Şunun için etiket arşivi: 29 ekim

29 Ekim’de Ziyaret Edebileceğiniz Tarih Kokan Yerler

29 Ekim 1923’te kurulan Cumhuriyetimizin 95. Yıldönümü bu yıl resmi tatil olarak iş günü olan Pazartesi gününe denk geliyor. Bu özel günde tarihi yerleri gezerek bayram coşkusunu daha yakından hissedebilirsiniz.

İşte 29 Ekim’de gezebileceğiniz yerler:

– Anıtkabir / Ankara
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahatgahı Anıtkabir, özel günlerde ziyaret edilmesi gereken yerlerin başında geliyor. Yalnızca bir anıt mezar olmayan Anıtkabir’in içerisinde yer alan müzeler, sesli ve görsel bir şekilde anlatılan savaşlar, istiklal madalyalarının sergilendiği odalar ile ziyaretçilere Türkiye’nin kuruluş mücadelesi en iyi şekilde anlatılmaktadır.

– Atatürk Evi Müzesi / Selanik
29 Ekim’de Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu, çocukluğu ve gençliğinin büyük bir kısmının geçtiği Selanik’te bulunan evini de ziyaret edebilirsiniz. Bu evde bodrumu ile birlikte 3 katlı olan bu evde doğduğu oda, yattığı yatak, öğrencilik yıllarına ait karneler ve kalemi, mendili, ayakkabısı gibi özel eşyaları sergileniyor.

– Eski Meclis Binası / Ankara
Ankara Ulus Meydanı’ndaki 1. TBMM binası Cumhuriyet Bayramı için belki de en uygun gezi noktalarından biridir. Günümüze kadar yapılan restorasyonlarla görünümünü koruyan meclis binası Kurtuluş Savaşı Müzesi adıyla 1961’de halkın ziyaretine açılmıştır. Cumhuriyetin ilk yönetim merkezinin içinde Riyaset Divanı (Bakanlar Kurulu Odası), Encümen Odası (Komisyon Odası), Meclis Toplantı Salonu ve Reis Odası (Meclis Başkanı Odası) gibi tarihi odalar sergilenmektedir.

Dumlupınar Kurtuluş Savaşı Müzesi / Kütahya
Dumlupınar Kurtuluş Savaşı Müzesi, savaşın izlerini taşıyan bölgede savaşın anısını yaşatmak için yapılmıştır ve 30 Ağustos 1997’de ziyarete açılmıştır. İki katlı müzede Kurtuluş Savaşına ait çeşitli silahlar, kılıçlar, belgeler, fotoğraflar, araç ve gereçler sergilenmektedir. Kütahya merkezden 80 km uzaklıkta olan müzeye müzekart ile ücretsiz girebilirsiniz.

Dolmabahçe Sarayı / İstanbul
1924 yılına kadar Osmanlı yönetim merkezi olarak kullanılan saray, 1927-1949 yılları arasında Cumhurbaşkanlığı olarak hizmet vermiştir. Türk milleti için bir başka önemi de Atatürk’ün burayı ikametgah olarak kullanması, hastalığını burada geçirmesi ve hayata burada gözlerini yummasından dolayıdır. Bu görkemli müze-saray, devletin yönetim işlerinin yapıldığı Mâbeyn-i Hümâyûn (Selâmlık), bayramlaşma ve devlet törenlerinin yapıldığı Muâyede Salonu (Tören Salonu) ve padişah ile ailesinin yaşadığı Harem-i Hümâyûn adlarını taşıyan üç bölümden oluşur.

Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşlarının armağanı cumhuriyetimizin 95. kuruluş yıl dönümünü Özel Nar Sanat Eğitim Kursu ve Nar Sanat Anaokulu öğrencilerinin hazırladığı dikkat çeken bir etkinlikle kutluyoruz. Nar Sanat Eğitim Kursu binasında 28 Ekim 2018 Pazar akşamı saat 19:00’da gerçekleşecek etkinliğimize siz değerli velilerimizi de davet ediyoruz.

ETKİNLİK PROGRAMI

NAR SANAT ANAOKULU ÖĞRENCİLERİ

EĞİTMEN DİNLETİSİ

NEHİR KAHVECİ

AHMET DORUK SARAÇ

DERİN ALKAYA

JENİTA RUTH ÇİFTÇİ

GÜL KARAKAŞ

AYŞE KARAKAŞ

KORAY DÜZGÜN

EĞİTMEN DİNLETİSİ

KAPANIŞ

Nar Sanat Eğitim Kursu olarak 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız ve Cumhuriyetimizin 94. yılında öğrencilerimizle bir etkinlik gerçekleştirdik. Bu etkinlikte görev alan öğrencilerimiz derslerde gördükleri eğitimi bu sayede pratik bir performansa dönüştürme şansı buldular. Etkinlikte görev alan tüm öğrencilerimize teşekkür ederiz. İşte videolar;

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün hepimize hediyesi olan Cumhuriyetimizin 94. yılını büyük bir coşku ve gururla kutluyoruz.

“Sanatsız kalan bir milletin, hayat damarlarından biri kopmuş demektir.” demişti Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk. Onun ışığıyla aydınlandığımız, sanat dolu yarınlara…

Cumhuriyetimizin 94. doğum gününü kutluyor ve 30 Ekim’de gerçekleşecek olan etkinliğimize sizleri de davet ediyoruz.

Etkinliğimizin detayları için tıklayın…

İşte Cumhuriyetimizi bize emanet eden Ulu Önder Atatürk ve silah arkadaşlarının büyük mücadelesi:

29 EKİM

Cumhuriyet Bayramı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet yönetimi ilan etmesi anısına her yıl 29 Ekim günü Türkiye’de ve Kuzey Kıbrıs’ta kutlanan bir millî bayramdır.

Cumhuriyet Bayramı’nın kutlandığı ülkelerde 28 Ekim öğleden sonra ve 29 Ekim tam gün olmak üzere bir buçuk gün resmî tatildir. 29 Ekimlerde stadyumlarda şenlikler yapılır, akşam ise geleneksel olarak fener alayları düzenlenir.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, cumhuriyetin onuncu yılı kutlamalarının yapıldığı 29 Ekim 1933 tarihinde verdiği 10. Yıl Nutku’nda, bu günü en büyük bayram olarak nitelendirmiştir.

Cumhuriyet öncesi

Osmanlı Devleti, hüküm sürdüğü 624 yılda 36 padişah tarafından yönetilmiştir.

Padişah, şah, kral, hakan, imparator, sultan gibi tek kişiye dayalı yönetim sistemine “mutlakiyet” adı verilmiştir. Mutlakiyet yönetiminde egemenlik kayıtsız şartsız, tek bir kişidedir.

Mutlakiyetle yönetilen ülkelerde ülkeyi yöneten kişiye yardımcı olması için meclis kurulurdu. Meclis üyeleri halkın isteklerini yöneticiye duyurur, yasa tasarısını hazırlardı. Bu yasa taslakları yönetici tarafından benimsendiğinde yasalaşırdı. Bu yönetim biçimi ise “meşrutiyet”tir. Meşrutiyette meclisin yetkileri sembolik düzeyde olabileceği gibi bir cumhuriyetteki kadar geniş de olabilir. Osmanlı Devleti’nde 1876 ve 1908 yıllarında olmak üzere iki kez meşrutiyet ilan edilmiştir.

İkinci Meşrutiyet’in ilanından 6 yıl sonra, 1914’te I. Dünya Savaşı başlamıştır. Dört yıl süren savaş, İttifak Devletleri ile birlikte olan Osmanlı İmparatorluğu’nun yenik sayılmasıyla sonuçlanmış ve Osmanlı toprakları İngiltere, Yunanistan, Fransa, İtalya gibi devletler tarafından işgal edilmeye başlamıştır.

Cumhuriyetin ilanı

mustafa-kemal-ataturkMustafa Kemal Paşa 19 Mayıs 1919’da Osmanlı hükümeti tarafından, bölgede düzeni sağlaması için devletinin bir gemisi ile Samsun’a gönderilmiştir. Ülkenin çoğu ilinde kongreler düzenlemiş ve “Tek bir egemenlik var, o da milli egemenliktir. Milletin egemenliğini, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.” ilkesiyle, yurdun her tarafından gelen ulus temsilcilerini 23 Nisan 1920 günü Ankara’da Büyük Millet Meclisi’nde toplamıştır. Meclis Mustafa Kemal Paşa’yı ‘Meclis Başkanı’ seçmiştir. Mustafa Kemal Paşa’nın önderliğinde Büyük Millet Meclisi, Türk Kurtuluş Savaşı’nı başlatmıştır. Halk ve düzenli ordular düşman kuvvetlerine karşı savaş vermiş, omuz omuza mücadele etmiştir.

Kurtuluş Savaşı’nın zaferle sonuçlanmasının ardından TBMM 1 Kasım 1922’de saltanatı kaldırmıştır. Padişah Vahdettin, ‘vatan haini’ ilan edilmiş ve yurdu terk etmiştir.

24 Temmuz 1923 günü İsviçre’nin Lozan şehrindeki Lozan Üniversitesi’nde, Türkiye Büyük Millet Meclisi temsilcileri ile İngiltere, Fransa, İtalya, Japonya, Yunanistan, Romanya, Bulgaristan, Portekiz, Belçika, SSCB ve Yugoslavya temsilcileri Lozan Barış Antlaşması’nı imzalamıştır. Bu antlaşma ile yeni bir devletin temelleri atılmış fakat devletin yönetim biçimi henüz belirlenmemiştir.

İkinci dönem Büyük Millet Meclisi, 11 Ağustos’ta ilk toplantısını yapmıştır ve 13 Ekim’de Ankara, başkent ilan edilmiştir. Bu dönemde Atatürk, egemenliğin ulusa dayandığı bir sistem olan cumhuriyet yönetiminin ilanı için hazırlıklar yapmaya başlamıştı. Atatürk 28 Ekim akşamı yakın arkadaşlarını Çankaya’da yemeğe çağırmış ve “Yarın cumhuriyeti ilan edeceğiz,” demiştir.

29 Ekim günü Atatürk, milletvekilleri ile görüştükten sonra taslağı hazırlanan “Cumhuriyet” önergesini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne vermiştir. Meclis önergeyi kabul etmiştir ve böylece Türkiye Devleti’nin yeni yönetimi biçimi Cumhuriyet, yeni ismi “Türkiye Cumhuriyeti Devleti” olarak belirlenmiştir. Atatürk, kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk cumhurbaşkanı olmuştur. Halk da cumhuriyetin ilanını sevinç ve coşku ile karşılamıştır.

Cumhuriyette, Atatürk’ün de söylediği gibi, egemenlik kayıtsız şartsız ulusundur. Ulus, kendini yönetme yetkisini, kendilerine temsil eden milletvekilleri aracılığı ile kullanır. Cumhuriyet yönetiminde, yurttaşın seçme ve seçilme hakkı vardır. Seçilen temsilciler, yasaları tasarlar ve yöneticileri ulus adına denetler. Ulus, seçimle yöneticileri seçebilir.

Bayram kabul edilmesi

29 Ekim 1923’te TBMM, Teşkilât-ı Esasiye Kanunu (1921 Anayasası)’nda yaptığı değişiklikle, devletin yönetim biçimini cumhuriyet olarak ilan etmiştir. Aynı gece bu ilan, atılan 101 pare top ile kutlanmıştır. 1924 yılında ise cumhuriyetin ilanı şenliklerle kutlanmıştır.

2 Şubat 1925’te, Hariciye Vekaleti’nce (Dışişleri Bakanlığı) düzenlenen bir kanun teklifinde 29 Ekim’in bayram olması önerilmiştir. Bu teklif Meclis Anayasa Komisyonu tarafından incelenmiş ve 18 Nisan’da karara bağlanmıştır. 19 Nisan’da ise teklif TBMM tarafından kabul edilmiştir. 628 sayılı bu kanun ile 29 Ekim, 1925’ten itibaren ülke içinde ve dış temsilciliklerde bayram olarak kutlanmaya başlamıştır.

Özel Nar Sanat Eğitim Kursu olarak, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün hepimize hediyesi Cumhuriyetimizin 94. yılını 30 Ekim günü saat 19.00’da özel bir etkinliğe imza atıyoruz.

Nar Sanat Eğitim Kursu öğrencilerinin düzenleyeceği dinleti etkinliğinde sizleri de görmekten onur duyarız.

ETKİNLİK PROGRAMI

DORUK DEMİR – BUZ PATENCİSİ (JOHN THOMPSON)

PERİ SEVİNÇ BİLGİNER – SPANISH DANCE (FANDANGO)

DİCLE ERSAN- YANKEE DOODLE ( ANONİM)

BADE SU GEÇER – KUŞLAR (ALEXANDER BURKARD)

MERT GÜNEŞ – MUSETTE (JOHANN SEBASTIAN BACH)

BİLGE ERDOĞDU – ALMAN DANSI ( JOSEP HAYDN)

DENİZ KAPLAN- FIRTINA (CARNELİVG GURLITT)

DEFNE SEVRA NEDİM – AKŞAM OLUYOR (JHON THOMSEN)

SU AZRA DAYIOĞLU –  RÜYA (BARIŞ MANÇO)

MERYEM SELİTEKTAY – DİVAN (ERDAL TUĞCULAR)