Şunun için etiket arşivi: ANKARA

Gelişen teknolojiye rağmen hâlâ fotoğraflarını analog makinelerle filmlere kaydeden fotoğrafçılar Ankara’da “Yol” temalı bir sergi düzenliyor. Sergi, 14 Şubat saat 19.00’da Ankara’da Alt+Bir sanat galerisinde açılacak.

Ankara’da analog fotoğraf çeken fotoğrafçıları bir araya getirmek için 2018 yılında kurulan Analog Ankara inisiyatifi “Yol” fotoğraflarından oluşan bir sergi düzenliyor. Sergi, 14 Şubat Cuma günü 19.00’da Ankara Altı+Bir sanat galerisinde açılacak, sergi 23 Şubat gününe kadar ziyaret edilebilecek.

Serginin manifestosunda tüketim çılgınlığına dikkat çekilerek “Çoğumuzun rahatsız olduğu konuların başında gelen tüketim çılgınlığını biraz da olsa hafifletmeyi başaran analog fotoğrafçılık, üretim aşamaları sayesinde insanlara beklemeyi ve sabretmeyi öğretiyor. Üretmenin verdiği hazzın tadına varan ve fotoğrafı somut hâliyle hissedenler, bu tutkudan vazgeçemiyor. Sergimizin bir yılı aşan gelişim süreci de sabretmeyi ve beklemeyi öğrenmenin başka bir yolu oldu” denildi.
“Yol” temasının kendilerine hissettirdiklerini filmlere aktaran analog fotoğrafçılar, “Hayatımız boyunca kimi zaman bilinçli kimi zaman farkında bile olmadan kat ettiğimiz yollarda, bazen yolculukların öznesi bazen de yolun kendisi oluruz. “Yol” sergisi, yolculuğumuz sırasında karşılaştığımız anları ve hissettiklerimizi, her zaman yol arkadaşımız olan fotoğraf makinelerimiz ile kaydettiğimiz fotoğraflardan oluşuyor” diyor.

Devlet Tiyatrolarının (DT) yurt genelinde gösterilen yerli oyunları, bir hafta boyunca Ankara izleyicisi ile buluşacak.
Yerli Yazarlar Haftası kapsamında gerçekleşecek buluşmada Diyarbakır, Ankara, Antalya, Bursa, Sivas, Erzurum, İzmir ve İstanbul Devlet Tiyatrolarında sergilenen 12 yerli oyun “perde” diyecek.

DT’nin bu yıl 6. kez düzenlediği Ankara Buluşmaları’nda yerli oyunlarla, 10-15 Aralık’ta Cüneyt Gökçer, Şinasi, Stüdyo, Altındağ, Ziraat, CerModern, İrfan Şahinbaş, Akün Sahneleri, Küçük Tiyatro, Oda Tiyatrosu, Büyük Tiyatro’da toplam 60 temsil verilecek.

Dünya Engelliler Günü kapsamında bir dizi etkinliği Ankaralılarla buluşturan Çankaya Belediyesi, birçok kurum ve kuruluşun destek verdiği sergiye ev sahipliği yaptı.

Dünya Engelliler Günü kapsamında bir dizi etkinlik düzenleyen Çankaya Belediyesi ilk olarak birçok kurum ve kuruluşun destek verdiği fotoğraf ve resim sergisine ev sahipliği yaptı. Belediyenin Çağdaş Sanatlar Merkezinde açılan ve Çankaya Belediyesi Çengel Atölyenin yanı sıra SERÇEV, Engelsiz Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi, ZİÇEV, Yusuf Karaman Özel Eğitim Uygulama Okulu, Engelsiz Fotoğraf Derneği, Ankara Lions Kulübü Özel Eğitim Uygulama Okulu ile Başkent Özel Eğitim Uygulama Okulunun katıldığı sergi vatandaşlardan büyük beğeni kazandı.

Gençlerin hünerlerini sunduğu sergide Çankaya Belediyesi Başkan Yardımcısı Gülsün Bor Güner de engelli gençlerin heyecanına ortak olarak onları mutlu günlerinde yalnız bırakmadı. Kendi alanında büyük başarılara imza atan Çankaya Belediyesi Görme Engelliler Spor Kulübü adına başkan Yusuf Sayyıdan’a başarılarından dolayı bir plaket sunan Güner, Çankaya Belediyesi olarak her zaman desteklerinin devam edeceğini söyledi.

Engelli bireylerin kendi çabalarıyla oluşturdukları eserlerden oluşan sergi 9 Aralık’a dek Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezinde görülebilecek

ANKARA – HAK-İŞ’in emek bilincini sanatla geliştirme amacını taşıyan Uluslararası Kısa Film Yarışması sekizinci kez ödüllerin verdi. Yarışmaya 214 kısa film Türkiye’den olmak üzere 119 ülkeden 4 bin 46 film başvurusuna ulaşıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy katıldı. 11 kategoride filme ödül verildi.

HAK-İŞ Başkanı Mahmut Arslan, konuşmasında “HAK-İŞ olarak sanatı emekten ayrı düşünmediğimiz ve sanatın bizatihi emek olduğunun bilincini taşıdığımız için bu yarışmayı düzenledik. Çünkü biz emekçilerin ürettikleriyle sanata değer kattıklarını biliyoruz” dedi.

Ödül törenine Yönetmen Mesut Uçakan, Yeşilçam filmlerinin unutulmaz aktörü Yusuf Sezgin, oyuncular Hacı Ali Konuk, Burçak Kabadayı, Berat Yenilmez, Mehmet Emin Kadıhan, Derda Yasir ve Arif Nazım Çiftçi, Yapımcı ve yönetmen Yasin Uslu, Metin Tunçtürk, Mustafa Uğur ve Sidar Serdar Karakaş ile yurt içi ve İran, Hindistan, Uganda ve İspanya’dan sinema emekçileri katıldı.

Ödül alan filmler ve kişiler:

En İyi film İkincilik Ödülü: Hindistan “Flight of Freedom” Yönetmen Aarti Bagdi

En İyi Film Üçüncülük Ödülü: Uganda “Eighty Plus” Yönetmen Lucky Lora Atwiine

Ulusal kategoride En İyi Film Birincilik ödülü: “Babalar ve Oğullar” Yönetmen Ömer Çolak

En İyi Film İkincilik Ödülü: “Düğme” Yönetmen Bülent Olgun

En İyi Film Üçüncülük Ödülü: “İkame” Yönetmen Erkan Orasan

En İyi Erkek Oyuncu Ödülü: “Hayat” Hüseyin Boz, Yönetmen Harun Sağlam

En İyi Kadın Oyuncu Ödülü: “Hülya” Hülya Cezveci Yönetmen Didem Boztaş

En İyi Yönetmen Ödülü: “Sendika Amca” Nurgül Vural ve Emrah Çılgı

En İyi Senaryo Ödülü: “Krampon” Abdullah Şahin

En İyi Kurgu Ödülü: “Eksik” Volkan Budak

En İyi Müzik Ödülü: “100. Gül” Meryem Sena Metin

En İyi Görüntü Yönetmeni ödülü: “Emek” Çağdaş Yenidede

“Sendikacı Gözünden” ödülü: “Zirve” Yönetmen Nihat Ayaz

Necati Çelik Özel Ödülü: Uluslararası kategoride İspanya’dan “I Have Just A Dream” Javi Navarro. Ulusal kategoride “Bir Emek Mücadelesi” Sami Sandal.

Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali düzenlenen ödül gecesiyle başladı. Bu yıl Onur Ödülüne kısa süre önce aramızdan ayrılan usta sanatçı Yıldız Kenter layık görüldü.

Çankaya Belediyesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Yenimahalle Belediyesi’nin desteğiyle “24. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali” Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde düzenlenen geceyle başladı. Festivalin tanıtımının yapıldığı açılış gecesinde bu yılın ödülleri de sahiplerini buldu.

ONUR ÖDÜLÜ YILDIZ KENTER’E
Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf (TAKSAV) tarafından düzenlenen festival, vakıf başkanı Prof. Dr. Selçuk Candansayar’ın açılış konuşmasıyla başladı. Ankaralılarla 24. kez buluşmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Candansayar’ın konuşmasının ardından bu yılın ödülleri sahiplerini buldu. 24. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali Onur Ödülüne kısa süre önce aramızdan ayrılan usta sanatçı Yıldız Kenter layık görüldü.

FESTİVAL 2 ARALIK’A KADAR SÜRECEK
Başkentin kültür ve sanat hayatını zenginleştiren, değerli oyunları Ankaralı sanatseverlerle buluşturan 24. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali, 2 Aralık tarihine kadar sürecek. Festival kapsamında bu yıl Çehov’dan Seçmeler, Göç’erken, Krem Karamel, Guguk Kuşu, Kadın, Fosforlu Cevriye gibi 28 tiyatro oyunu Ankaralılarla buluşacak. Çankaya Belediyesi’nin Çağdaş Sanatlar Merkezi, Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Merkezi ve Yılmaz Güney Sahnesi ise festival kapsamındaki 10 oyuna ev sahipliği yapacak. Ayrıntılı programa www.ankaratiyatrofestivali.org/ adresinden ulaşılabilir.

Ressam Kadir Arslan ile Sinan Dağ’ın eserlerinden oluşan sergi F Sanat Galeri’de ziyaretçileri ile beraber.

“Mağaram” diye tanımladığı ve 2009’dan bu yana İstanbul’daki atölyesinde çalışmalarını sürdüren Arslan, “Hayatımın tamamını neredeyse resimler oluşturuyor. Bir adanmışlık hali ile çalışıyorum.” dedi.

Sanat hayatına, resim başta olmak üzere disiplinler arası plastik sanatlar alanında verdiği eserler ile devam eden, aynı zamanda Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı birçok tabiat müzesinin kurulumunda, Ankapark projesinin sanat ekibinde ve özel sektörde görevler alan Sinan Dağ ise “Sergide dünyada bir noktada karşılaşan iki insanın iki farklı disiplinde resimlerini göreceksiniz.” ifadesini kullandı.

Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakfınca (TAKSAV) bu yıl 24’üncüsü düzenlenecek “Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali”nde yurt içinden ve yurt dışından profesyonel ve amatör 29 tiyatro oyunu, Ankaralı tiyatroseverlerle buluşacak.

22 Kasım-2 Aralık 2019 tarihleri arasında gerçekleşecek olan festivalde, Ankara, İstanbul, Eskişehir, Gaziantep, İzmir, Kocaeli ve Gürcistan’dan profesyonel ve amatör 29 tiyatro topluluğu oyunlarını sergileyecek.
Festival yönetmeni Yener Aksu, her yıl üniversite topluluklarını, belediye şehir tiyatrolarını, çocuk tiyatrolarını, özel ve amatör tiyatroları Ankaralı sanatseverlerle buluşturduklarını söyledi.
Bu yıl festivale 150’ye yakın tiyatro topluluğunun başvurduğunu belirten Aksu, ekonomik sıkıntılardan dolayı etkinlikleri daralttıklarını, yıllardır Kültür Bakanlığından destek almadan festivali düzenlediklerini ifade etti.

Aksu, “Tiyatro, sorgulayan, düşünen, eleştiren, geliştiren, yaşadığı dünyanın farkında olan nesillerin yetişmesine katkı sunarken, toplumları birleştiren önemli bir güçtür. 24 yıldır Uluslararası Ankara Tiyatro Festivalini yaşatan Ankaralı sanatseverler başta olmak üzere, festivale katkı sunan tüm kurum ve kişilere TAKSAV adına sonsuz minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz.” diye konuştu

Gökyay Vakfı Satranç Müzesi ve ODTÜ MD Koleksiyon Kulübü birlikte “Koleksiyonerlerle Buluşma – Bir Tutkunun Hikayesi” etkinliğine imza atıyor. Satranç Müzesi’nde kültür sanat buluşmaları kapsamında yepyeni bir etkinlik serisi başlıyor. Müze ziyaretçilerini koleksiyonerlerle bir araya getirecek ”Bir Tutkunun Hikayesi” ile; birbirinden ilginç kültürel birikimler paylaşılacak. 2019 Nisan ayına kadar sürecek etkinliklerin ilki Prof. Dr. Cemal Göncüoğlu’nun ”Gravür Sanatı ve İstanbul Gravürleri” başlıklı konuşmasıyla 17 Kasım Cumartesi günü saat 18.00’da başlayacak.

“Dünyanın en büyük satranç Koleksiyonu”nu içinde barındıran Guinness rekorlu Gökyay Vakfı Satranç Müzesi önemli koleksiyonerlere ev sahipliği yapacak. Koleksiyonerlerle Buluşma – Bir Tutkunun Hikayesi” başlıklı etkinlik ile, tutkularını biriktiren önemli isimler ziyaretçilere hikayelerini anlatacak. Ücretsiz olan bu etkinliğe katılmak için Müze giriş bileti almak yeterli olacak.

Prof. Dr. Cemal Göncüoğlu’nun ‘Gravür Sanatı ve İstanbul Gravürleri’ 17 Kasım, Haldun Özgümüş’ün ‘Cumhuriyet Banknotları’ 1 Aralık, Gencer Atlagan’ın ‘Kalemin Yolculuğu’ 19 Ocak 2019, Şaner Alap’ın “Matematik Tarihi ve Hesap Aletleri” 16 Şubat 2019, Arif Kunar’ın ‘Don Kişot’un Dünyası’ 16 Mart 2019, Bülent Yılmazer’in ‘Kanatlı Bir Gençlik Yaratmak’ 13 Nisan 2019 tarihlerinde Müze ziyaretçileri ile buluşacak.

“ANKARA’YA VE TÜRKİYE’YE DEĞER KATAN İSİMLERİ DİNLEMEYE HERKESİ DAVET EDİYORUM”
Müzede bir ilk gerçekleştirerek önemli koleksiyonerleri ağırlayacaklarını belirten Gökyay Vakfı Satranç Müzesi’nin kurucusu Akın Gökyay, şunları söyledi:

“Hobi olarak başladığım satranç biriktirme tutkumu bir Müze’ye dönüştürmek ve gelecek nesillere önemli bir kültür birikimi bırakmak beni ziyadesi ile mutlu ediyor. Dünyanın 110 ülkesini ziyaret etmiş ve satranç taşlarının peşinden koşmuş bir seyyah olarak, bir şeye tutkulu olarak bağlanmak, ona değer kazandırmak, elde ettiğiniz birikimi ise aktarmak bir koleksiyoner için tarif edilemez bir duygu. Benimle benzer duygular ile hareket eden Türkiye’nin önemli kolleksiyonerlerini müzemizde ziyaretçilerimiz ile buluşturacağız. Aynı dili paylaştığımız isimleri müzemizde ağırlamak bizim için çok önemli. Ankara’ya ve ülkemize değer katan bu isimleri dinlemeye herkesi davet ediyorum.”

Hollanda Rijksmuseum’dan ödünç alınan ve 18’inci yüzyıla ait olan ‘Ankara Manzarası’ tablosu iki yıl daha Ankara’daki Rahmi M. Koç Müzesi’nde sergilenecek.

Koç Üniversitesi VEKAM ve Rahmi M. Koç Müzesi Ankara işbirliği ile düzenlenen ‘Tarihi Dokumak: Bir Kentin Gizemi, Sof’ sergisi 16 Eylül’de sona ermişti. Sergi kapsamında sergilenen, Ankara’nın 18’inci yüzyıla tarihlenen, en önemli temsillerinden biri olan Hollanda Rijksmuseum’daki “Ankara Manzarası” adlı tablonun orijinali ilk kez Türkiye’de sanatseverlerle bir araya gelmişti.

18 Ekim 2018 tarihinde ‘Ankara Manzarası’ ile ilgili gerçekleştirilen konferansta açıklamada bulunan Hollanda Büyükelçi Yardımcısı Erik Weststrate, tablonun Rijksmuseum’un onayı ve destekleri ile 2 yıl daha Ankara Rahmi M. Koç Müzesi’nde sanatseverlerle buluşmaya devam edeceğinin müjdesini verdi.

Hollanda Rijksmuseum envanterine kayıtlı olan 18’inci yüzyıla ait Ankara Manzarası tablosu, uzun yıllar Halep manzarası tablosu olduğu düşünülmüş. Prof. Dr. Semavi Eyice’nin 1972’de yayınlanan ‘Ankara’nın Eski bir Resmi’ adlı eserinde resmin Ankara’ya ait olduğunu ortaya koymasıyla eser, Ankara kent çalışmalarına katkı sağlayabilecek çok önemli bir belge olarak akademik alanda kabul görmüş.

Kullanılan Ankara Keçisi ipucu oldu

Resmin Ankara’ya ait olduğunun belirlenmesindeki en büyük etkenlerden biri, tablonun sağ alt kenarında yer alan, belli bir işlemden geçmekte olduğu anlaşılan çok sayıda Ankara keçisidir. Alt ve üst olmak üzere iki ayrı kompozisyonda ele alınan resimde, üst kısımda Ankara dönemin yapıları ve mekanlarıyla birlikte tasvir edilirken alt kısımda Ankara’nın çarşısından ve şehir hayatından çeşitli sahneler yer almaktadır. Sof feraceli kadınlar, dokuma tezgahında dokunan yünlüler, tüccarlar ve Ankara’dan mal götüren bir kervanın görüntüsüyle, Ankara’nın tarihinde tiftik ticaretinin ve sof dokumacılığının önemini gözler önüne seren bu tablo, ressamı bilinmese de bir Avrupalının bakışıyla Ankara’yı topografik özellikleriyle olduğu kadar, tiftiğe dayalı sanayi ve ticari hayatıyla da canlı bir şekilde yansıtmaktadır.

Erman Tamur’un (2008) tablo üzerine yaptığı çalışmaya göre eser Rijksmuseum envanterine 20’nci yüzyılın başında Osmanlı Devleti ile Hollanda arasında ticaret yapan Levantsche Handel adlı bir şirket tarafından dahil edilmiş. Eserin bulunduğu seriye ‘Vanmour Serisi’ adı verilmiş. Tablo, müze envanterine dahil edilmeden önce söz konusu şirketin Amsterdam’daki merkezinde asılıymış.

50’ye yakın yayınevinin katılımıyla düzenlenen Bilkent Kitap Günleri, Ankaralılarla buluştu. Bilkent Center açık otoparkında organize edilen etkinlik sürpriz yazar katılımları, söyleşi ve imza günleriyle renkleniyor.

26 Ekim-4 Kasım tarihleri arasında düzenlenen Bilkent Kitap Günleri kapılarını açtı. Bilkent Center’ın açık otoparkında kurulan kapalı çadırda 50’ye yakın yayınevi okuyucularıyla buluştu. Sürpriz yazarların ve sahafların katılımlarıyla renklenen etkinlikte okuyucular hem büyük indirimlerle buluşuyor hem de imza günleriyle sevdikleri yazarlarla tanışabilme şansına sahip oluyor. Kitaba dair her şeyin Ankaralılarla buluştuğu Bilkent Kitap Günleri bu yıl ilk kez organize ediliyor.

ÜCRETSİZ ZİYARET EDİLİYOR
Aralarında Alfa, Koridor, Tudem, Beyaz Balina, Martı, Indigo, Hece yayınevlerinin yer aldığı ve Yunus Günçe gibi ünlü isimlerin de bulunacağı 100’ün üzerinde yazar, imza günü ve söyleşilerle okuyucularla bir araya geliyor. Okumayı seven herkesin ilgi duyacağı dev etkinlik, 4 Kasım’a kadar 10.00-20.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek.

Evrensel Değerler Çocuk Müzesi’, çocukların ilgi odağı oldu. Ankara’daki müzeyi 7 ayda 23 bin çocuk gezdi.

Ankara’daki Evrensel Değerler Çocuk Müzesi, çocukların akınına uğruyor. 23 Nisan 2017’de faaliyete geçen müzeyi bugüne kadar 23 bin 788 çocuk ziyaret etti. Türkiye’nin ilk çocuk müzesi olan Evrensel Değerler Çocuk Müzesi’nde çocuklar interaktif eğitimler de alabiliyor.

Toplumlarda var olması gereken temel değerlerin farkına varması için özel programların hazırlandığı Evrensel Değerler Çocuk Müzesi’nde çocukların olaylara ve çevresine karşı sağduyulu çözümler üretebilen, yaratıcı ve eleştirel düşünme becerisi gelişmiş nesillerin yetiştirilmesi yönünde çalışmalar yürütülüyor.

600 metrekare kapalı alana sahip müze içerisinde ‘Vahşi Yaşam ve ‘Yardımseverlik’, ‘Çevre ve Saygı’, ‘Doğruluk ve Pinokyo’, ‘Entolomoji ve Birlik’, ‘Sevgi ve Veterinerlik’, bilim merkezi bölümleri, deney atölyeleriyle Planetaryum alanı bulunuyor. Ayrıca uzay deneyimi yaşamak isteyen çocuklar, 360 derece görüntü sistemleriyle özel yapım filmleri izleyip uzay bilimleri hakkında bilgi sahibi oluyor.

AGO, yeni sezona Ankara MEB Şura Konser Salonu’nda gerçekleştirilecek konserle başlamayı planlıyor.

Ankara’da bulunan konservatuvar ve benzeri yüksek sanat eğitimi veren okulların genç müzisyenleri geçtiğimiz yıl bir araya gelerek AGO adında kolektif bir senfoni orkestrası kurdu. Yalnızca konserler veren bir topluluk olmak istemeyen AGO, bu bağlamda Gülsin Onay, Ozan Tunca ve Orhun Orhon gibi sanatçılarla gençleri buluşturuyor. Çeşitli seminerler ve çalıştaylar düzenleyerek oluşumun bir orkestra akademisi olarak algılanmasını istiyor. Ayrıca orkestra, kendi içinden çıkmış iki tane de oda müziği grubuna sahip.

AGO, 30 Ekim’de Ankara MEB Şura Konser Salonu’nda gerçekleştirilecek konserle birlikte yeni sanat sezonuna da merhaba demiş olacak. Yeni sezonun açılış konserinde sıra dışı genç vitüöz Elvin Hoxha Ganiev de yer alacak. Şimdiye dek dünyanın en prestijli salonlarında, Zubin Mehta, Maxim Vengerov, Vladimir Spivakov, Placido Domingo, Yuri Bashmet, Vladimir Fedoyesev, Zakhar Bron Gürer Aykal ve Fazıl Say gibi usta sanatçılarla birlikte konserler veren Ganiev, aralarında papadan bir nişan da olmak üzere pek çok Uluslararası ödülün de sahibi. Elvin Hoxha Ganiev, genç besteci Murat Ömür Tuncer şefliğinde Mozart’ın 4 numaralı keman konçertosunu seslendirecek.

AGO konserde, 10’uncu Yıl Marşı ve Lüküs Hayat Opereti’yle geniş kitlelerce tanınan, Cemal Reşit Rey’ in Türkiye Senfonik Şiiri’nden bir bölüm seslendirecek. Konserin ikinci yarısıysa film müziklerine ayrıldı. Film müzikleri yine Tuncer ve Yağız Oral şefliğinde seslendirilecek.