değiştirirler. Bunu normal karşılamak gerekir.

N.S: Aileler müziğe yeteneği olan çocuklarını nasıl yönlendirmeliler?
F.K: Ebeveynler çocuklarında müzik yeteneği olduğunu düşünüyorsa öncelikle mutlaka bir müzik eğitmenine başvurmalılar.

N.S: Çocuğuyla birlikte size gelen ebeveynlere önerileriniz neler?
F.K: Çocukta gerçekten bir yetenek söz konusuysa bizler çocuğun sağlam müzik temeli edinebilmesi yeteneği doğrultusunda doğru yönlendirmek için elimizden gelen çabayı sarf ediyoruz. Veliler çocuklarının bir an önce eğitim doğrultusunda bir şeyler ortaya koymasını bekliyor. Bizim velilerimizden ricamız bu konuda aceleci olmamaları.

Çünkü müzik eğitimine başlar başlamaz bir şarkı çalmak veya çaldırmak söz konusu değildir. Biz tıpkı öğrenciler ilk okula başladıklarında öğretmenleri tarafından okuma yazma nasıl öğretiliyorsa bizlerde sıfırdan bir eğitime başlıyoruz.

Özel Nar Sanat Eğitim Kursu bünyesine sağlam müzik bilgi birikimi ile bir isim daha katıldı. Bundan böyle Nar Sanat Eğitim Kursu’nda keman ve piyano eğitimi verecek olan Fahri Karaduman’a “hoş geldin” diyoruz.

Yeni eğitmenimiz Karaduman’ın  özgeçmişini sizlerle paylaşmak istedik.

Karaduman müzisyen bir ailenin çocuğu olarak 1976’da Gaziantep’te dünyaya gelmiş. Müziğe, çok küçük yaşlarda, devlet sanatçısı ve kanun üstadı olan abisi Halil Karaduman’dan dersler alarak başlamış. İlkokulu Gaziantep’te bitirdikten sonra 1988’de ‘İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarı’nı dereceyle kazanıp girmeye hak kazanmış. Hem Klasik Batı Müziği hem de Klasik Türk Müziği eğitimi alan Fahri Karaduman, 15 yaşında itibaren sahne çalışmalarına başlamış. Okul döneminde 8 sene boyunca Beyoğlu Musiki Cemiyeti’nde çalmış. Okulda yasak olmasına rağmen hem çalışıp hem okumayı başarmış.

Profesyonel yaylı gruplarıyla ve solo olarak, 25 yıldır birçok albüm, film ve dizi müziklerinde ve ünlü sanatçıların sahnelerinde yer almaya devam ediyor.

Ayrıca Karaduman Türkiye’nin hemen hemen bütün yaylı gruplarıyla çalışmıştır. Yunanistan, Almanya ve Belçika başta olmak üzere Avrupa’nın çeşitli ülkelerindeki üniversitelerde ‘Klasik Türk Müziği’ seminerleri verdi. Yunanistan’da şef Manolis Karpathios Romana orkestrasında misafir sanatçı olarak yer aldı.Yunanistanda birçok öğrencisi bulunmakta öğrencilerine ders vermek için sıklıkla Yunanistan ziyaretlerinde bulunmaktadır.

İstanbul Acoustic Fusion adında etnik-caz tarzında müzik yapan bir grubu vardır. Bu grupla Avrupa’da önemli müzik festivallerinde performans sergiledi.

Dahil olduğu sosyal sorumluluk projeleri; Doğa İçin Çal (Bitliste Beş Minare), Vanlı Çocuklar İçin Elele (TRT), Ses Ver Gaziantep.

Albümlerine ve sahne çalışmalarına eşlik ettiği sanatçılardan bazıları; Sezen Aksu, Orhan Gencebay, Bülent Ersoy, Tarkan, Muazzez Ersoy.

Eşlik ettği dizi müziklerinden bazıları; Arka Sıradakiler, Doktorlar, Şöhret, Vatanım Sensin, Cesur ve Güzel, Seviyor Sevmiyor, Yüksek Sosyete .

Eşlik ettiği film müzikleri; Organize İşler, Veda, Güneşi Gördüm, Newyork’ta Beş Minare.

2010 senesinde yayınladığı ilk albümü ‘Osmanlıdan Bugüne Türk Müziği’, Türk Müziğiyle ilgili ders niteliğindedir. Kendi tarzını ifade edebildiği parçalardan oluşan Red Violin 2013 yılında yayınlanmıştır. Kral Tv sponsorluğunda yaptığı üçüncü ve son albümü Sound Of Violin ise 2016’da yayınlanmıştır.

Eğitimini aldığı tarzlarla yetinmeyip, dünya müzikleriyle harmanlayarak yarattığı füzyon yaklaşım tarzıyla günümüzün genç keman virtüözlerinden biri olarak anılmaktadır.