Şunun için etiket arşivi: Baksı Muzesi

Bayburt’un yetiştirdiği ve şiirleri ile haklı bir saygınlığa sahip sanatçı Şair Zihni’nin adının verildiği amfi tiyatronun ilk konukları Bülent Ortaçgil, Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu oldu. Konsere ilgi beklenenin çok üzerinde oldu.

Çoruh Vadisi’nin muhteşem manzarasıyla bütünleşen amfi tiyatroya sığmayan seyirciler, konseri mekânın yanındaki yamaçta dinledi.

Baksı Müzesi, Şair Zihni Sanat Alanı adını taşıyan amfi tiyatrosu ile Bayburt’ta konserlere ev sahipliği yapmaya başladı. Bayburt’ta Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’ın bireysel düşü olarak 2000 yılında boy veren Baksı Müzesi, şimdi notalarla izleyicilerine sesleniyor. Bayburt’un yetiştirdiği ve şiirleri ile özel ilgiyi hak eden sanatçı Şair Zihni’nin adını taşıyan amfi tiyatro 28 Ağustos Salı günü Bülent Ortaçgil, Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu konseri ile açıldı.

Bayburt’un havasını sanatla bezeyen Baksı Müzesi’nin yaz aylarında hayata geçirdiği farklı proje ve etkinlikler sadece yöre halkının değil, çevre illerden İstanbul’dan ve Anadolu’nun dört bir köşesinden gelen sanatseverlerin yoğun ilgisini görüyor.

Müzeye yeni katılan amfi tiyatro biçimindeki 500 kişilik Şair Zihni Sanat Alanı ilk konserde tamamen doldu. Çoruh Vadisi’ne hakim bir konumda bulunan mekanın yanındaki tepeye taşan seyircilerin sayısı bin 500’ü buldu. İlk konsere Bayburt Millitvekili Fetani Battal, Belediye Başkanı Mete Memiş ve Vali Vekili Tamer Kılıç başta olmak üzere şehrin üst düzey protokolü de yoğun ilgi gösterdi. Mekân, ovadaki masalsı atmosferinde müzik ile sonsuzluğu buluşturdu.

Konserde Bülent Ortaçgil, Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu özel bir seçki ile Bayburtlularla bir araya geldi. Konser ile eş zamanlı olarak Baksı Müzesi tarafından yapılan özel arşiv çalışması ‘İlk Kayıtları ile Bayburt Türküleri’ isimli albüm de Kalan Müzik’ten yayınlandı.

Anadolu’nun şirin bir köşesinde bu mimari ile karşılaşmak insanın içinde farklı duygular yaratıyor. Sizler daha önce  fark ettiniz mi bilmem ama bimeyeniniz varsa; Bayburt’un Bayraktar köyünde Prof. Dr. Hüsamettin Koçan tarafından “ Baksı Kültür ve Sanat Vakfı” ile birlikte 2010 yılında yaptırılan Baksı Müzesi batı illerimizde dahi göremeyeceğimiz güzellikte. Bu görüntüleri paylaşmak istedik. 

baksi müzesi ana bina

Müze Farklı mimari yapısı ile dikkat çekiyor.Baksı Müzesinde 30 bin metre karelik alan içersinde çağdaş sanat ve geleneksel el sanatları birlikte sergileniyor.

Prf. Dr.Hüsamettin Koçan

Müzenin internet sitesinde “ Nasıl Bir müze” sorusuna şu cevap verilmiş : “Baksı Müzesi Doğu Karadeniz’de, Bayburt’un 45 km dışında, Çoruh Vadisi’ne bakan bir tepenin üzerinde kurulu… Eski adıyla Baksı, bugünkü adıyla Bayraktar köyünde yükselen bu sıradışı müze çağdaş sanat ve geleneksel el sanatlarına aynı çatı altında yan yana, içiçe yer veriyor.

Sergi salonları, atölyeler, konferans salonu, kütüphane ve konuk evleri ile 30 dönümlük bir araziye yayılan Baksı Müzesi Bayburt doğumlu sanatçı ve eğitimci Hüsamettin Koçan’ın bireysel düşü olarak 2000 yılında filizlendi. Bu fikri hayata geçirmek amacıyla 2005 yılında bir vakıf kuruldu. Başta sanatçılar olmak üzere çok sayıda gönüllünün katkısıyla yıllar içinde gerçek bir toplumsal bir projeye dönüşen müze, 10 yıllık zorlu bir serüvenin sonunda, bu süreç içerisinde devletten hiçbir maddi yardım almadan 2010 yılında tamamlandı. 2010 yılı Haziran ayında İstanbul Modern Tanıtımı, Temmuz ayında ise müzenin açılışı yapıldı. Baksı Müzesi’nde, önde gelen sanatçıların eserlerinden oluşan nitelikli bir çağdaş sanat koleksiyonu ile geniş bir halk resimleri koleksiyonu ve yerel el sanatlarını yansıtan özgün örnekler bir arada yer alıyor. Müze, sanatçılar ve araştırmacılar için geleneksel sanatlarla çağdaş sanatı buluşturan özgün bir kültürel etkileşim merkezi yaratmayı, yoğun göç nedeniyle parçalanmış bir kültürel ortama yeniden hayat verebilmeyi ve kültürel belleğin sürdürülebilirliğine katkıda bulunmayı amaçlıyor.

Baksı Müzesi’nin hedeflerinden biri de, Türkiye’nin en yoğun göç veren bölgelerinden biri olan Bayburt’a yaşam soluğunu sanatla yeniden kazandırmak, bölgenin ekonomik yaşamını canlandırmak.”

Hani diyoruz Bayburt’a yolunuz düşse, Bayraktar Köyüne gitmek için yanıp tutuşsanız, merak etseniz, hani diyoruz düşmese de düşürseniz, uğrasanız, bizim olduğunu fark etseniz! Birilerinin sanat için çalıştığının farkında mısınız?

NASIL MI GİDİLİR?

Bayburt Karadeniz bölgesini Doğu Anadolu’ya bağlayan tarihi İpek Yolu üzerinde bulunuyor. Gümüşhane ile Erzurum arasında konumlanan Bayburt’a ulaşım esas olarak karayolu ile sağlanıyor. Erzurum ve Trabzon havalimanları ise Türkiye’nin dört bir yanından Bayburt’a ulaşımı kolaylaştırıyor. Bayburt Erzurum havalimanına 1,5 saat, Trabzon Havalimanı’na 2,5 saat mesafede bulunuyor

 Detaylı bilgi : http://www.baksi.org/

Baksı Müzesi  Fotoğraf Galerisi :